Doğa, deprem öncesi haber veriyor…

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 57. oturumu online olarak gerçekleştirildi. Programın konuğu Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Uğur Kaynak oldu. Kaynak, deprem öncesi gözlemin önemine dikkat çekerek öncü bildirimleri gözlemlemek gerektiğini hatırlattı.

Deprem süreci ve öncesinde yapılması gerekenlerin ele alındığı “Deprem Öncesi” semineri Prof. Dr. Uğur Kaynak tarafından verildi.

Prof. Dr. Uğur Kaynak: “Öncü bildirimleri gözlemlemek lazım.”

Deprem öncesi gözlemin önemine değinen Kaynak; “Deprem tahmini genellikle doğa olaylarına dayanır. Kuşlar, hayvanlar, kümes hayvanları, evcil hayvanlar, doğa, göller, denizler, kuyular, kuyu suları özellikle de kaplıcalar ve diğer işaretler öncü bildirimlerdir. Bunları gözlemlemek lazım.” şeklinde konuştu.

“Deprem güvenli yapıda kişisellik yoktur”

Yapıların deprem güvenliğine uygun halde yapılması hakkında bilgilendirmelerde bulunan Kaynak; “Nasıl deprem güvenli yapı yapılacağını inşaat mühendisleri bilir ama kalfalar bilmiyor. Ya da müteahhitler bilmiyor galiba yani şikâyet etmeye hakkımız var. Deprem güvenli yapıda kişisellik yoktur. Zemin hakim periyodu bina öz periyoduyla çatışmamalıdır. Her kat arttıkça binanın periyodu artar. Kat arttıkça bina kendi kendini yıkmaya çalışır. İki katlıyken deprem güvenli yapı, altı katlıyken deprem güvensiz hale gelir.” diyerek deprem güvenli yapıların önemine değindi.

Kentsel dönüşüm bizde rant kapısına dönüştü.

Son dönemde konuşulan bina güçlendirme çalışmalarına yönelik sorulan sorulara karşı da değerlendirmelerde bulunan Kaynak; “Binayı güçlendirme uzmanlık konusudur. Maalesef Türkiye’de bina güçlendirme deyince akla sadece kolonlar geliyor. Bu da yumuşamış binaya sadece diken dikmektir. Depremden önce yapılacak çok şey vardır, bunlardan biri de kentsel dönüşümdür. Bizde rant kapısına dönüştü böyle kentsel dönüşüm olmaz. Okul, hastane gibi toplulukların bulunduğu mekanlarda da mutlaka sismik izolatör kullanılmalıdır.” diyerek deprem öncesinde yapılması gerekenleri hatırlattı.

Etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sonra erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)