TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal RaDiChal’i Teknofest’e davet etti…

Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan öncülüğünde yürütülen RaDiChal22 yarışmasının 3’üncüsüne aralarında yabancı ülkeden de araştırmacıların bulunduğu 19 takımdan 100’e yakın öğrenci katıldı. TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da katıldığı programda Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Burcu Yücel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk da yer aldı. Prof. Dr. Hasan Mandal, RaDiChal’i Teknofest’e davet ederken, Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise “Gençlerin daha çok bilimsel proje üretmesi için ‘Bilimde Yetenek Sizsiniz’ yarışması düzenlenmeli.” Çağrısında bulundu.

Genetik temelli ortaya çıkan nadir hastalıkların tedavisine çözüm olabilecek araştırmalar yürüten öğrenciler RaDiChal22 yarışmasında bir araya geldi.

Üsküdar Üniversitesi TRGENMER ve RaDiChal Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan öncülüğünde lisans düzeyindeki öğrenciler ile kurulan RaDIChal (Rare Disease Challenge) ekibinin başlattığı yarı final ve final aşamalarından oluşan yarışmaya bu yıl 95 öğrencinin yer aldığı 19 takım katıldı. 2020 yılında başlayan RaDiChal’ın bu yılki hedefi sıkça görülen nadir hastalıklar arasında yer alan WU Sendromu, LGMD (Eklem Kemeri Kas Yetersizliği) türleri ve MS (Multipl Skleroz) olarak belirlendi. Bu hastalıkları tedavi etmeye yönelik oluşturulan projeler finale kalmak için büyük mücadele verdi. Finale kalmaya hak kazanan projeler değerlendirme süreci tamamlandığında hayata geçirilmeleri için desteklenecek ve ödüllendirilecekler.

Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan ve ekibi tarafından NP Diş ve Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumu’nda bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen RaDiChal22 final programına Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, King's College London’dan Prof. Dr. Arif Mardinoğlu ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Burcu Yücel ve Uluslararası Nadir Hastalıklar Araştırma Konsorsiyumu’ndan Prof. Dr. Nabbout Rima’nın çevrimiçi bağlanarak sunumlarını paylaştıkları programa Northwestern Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mazhar Adlı da aynı şekilde katılarak ‘Onur Dersi’ verdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençlere bilim ile ilgili motivasyon sağlamalıyız”

2013 yılında Türkiye’de ilk defa lise öğrencilerine yönelik ‘Bilim ve Fikir Festivali’ni başlattıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sözlerine şöyle devam etti:

“O dönemde dünyada böyle bir yarışma var mı diye araştırdık. Türkiye’de bir üniversite tarafından düzenlenen böyle bir yarışma yoktu. Dünyada ise sadece Oklahama’da bir üniversitede benzer bir yarışma vardı. Baktığımız zaman domates, kiraz festivali var ama bilim festivali yok. Nörobilime göre insanın öğrenebilmesi ancak eğlenceli ve disiplinli bir ortamda olursa mümkün. Biz de bunu sağlamak üzere başladık, ‘Bilim ve Fikir Festivali’ halen de devam ediyor. Lise öğrencileri bize ciddi şekilde projeler hazırlıyorlar. Gençlerin heyecanı ve gözlerindeki ışıltıyı gördükçe onlara bir ideal vermek gerektiğini düşündük. Gençlere bilim ile ilgili motivasyon vermek, onları güncel olayların rüzgarından kurtarmak ve orta-uzun vadeli üretmelerini sağlamak gerekiyor diyerek İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile festivale başladık.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “ARGE’ye önem vermezsek bilimin nesnesi oluruz”

 ‘Bilim ancak aşkla, motivasyonla ve şevkle yapılırsa bilim oluyor’ diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bilim insanı laboratuvarı cennet bahçesi gibi görmeli. Oraya girdiğinde saatlerin nasıl geçtiğini anlamayacak. Teknofest’in aslında proje fikri bize ait. TUBİTAK’ın bütçesinin festivalden çok ARGE’ye ayrılmalı. Amazon’un başarısını araştırdığımda ayırdıkları bütçeden ARGE’ye verdikleri önemi gördüm. ARGE’ye önem vermezsek bilimin nesnesi oluruz. Bilimin öznesi olmak istiyorsak ARGE’ye öncelik vermemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimde Yetenek Sizsiniz yarışması yapılmalı”

