Doç. Dr. Barış Erdoğan: "Teknoloji ve hizmetler bekar yaşamayı kolaylaştırdı, bekarlık teşvik ediliyor"



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gençlerimiz evlenmiyor” sözlerini değerlendiren Sosyolog Barış Erdoğan, gençlerin evliliği gereksiz bir kurum olarak görmeye başladığını ve kapitalist pazarın bekarlığı teşvik ettiğini belirtti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Maalesef gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor. Çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da çoğu evde kalıyor” sözleri çok konuşulmuştu. Kimileri gençlerin evlenmek istememesini ekonomik sıkıntılara bağladı.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Erdoğan, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamalarda “Gençler evlenmek istemiyor mu" sorusuna cevabı şöyle oldu:

“Gençler evliliği gereksiz bir kurum olarak görmeye başladılar”

Bir dizi toplumsal ve teknolojik değişim gençler için evliliğin anlamını bir önceki kuşağa göre tamamen değiştirdi. Evlilik ekonomik, cinsel, duygusal, güvenlik ihtiyaçlarının karşılandığı toplum tarafından adeta kutsanmış bir kurum olarak görülürdü. Toplum modernleştikçe, her şeyin akılcılaştırıldığı, hesap edildiği bu soğuk kültürde yetişen gençler evliliği maddi manevi bir külfet, arzularının, kariyerlerinin önünde engel hatta gereksiz bir kurum olarak görmeye başladılar.

Ekonomik ve iş koşullarındaki değişim de etkili oldu

Erdoğan sözlerini şöyle devam ettirdi:
Bireysel mutluluğun ve hazların kutsandığı bu tüketim kültüründe büyüyen gençler ailelerinin yaptığı fedakarlıkları kendilerinin üstlenmeyeceği açıktır. Geçmiş zamanlara göre uzun eğitim yılları, yorucu ve daha mobil ve esnek saatler içinde çalışmayı gerektiren işler, süreli kontratlarla güvencesiz iş koşulları, çocukların eğitim masraflarının artması, kentlerde konut fiyatlarının yüksekliği gibi bir dizi faktör de bu fedakarlığın altına girmekten insanları uzak tutmaktadır.

"Teknolojinin gelişmesi de evlilikleri azaltıyor"

Erdoğan açıklamalarında gelişen teknoloji ve hizmetlerin de evliliklerin azalmasında etkili olduğunu şu sözlerle iddia etti:
Ayrıca teknoloji ve gelişen hizmet sektörü evliliğin kadınlara ve erkeklere sağladığı bir takım geleneksel avantajları da ikame edebilmektedir. Örneğin yemek ihtiyacınızı karşılayacak ve evinize servis yapacak bir yemekçi, temizlikçi ve tamirci ihtiyacınızı karşılayacak bir uygulama, yeni bir partner bulacağınız buluşma sitesi, evinizin güvenliğini sağlayacak bir şirket, hastalandığınızda size bakacak sağlık sigortaları, huzurevleri evliliğe olan ihtiyacı azaltmaktadır.

“Bekarlık teşvik ediliyor”

Erdoğan, “Bu şartlar altında bekarlık teşvik ediliyor mu?” sorusuna da “Bilinçli ya da bilinçsiz bekarlık teşvik edilmektedir. Zira bekarlar kapitalist pazarın en iyi müşterileridir. Konut sektöründen, ev eşyalarına kadar birçok ürünün daha fazla kullanılması ve satılmasına neden olmaktadırlar. Eğlence ve turizm sektörü için de bekarlar iyi bir müşteri kitlesidir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Sinema, roman, televizyon dizileri gibi popüler kültür araçları da bekarlığı adeta teşvik etmekte bir norm olarak sunmaktadır. Bekar erkekler ve kadınlar her zaman film ve dizilerde klişe haline gelen yaşamları sürmemektedirler. Başarılı, eğlenen, gezen avukatlar, mimarlar, serbest meslek sahibi medyatik sterotipler insanların hayallerine seslenmektedir. Gerçekler ise bize sunulan rüyalardan çok daha farklıdır.

“Bekar kalmak yeni düşünce biçimlerinin sonucu”

Erdoğan sonuç olarak şu tespitte de bulundu:
Sonuç olarak bekar kalmak gençlerin bireysel tercihlerinin ötesinde içinde yaşadıkları toplumdaki üretim tüketim ilişkilerinin ve bunun ortaya çıkardığı yeni düşünce biçimlerinin sonucudur.

Kaynak: https://www.independentturkish.com/node/119906/haber/“teknoloji-ve-hizmetler-bekarlığı-kolaylaştırdı-bekarlık-teşvik-ediliyor”