Prof. Dr. Nevzat Tarhan “İnsanı harekete geçiren şey hedefleridir”
Üniversite TV’de yayınlanan ‘Akademik Gündem’ programının canlı yayın konuğu Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan oldu. Moderatörlüğünü Zana Demir’in üstlendiği programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Gençlerimizin, kendini aşan, sadece kendisi için yaşayan değil yaşadığı toplum için, insanlık içinde bir şeyler yapabilen gençler olmalarını, hedeflemelerini diliyorum.” dedi.
"Gençlerimiz artık şehir içinde, hayatın içinde üniversite istiyor”
Tercih döneminde üniversite koşullarını görebilmek için gidip görmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Mümkünse kampüse gidip görsünler. 4 sene hatta eğer hazırlık okurlarsa beş sene zaman geçirecekleri yeri bir görsünler. Severek gidebilecekleri bir yer mi? Bizim kültürümüzde şehir dışındaki kampüs üniversiteleri çok tutmazlar. Bizim gençlerimiz artık şehir içinde, hayatın içinde üniversite istiyor. Şehir üniversiteleri daha fazla talep gördü. Hatta bizim Pendik’te Akfırat’ta 135 dönüm, 135 bin metrekarelik bir arsamız var. Öğrencilere ‘kampüs yapalım mı?’ diye sorduk. Hiçbiri oraya gitmek istemedi. Ona bakarsanız ulaşım sorunu da yok, hemen üçüncü köprünün ayağının dibinde ama istemediler. Bizde onun üzerine Üsküdar’da hastanenin olduğu Ümraniye Sağlık Yerleşkemizde büyümeye karar verdik. Orada o şekilde ilerliyoruz.” dedi.
“Temel ilkelerimizden biri, iyi öğrenci yetiştirmek”
Öğrencilerin akademik başarısının yanında hayatta ki başarısını da önemsediklerinden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Her bölüme ‘üniversite kültürü’ dersini ekledik. Üniversite kültürü dersinde sadece akademik başarı değil hayat başarısı da önemli. Proje kültürü ve girişimcilik dersleri var tüm sınıflara zorunlu olarak okutuluyor. Birde pozitif psikoloji ve iletişim becerileri derslerimiz var. Biz 2013’te bu dersi koyduk Rektörlük dersi olarak. 2015’te Horward Üniversitesi açtı bu dersi. 2018’te Yale Üniversitesi açtı. Hatta Yale Üniversitesi bunu halka da açmış. Bu sene New York Times’a haber oldu 3.5 milyon kişi Yale’den ders almak için başvurmuş, kayıt yaptırmış. Pozitif psikolojide ne öğretiliyor? Anadolu irfanını öğretiyorlar. Doğu bilgeliğini sistematize etmiş metodoloji geliştirmiş ve öğretiliyor. Yani psikolojinin teorik temelleri de oluşturulmuş bir bilim dalı. Biz bunu öğrencilere öğretiyoruz ve öğrenciyi sadece akademik başarı ile değil hayat başarısını da öğretiyoruz. Temel ilkelerimizden biri, iyi öğrenci yetiştirmek.” dedi.
“Türkiye’de ilk ve şu anda da tek olan Adli Bilimler Programı Üsküdar Üniversitesi’nde”
Adli Bilimler Programı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Prof. Dr. Sevil Atasoy liderliğinde eğitim veren, Türkiye’de ilk ve şu anda da tek olan adli bilimler programı Üsküdar Üniversitesi’nde mevcut. Bu sene ilk mezunlarını veriyorlar. Adli Bilimler lisans programından mezun olan öğrencilerimiz adli tıp kurumunda, çeşitli kolluk kuvvetlerinde ve ilgili devlet kurumlarında çalışabilecekler. Adli inceleme yapacak kişiler daha önce usta çırak ilişkisi ile öğreniyorlardı. Biyoloji mezunu gidiyordu orada DNA analizini öğreniyor oradan analizleri yapıyordu. Biz bunu lisans seviyesinde başlattık. Amerika’da çok yaygın bu. Oradaki bazı modeller ile de iş birliği yaparak başlattık. Hatta San Francisco State Üniversitesi gibi üniversitelerle iş birliğinde yaptık. Oradan mezun olan öğrenciler özellikle adli tıplarda, DNA analizinde, delil toplamada diğer taraftan adli psikolojide birçok alanda çalışabilecekler. Adli bilimler mahkemelerin işlerini kolaylaştırmak için bütün delil ve dosyalar İstanbul’a geliyordu, Ankara’ya geliyordu. Şu anda bütün illerimize Adli Tıp Birimleri açıldı. Oralarda çok rahatlıkla iş bulabilecekler. Bu da bize özel bir alan.” şeklinde konuştu.
