“Gıda Teknolojisi Firma Buluşmaları - 1” etkinliği düzenlendi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.47891

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Gıda Teknolojisi Bölümü ve Gıda Kulübü tarafından “Gıda Teknolojisi Firma Buluşmaları – 1 / SSN Sports” etkinliği düzenlendi. Alanında uzman eğitmen ve sporcuların katılım sağladığı etkinlikte sporun önemine dikkat çekildi. SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mesut Karahan: “Teorik derslerin yanı sıra meslek profesyonellerinin deneyimlerini aktarması çok kıymetli…” ifadelerini kullandı. 

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Emir Nebi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, REKK Sporcu Gıdaları SSN Sports Gıda Danışmanı Mete Pakalın, Antrenör Can Ünal, Diyetisyen / Sporcu Beslenme Uzmanı Derya Deregözü, Kişisel Eğitmen / Sporcu Mehran Kamyar, Kişisel Eğitmen / Sporcu Ebrar Vakılzadeh, Eğitmen / Sporcu Simge Amulhan, Eğitmen / Sporcu Mehmet Kanı konuk olarak katılım sağladı. 

Etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mesut Karahan da katılım gösterdi. 

“Gıda Teknolojisi Firma Buluşmaları – 1 / SSN Sports” etkinliğinin moderatörlüğünü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay ve Gıda Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Selen Akbulut yaptı. 

Prof. Dr. Mesut Karahan: “Üç modüllü bir eğitim sistemimiz var”

Prof. Karahan; “Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu grubunda Türkiye’de en kapsamlısıyız. Normal öğretim grubunda ve ikinci öğretim eğitiminde toplamda 7 bin 100 kişinin üzerinde öğrencimiz var. Ben bir gıda teknolojistiyim. Genellikle hayatımda sporun ne kadar önemli olduğunu ve beslenmenin de gündemde olduğunu söylüyorum. Bugün hem spor hem de beslenmenin konuşulacağı bir oturum düzenleniyor. Meslek yüksekokulumuzda toplamda üç modüllü bir eğitim sistemimiz var. Teorik dersler, üniversitemizin laboratuvarları, alana çıkma/mesleki eğitim şeklinde. Bunun yanı sıra meslek profesyonellerin gelip konuk olması bizim için çok kıymetli. Buna benzer programların fazla olmasını istiyoruz çünkü biz doğru bildiğimiz şeylerin yanlış olduğunu belki de yanlış bildiğimiz şeyin doğru olduğunu öğrenmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay: “İşlenmiş ve paketlenmiş ürünler yoğun olarak tüketiliyor…”

Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay, günümüzde birçok insanın işlenmiş ve paketlenmiş ürünleri yaygın olarak tükettiğini söyledi. Tuncay; “Gıdanın hijyenik ve sağlıklı koşullar altında son tüketiciye ulaşmasını sağlayan, üretimin her aşamasında yer alan teknikerler bu program kapsamında yetiştirilmektedir. Bugün burada sporcu beslenmesi ve beden geliştirmesi ile ilgili konuları konuşacağız. Sağlıklı, hijyenik ve besin değerlerini yüksek olduğu besinleri kullanmak son derece önemlidir. Günümüzde birçok insan kendi ürettiğini tüketememekte, işlenmiş ve paketlenmiş ürünleri yaygın ve yoğun olarak tüketmektedir. Bu noktada gıda katkı maddeleri gıda sektörü açısından olmazlar arasında yer almaktadır. Doğal ürünlerin işlenmesi sırasında ürünün bileşiminde bulunan vitamin ve mineral, besin değerleri açısından değer kaybetmektedir. Değerlerin geri kazanılması amacıyla gıda takviyeleri son derece önemlidir. Bir diğer nokta ise günlük yaşam modelinde her bireyin metabolizma özelliğinin birbirinden farklı olmasıdır. Bu farklılık yaş, cinsiyet, yaşam koşulları, yapılan egzersiz ve beslenme gruplarına göre değişmektedir.” dedi.

Mete Pakalın: “Sektörde ilk beş arasında yer almaktayız”

REKK Sporcu Gıdaları SSN Sports Gıda Danışmanı Mete Pakalın, REKK firması hakkında katılımcılara bilgi verdi. Pakalın; “REKK Sporcu Gıdaları 9 senedir Türkiye'nin Eskişehir ilinde yüzde 100 yerli sertifikalı üretim yapan bir firmadır. Sektörde ilk beş arasında yer almaktayız. Ürünlerimizi kendi bünyemizde üretip kendi ambalajını yapmaktayız. Herhangi bir şekilde dışarıdan ürün yaptırmamaktayız. Dolayısıyla yüzde 100 helal sertifikalı bir şirketiz. Doğru şekilde planlama ve pazarlama ile 9 senedir ayaktayız.” ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Derya Deregözü: “Tek tip diyetler herkes için uyun değil”

Sporcu Beslenme Uzmanı/ Diyetisyen Derya Deregözü, her insanın ihtiyaç duyduğu besinlerin farklı olduğunu söyleyerek herkesin metabolizmasının farklı çalıştığına dikkat çekti. Deregözü; “Her bireyin metabolizması yaş, cinsiyet, genetik yapı, yaşam tarzı ve fiziksel aktiviteler gibi bir dizi faktörden etkilenir ve bu nedenle herkesin metabolizması farklılık gösterir. Bu farklılıklar, bir kişinin enerji ihtiyacını, besin ihtiyaçlarını ve vücutta gerçekleşen metabolik süreçleri etkiler. Dolayısıyla her insanın ihtiyaç duyduğu besinler ve uygun diyet planı kişisel metabolik özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, tek tip bir diyetin herkes için uygun olmadığı ve bireysel ihtiyaçların dikkate alınması gerektiği önemlidir.” şeklinde konuştu.

Deregözü: “Spor yaparken doğru beslenme hayati öneme sahiptir”

“Spor yaparken doğru beslenmenin hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Diyetisyen Derya Deregözü; “Dengeli bir diyet, vücuda ihtiyaç duyduğu enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral sağlar. Egzersiz öncesinde hafif bir öğün tüketmek, egzersiz sırasında sıvı alımına dikkat etmek ve egzersiz sonrasında protein ve karbonhidrat açısından zengin bir atıştırmalık tüketmek önemlidir. Ayrıca kişinin spor türüne, süresine ve yoğunluğuna göre beslenme planını uygun şekilde ayarlamak da gereklidir. Beslenme alışkanlıklarını doğru bir şekilde yönetmek, sporcuların performanslarını artırırken aynı zamanda genel sağlık ve iyilik halini de destekler.” dedi.

Panelde, sektöre dair deneyimlerini aktaran katılımcılar öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Etkinliğin sonunda Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay tarafından katılımcılara teşekkür belgesi takdim edildi.  Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)