Üsküdar Üniversitesi MBG bölümünden dikkat çeken başarı!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.12560

Üsküdar Üniversitesi, Türkiye geneli üniversiteler arasında ‘Biyokimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik’ kategorisinde başarılı çalışmalarıyla 12. sırada yer aldı. Ortaya koyduğu yenilikçi proje ile dereceye layık görülmenin kendilerini gururlandırdığını aktaran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, birçok köklü kurumu geride bıraktıklarını, bazılarının hayal edemeyeceği şeylerle uğraştıklarını belirtti.  

Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Öğrenci projelerine çok önem veriyoruz” 

Üsküdar Üniversitesinin dünya çapında dikkat çeken projelerinin arkasında öğrenci desteği ve ekip çalışması faktörleri olduğunu ifade eden Konuk; “Üsküdar Üniversitesi olarak öğrenci projelerine çok önem veriyoruz. Özellikle mezuniyet projelerinde kullanılmak üzere TÜBİTAK’ın desteklediği 22-09 A ve B projeleri var. Bu yarışmalara birçok öğrencimiz başvuruyor ve ciddi anlamda da kabul alıyoruz. Aslında öğrencilerimizin yüksek lisansa başlamaları için de bir ön hazırlık oluyor. Bu projelerin çoğu da uluslararası dergilerde yayına çıkartıldı. Üsküdar Üniversitenin AR-GE’den sorumlu Rektör Yardımcısı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) Bölümünün Kurucu Başkanı olarak şu anki programın İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tunç Çatal, Türkçe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Belkıs Atasever Arslan hocalarımızın öncülüğünde ekibin sır sırta vermesi, dayanışma içinde olması ile birçok alanda başarılar elde ettik.” İfadelerini kullandı. 

“AR-GE odaklı eğitim çok hızlı gelişmemizi sağladı”

Üsküdarlı mezunların dünya çapında dikkat çeken başarılarını aktaran Konuk; “Başta, Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan Hoca olmak üzere Üniversite yönetiminin AR-GE odakları çerçevesinde yol alması neticesinde çok iyi seviyelere yükseldik. Kuruluşumuzun 11. senesi olan bu sene bölümümüzün 7. Dönem mezunlarımızı vereceğiz. Mezunlarımız çok iyi üniversitelerde master ve doktora yapıyorlar. Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden şu an yaklaşık 50 öğrencimiz yurtdışında yüksek lisans, doktorasını yapıyor. Bunlardan iki tanesini biz Amerika’daki Yale Üniversitesine gönderdik, bir öğrencimiz de Kanada British Columbia’da. Bununla beraber İngiltere’de, Finlandiya’da, Danimarka’da, Almanya’da Max Planck de çalışmalarına devam eden birçok öğrencimiz var. Ayrıca Portekiz, İspanya, İtalya ve İsveç’te de öğrencilerimiz var. Bunların hepsi orada yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ediyorlar.” şeklinde konuştu. 

“Projelerimizle Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında marka haline geldik”

Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında geliştirilen projelerin kalitesini vurgulayan Konuk, Üsküdar Üniversitesinin sektörde bilinirliğinin oldukça arttığını aktardı. Konuk; “Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında ortaya koyduğumuz projeler ile marka haline geldik. 97 tane bölümün içerisinden 11 yılda 12. Sıraya gelmek aslında insan üstü bir başarı olarak görülebilir. Sonuçlarda ilk 15’e giren üniversitelere bakarsak ağırlıklı olarak vakıf üniversiteleri bulunmakta. Yaptığımız çalışmalar açısından Üsküdar Üniversitesi’nin özellikle ses getirecek çalışmalara imza atması çok önemli. Kök hücre tedavileri, genetik tedaviler, hastalık teşhislerinde kullanılabilecek biomarkerların üretimi ve elde edilmesi gibi alanlarda multidisipliner çalıştığımız için ciddi çalışmalar ortaya koyduk. Çok az sayıdaki insanın bir araya gelmesi ile büyük işler başardığımızı düşünüyorum. Bazılarının hayal edemeyeceği şeylerle uğraşıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“ARGE odaklarımız yeni alanları ilgilendirdiği için tüm dünyada ses getiriyoruz”

‘Bazılarının hayal edemeyeceği şeylerle uğraşıyoruz’ diyen Konuk, Üsküdar Üniversitesinin yenilikçi bakış açısına dikkat çekti. Konuk; “Bu projelere uluslararası öğrencileri de dahil ederek, onların da faydalanması için çabalıyoruz. Ayrıca öğrencilerin kurduğu şirketler, hocaların kurduğu şirketler ve iki grubun beraber ortak kurduğu şirketler derken güncel bir ivme kazandığımızı söyleyebilirim. Bu projelerin Türkiye adına da güzel gelişmelere neden olacağını umut ediyorum. Yaptığımız çalışmalar dünyanın birçok yerinde ses getiriyor. Özellikle ARGE odaklarımız oldukça yeni alanları ilgilendirdiği için çalışmalarımızla tüm dünyada ses getirmeye devam ediyoruz.” dedi. 
 

Fotoğraf: Mukadder Güneş / ÜHA 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)