“İnsanı harekete geçiren şey hedefleridir”
İnsandaki anlam arayışından ve hedeflerin öneminden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Hiç tanımadığın birine rastgele iyilik yaptığın zaman dünya daha iyiye doğru gidiyor. Onun için biz bu duyguyu da üniversitede öğretmeye çalışıyoruz. Bunlarla ilgili bilimsel kanıtlara dayalı konuşup anlatmaya, dersleri de işlemeye çalışıyoruz. Ben bütün gençlere bu vesile ile başarılar diliyorum. Yani sadece başarılı genç olmak değil de hem mutlu hem kendini aşan genç olmalarını başarmalarını diliyorum. Kendini aşan, sadece kendisi için yaşayan gençler değil de, yaşadığı toplum için, insanlık için de bir şeyler yapabilen gençler olmalarını, hedeflemelerini diliyorum. Çünkü hedef çok önemli. İnsanı harekete geçiren şey hedefleridir. Hedefi doğruysa kişi o ihtiyacı otomatik olarak oluşturuyor, istek uyandırıyor ve haliyle ortaya üretim çıkıyor. Çünkü insan anlam arayışı istiyor. Yenilik arayışı istiyor. Hedefimiz sadece yemek, içmek ve üremek olursa bu durum ruhumuzu ve benliğimizi tatmin etmez.” dedi.
“Kontrolsüz stres daha çok panik yaptırır”
Ailelerin tercih zamanında çocuklarına karşı olan tavrı için önerilerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Aileler bizde genellikle öğrenciden daha heyecanlı oluyorlar. Anne babanın heyecanı çocuğa da yansıyor. Yansıdığı için hata yapma korkusu oluşuyor. Hatta ailem bu kadar önem veriyor, bu kadar yatırım yapıyor, bu kadar emek veriyor diye söylenerek çocuk strese girip kendi kaygı seviyesini yükseltiyor. Hâlbuki sınavla önerdiğimiz bir yöntem var. Sınavda stres var, panik yok diyoruz. Biraz kontrol ve stres faydalıdır. İnsanın zihnini, dikkatini açar. Öğrenme hızını arttırır. Kontrollü stres algılarını açar. Kontrolsüz stres ise daha çok panik yaptırır ve kişi hata yapmaya başlar, bildiklerini bile yapamaz. Onun için kontrollü bir stres sınav öncesi gamsız olmakta sağlıklı değildir. Hiç umursamaz ama stresi de kontrol edilebilen bir stres olursa aile böyle durumlarda biz senin yanındayız hissini vermeli. Tercih yaparken de öyle ama son kararı öğrencinin kendisinin vermesi en azından içine sindirmesi lazım.” dedi.
“İnsan iyilik yapmakta cömert olacak”
İyi insan olmanın mesleki yetkinliklerdeki öneminden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “‘İyi bir psikolog, iyi bir hekim nasıl olur?’ diye soruyorlar, orada ısrarla söylediğim bir şey var. İyi bir hekim, iyi bir psikolog olmak istiyorsak önce iyi bir insan olmamız lazım. İyi insanın özellikleri ve değerleri evrenseldir. Rahibe Teresa’ya soruyorlar. ‘İnsanlığın barışı, huzuru nerededir?’ diye. Rahibe Teresa da ‘İnsanlığın barışı, huzuru birebir iyilik yapmaktadır.’ diyor. Yani insan iyilik yapmakta cömert olacak. Hiç bilmediği, tanımadığı bir insana dahi gidip yardım edebilecek. İşte bunlar oldukça dünya daha yaşanılır bir hale gelecek.” şeklinde konuştu.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)