Bilim ve Fikir Festivali’nde yapılan çalışmaların benzerinin RaDiChal’de yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yapılan çalışmaları destekleyebilirsek güzel sonuçlar ortaya çıkabilir. Bilimde yetenek yöneticiliği çok önemli. RaDiChal’in başındaki Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan hocamız gençlerle uyum içinde çalışıyor. Yöneticilikte en önemli noktalardan biri de yetenek keşfetmeyi ve yönetmeyi bilmektir. Keşke bu yaptığımız çalışmaları biraz daha büyütüp ‘Bilimde Yetenek Sizsiniz’ diye daha büyük çaplı bir organizasyona dönüştürebilsek. Üniversiteler arasında yetenekli gençler buluşturulabilir. TUBİTAK’tan da bu konuda destek olabilir. Geleceğin nobel adaylarını çıkarabiliriz. Bilim sevgisini gençler arasında yaymak için onlara ihtimal iklimi sağlamalıyız. Zaten günümüzde bilginin doğruluğunu kanıtlamak için de bilimsel sağlamlık gerekiyor.” dedi.  

Prof. Dr. Hasan Mandal: “Türkiye müthiş bir potansiyele sahip”

Teknofest yarışması 2018 yılında başladığında 5 bin ziyaretçiye ulaştığını belirten TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “2019 yılında dünyanın en büyük teknoloji festivali oldu, 1 milyon 721 kişi katılım gösterdi. 2022 yılında ise 600 bin öğrencimiz yarışmacı oldu. Bu da genç arkadaşlarımız açısından Türkiye’nin müthiş bir potansiyeli olduğunu gösteriyor. 600 bin öğrencimiz ‘Ben bilimi ve teknolojiyi araç olarak kullanarak bugünün ve geleceğin sorunlarını çözme konusunda adayım.’ diyor. Teknofest demek gençler, geleceğimiz demek. O yüzden bu duruma en çok atıfta bulunan bir kişi olarak Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Hasan Mandal: “RaDiChal’i Teknofest’e davet ediyoruz”

Bu sene almış oldukları görece oransal rakamdaki fazlalığın gençlere yönelik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hasan Mandal, “Harcadığımız rakamı da söylemek isterim. Bütçemizin sadece %1’i. Ne yazık ki az olarak ifade ediyorum. Özellikle bu bilim insanı destekleme programı değil, bu bizim bilim toplum kapsamında katkı verdiğimiz bir şey. Tabi Teknofest kapsamında sayısız kurumun katıldığı 15 tane yarışma düzenliyoruz. Cihan hocamızın da içinde olduğu ‘Biyoteknolojik İnovasyon Yarışması’ var ama esasında birçok yarışmada da yer alınabiliyor. Bir talep oluşursa biz RaDiChall’in Teknofestin içinde yer almasından ve ‘Biyoteknolojik İnavasyon’ yarışmasının dördüncüsü olarak birlikte yapmaktan büyük bir memnuniyet duyarız. Bunun masraflarının karşılanması konusunu da rahatlıkla yönetebiliriz.” diye konuştu.

RaDiChall 6 ülkede 400 öğrenciye ulaştı

Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, yarışma ismini RaDiChall koymalarının çok nadir hastalıklar üzerine çalışmaları ile ilgili olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Neredeyse çok az insanın üzerine çalıştığı nadir rastlanan hastalıkları yüksek lisans, lisans ve doktora seviyesindeki öğrencilerimizin dert edinebilmeleri ve aynı zamanda sadece laboratuvarda çalışarak değil sosyal medyada, toplumun içerisinde sosyal farkındalık etkinlikleri düzenlemeleri çok önemliydi. 2 bin kişide 1 ya da çok daha nadir olarak gerçekleşen hastalıklara nadir hastalıklar diyoruz. Biz de RaDiChal yarışmasında 2020’den bu yana her yıl 3 farklı nadir hastalık seçerek öğrencileri tedaviye yönelik projeler yapmak üzere teşvik ediyoruz. Şu ana kadar 6 ülkeden 400 öğrenciden oluşan 89 üniversite takımı yarışmamıza katıldı. Bu yıl nadir hastalıklar arasından WU Sendromu, LGMD (Eklem Kemeri Kas Yetersizliği) türleri ve MS (Multipl Skleroz) hastalıklarını seçtik. 19 takımdan 10’u finale kaldı. Değerlendirme süreci tamamlandığında kazananları listesi açıklanacak, projeleri desteklenecek ve ödüllendirilecek.”

RaDiChal Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, RaDiChal22’ye katılımları ve desteklerinden dolayı TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a plaket takdim etti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)