Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan: “Mutluluk ve İyi Oluş Dergisi ile Pozitif Psikoloji alanına öncülük ediyoruz”

Kurulduğu yıldan bugüne Pozitif Psikoloji alanında ciddi çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi, ‘Mutluluk ve İyi Oluş’ Dergisi (JHWB) ile de bilimsel alanda literatüre önemli katkı sağlıyor. Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümünden, Pozitif Psikoloji Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan, Editör Yardımcılığı görevini üstlendiği ‘Mutluluk ve İyi Oluş Dergisi’ hakkında Üsküdar Üniversitesi Medya İlişkileri Uzmanı Ayşe Nur Akçelik’e açıklamalarda bulundu. ‘Mutluluk ve İyi Oluş’ Dergisinin alanında öncü hatta bir marka olduğunu ifade eden Turan, Üsküdar Üniversitesi’nin Pozitif Psikoloji alanına verdiği katkının çok büyük ve önemli olduğunu dile getirdi. Turan; “Pozitif Psikoloji ile ilgili, birebir ‘pozitif psikoloji’ başlığında olan Mutluluk ve İyi Oluş adı altında bir dergi yok. Dergimiz ile bu anlamda da öncülük ediyoruz, bir marka olduğuna inanıyoruz.” dedi.

“Patolojik ruhsal bozukluklar için tedavi süreci başlatılmalıdır”

Pandemi sonrası birçok ruhsal bozuklukların meydana geldiğini ifade eden Turan, “Pandemi süreci hepimiz için çok zorlu bir süreç oldu. Bu süreçte özellikle birçok ruhsal bozuklukla karşılaşmış olduk, birçok hastalığın tetiklenmesi söz konusu oldu ve buna bağlı olarak da bizim yaşantılarımız değişti. Özellikle pandemi sürecinde kaygı bozukluklarında ve obsesif kompulsif bozukluklarında artış olduğunu gördük. Bunların patolojik boyutuyla ilgili muhakkak tedavi süreci gerçekleşmesi gerekiyor, burayı çok önemsiyoruz. Kişinin baş edemediği durumlarda muhakkak bir uzmanla çalışması ve kendi tedavi sürecini tamamlaması kıymetli. Bunun haricinde daha patolojik boyuta geçmemiş ama bizim hayatımızı etkileyen durumlar, özellikle bu kaygı bozukluklarıyla ilgili olarak tam da Üsküdar Üniversitesi olarak çıkardığımız “Mutluluk ve İyi Oluş” Dergisinin isminde ifade edildiği gibi, daha pozitif noktalara odaklanabilmeyi önemsiyoruz. Pozitif noktalara odaklanmak, her şeye olumlu bakmak, her şeyi olumlu görmek değil. Evet, hayattaki olumsuzlukların farkındayız ama biz tercihimizi daha olumlu yönde kullanmak istiyoruz. Elimizdeki güçler neler, bizim hayatımızda bize bahşedilen, elimizde bulunan yetenekler neler? Bunları keşfetmeye yönelik olarak davranışlar sergilersek, kendimizde bu anlamda olumlu katkılarda bulunmuş olacağız.” dedi.

Turan: “Psikolojik temelli bir iyi oluş dergisine ülkemizin gerçekten ihtiyacı vardı!

Pandemi sonrası meydana gelen ruhsal rahatsızlıklar nedeniyle bir dergi çıkarmak istediklerini aktaran Turan, ‘Mutluluk ve İyi Oluş’ Dergisiyle ilgili planlamalar yaptıklarını ve çok yakın bir zamanda bazı sürpriz gelişmeler yaşanabileceğine değindi. Turan; “Psikolojik temelli bir iyi oluş dergisinin ülkemizde gerçekten bir ihtiyaç olduğuna karar verdik. İnsanların ‘iyi oluşu’ adına bilim üretmek ve bu ürettiğimiz bilimi de halka, topluma, insanlara, ulaştırmak istedik. ‘Mutluluk ve İyi Oluş’ Dergisi Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamızın editörlüğünde, benim editör yardımcılığımla ve sorumlu yazı işleri müdürlüğünde devam ediyor. Dergimiz, 2013 yılında yayın hayatına girmiş bir dergi, çok uzun yıllar, çok kıymetli bir hocamızın katkılarıyla, onun kendi oluşturduğu bir dergiydi zaten. Tayfun Doğan hocamızın oluşturduğu bir dergi. Tayfun Hoca 2013’ten itibaren 2018’e kadar 6 yıl süreyle 12 sayı halinde çıkartıyor, çok da emek verilmiş, çok da güzel makaleler olan güzel bir arşiv var. 2018’den, 2022’ye kadar artık herhangi bir çıkış, yayın gerçekleşmiyor. 2022 yılı itibariyle de Üsküdar Üniversitesi süreli yayınları arasına katılmış oldu. Nevzat Hocamızın öngörüsü ve geniş vizyonuyla birlikte kıymetli çalışma. Sonrasında biz ilk sayımızı Eylül 2022’de çıkarmış olduk. 14.sayımızı şu anda Mart ayı itibariyle çıkartmış olacağız. Bunun haricinde tabi dergimizle ilgili sürpriz şeyler var, şu an çok söyleyemiyorum. Yayın hayatına daha kaliteli bir şekilde devam edebilmesi, daha fazla bilimsel anlamda akademisyeni ve daha fazla kişiye ulaştırmak içinde yoğun bir şekilde hazırlıklarımız devam ediyor. Dergimizin kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Mutluluk ve İyi Oluş Dergisi ile Pozitif Psikoloji alanına öncülük ediyoruz”

‘Mutluluk ve İyi Oluş’ Dergisinin alanında öncü hatta bir marka olduğunu ifade eden Turan, Üsküdar Üniversitesi’nin Pozitif Psikoloji alanına verdiği öneme de dikkat çekti. Turan; “Pozitif Psikoloji ile ilgili, birebir ‘pozitif psikoloji’ başlığında olan Mutluluk ve İyi Oluş adı altında bir dergi yok. Dergimiz ile bu anlamda da öncülük ediyoruz, bir marka olduğuna inanıyoruz. Bu aslında bizim inancımız değil bilimsel verilerde gösterilen, kanıta dayalı bir durum söz konusu. Çünkü çok uzun yıllardır emek verilen işler var, 2013 yılından itibaren öğrencilerimize üniversitemizde ‘Pozitif Psikoloji’ dersini rektörlük dersi olarak zorunlu olarak veriyoruz. Sadece dersi vermekle kalmıyor aynı zamanda kongreler düzenliyoruz, bununla ilgili bizim akademisyenlerden oluşan pozitif psikoloji çalışma gurubumuz var, buradan üretilen makaleler ve kitaplarımız var. Mutluluk Bilimi kitabı da bunlardan biri. Ders kitabı olarak çok uzun yıllar üzerinde çalışıldı. Birçok aşamadan geçtikten sonra basımı gerçekleşti. Liselerde yardımcı ders kitabı olarak okutulacak, önemli akademisyen çevrelerden de çok olumlu tepkiler aldığımız güzel bir kitap olarak karşımıza çıktı. Dolayısıyla bu dergimiz de ayın şekilde bizim önemli çıktılarımız, eserlerimizden bir tanesi.” şeklinde konuştu.

“Dergimizin konu başlıkları için oldukça geniş bir yelpaze oluşturduk”

Mutluluk ve İyi Oluş Dergisinin amaçlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Turan, pozitif psikoloji alanında geniş bir yelpazede çalıştıklarına dikkat çekti. Turan; “ ‘Mutluluk ve İyi Oluş Dergisi’ bir sonraki aşamada daha farklı kulvarlarda yayın hayatına taçlandırarak devam edecek, en büyük dileklerimizden bir tanesi bu. Tabi birçok konu var baktığımız zaman aslında sadece mutlulukla ilgili yazılarımız yok, birçok yazımız var. Mesela pozitif psikoloji alanında nitel ve nicel araştırmışları yayınlayan bir dergiyiz. Temel hedefimiz bu zaten. Konuları söyleyecek olursak eğer ‘mutluluk arayışı, mutluluk faydaları, mutluluk ve iyi oluş, mutluluğun belirleyicileri, psikolojik sağlamlık ki çok önemli bir noktayı oluşturuyor. Affedicilik, duyguların psikolojisi, duygusal zeka, empati ve özgecilik, aşk… Sevdiğimiz kalıplardan, cinsel iyi oluş, evlilik ve romantik ilişkiler, farkındalık özellikle hayatın anlam ve amacı, insanın güçlü özellikleri, güçlü yönlerinin keşfedilmesi, yeteneklerin keşfedilmesi, karakter güçleri, buradaki çevresel kaynaklar, insan ilişkileri ve sosyal destek, işe bağlılık, iş yaşamı, iş yaşamında pozitif psikoloji hepimizin çok ihtiyacı olan… Birbirimizi gerektiğinde taktir edebilmek, iyimserlik ve umut… Çok önemli bir kavramlarımızdan bir tanesi, öz saygı ve öz şefkat, öz yeterlilik,  pozitif beden, beden algımız, bedenimize yansıması duygularımızın, psikolojik ihtiyaçlar ve motivasyon, alçakgönüllülük ve tevazu, merhamet, psikolojik iyilik hali, duygusal zeka, şükran duyma, teşekkür edebilme, minnettarlık gibi başlıklar olmak üzere oldukça geniş bir yelpaze oluşturduk çünkü insanız. Biyolojik yapımız, psikolojik bir de sosyal yapımız var. Birileri olmadan mutlu olamıyoruz biz. İlişki kurmadan mutlu olamıyoruz.” dedi.

“İlerleyen süreçte okuyucularımızı birçok sürprizler bekliyor”

Derginin yurt dışı faaliyetleri ve akademik çevrelerde bilinirliği bağlamında da paylaşımlarda bulunan Turan, Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen Pozitif Psikoloji Kongrelerinin önemine değindi. Turan; “Dergimizin bilimsel olarak da bir arka planı var. Yurt dışından birçok hakemle de görüşmelerimizi gerçekleştirdik ve bu hakemlerden de olumlu dönüşler aldık. Onlarla da şu an temas halindeyiz. Yurtdışındaki hakemler aracılığı ile makalelerimizin yurtdışına ulaşmasında katkıda bulunuyoruz. Hem İngilizce hem Türkçe yayın yapma durumda olduğumuz için, dergimiz çift dilli. Düzenlemiş olduğumuz 4. ve 5. Pozitif Psikoloji Kongreleriyle de yurtdışından birçok önemli akademisyene ulaşma imkânı bulduk. Çok ifade edemiyorum, diyorum ya birçok sürprizim var, her anlamda her yıl daha yeni, daha güncel konularla ilerletmeye çalışıyoruz. Bundan sonra gerçekleşecek yurtdışındaki önemli kongrelerde de Üsküdar Üniversitesi olarak Pozitif Psikoloji olarak hocamız ile birlikte yer alacağız. İlerleyen süreçte okuyucularımızı birçok sürprizler bekliyor.” dedi.

Röportaj: Ayşe Nur Akçelik İlgeç 

Fotoğraf: Kaan Güzeltepe 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)