“Al-Mizan: Dünya İçin Bir Sözleşme” Tüm Dünya ile Paylaşıldı
Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in de içinde bulunduğu Müslüman Çevreciler tarafından iki yıl üzerinde çalışılan “Al-Mizan: Dünya İçin Bir Sözleşme” tamamlandı. Üsküdar Üniversitesinin de katkı sunduğu sözleşme UNEP aracılığıyla Müslüman dünyanın resmi ve sivil ilgili tüm kuruluşlarına gönderildi.
Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin sebep olduğu afetler dünyanın gündeminden düşmüyor. Son günlerde eşi görülmemiş sel felaketleri az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler kadar gelişmiş ülkeleri de etkiledi. Belçika ve Almanya’da yüzlerce insan hayatını kaybetti. Çin, Hindistan ve Sudan’ı da etkileyen aşırı yağışlar ülkemizde de Rize ve Arhavi’de maddi-manevi büyük zararlara sebep oldu. Tüm dünyada bilim insanları ve çevreciler İklim Değişikliğinin etkilerini azaltmak ve bu konuda toplumu aydınlatmak için özverili çalışıyorlar.
Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin sebep olduğu afetler dünyanın gündeminden düşmüyor. Son günlerde eşi görülmemiş sel felaketleri az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler kadar gelişmiş ülkeleri de etkiledi. Belçika ve Almanya’da yüzlerce insan hayatını kaybetti. Çin, Hindistan ve Sudan’ı da etkileyen aşırı yağışlar ülkemizde de Rize ve Arhavi’de maddi-manevi büyük zararlara sebep oldu.
Tüm dünyada bilim insanları ve çevreciler İklim Değişikliğinin etkilerini azaltmak ve bu konuda toplumu aydınlatmak için harıl harıl çalışıyorlar.
Bu bağlamda Müslüman çevrecilerden oluşan çekirdek bir kadro Al-Mizan: A Covenant for the Earth (al-Mizan: Dünya İçin Bir Sözleşme) belgesi üzerinde çalışıyor. Belge sonbaharda Birleşmiş Milletlere sunulacak. Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir Sözleşmeyi hazırlayan çekirdek kadroda yer alıyor. Sözleşme UNEP aracılığıyla resmi ve sivil ilgili tüm kuruluşlara gönderildi.
“Al-Mizan: Dünya İçin Bir Sözleşme” Çekirdek kadrosunu oluşturan ekip:
Dr. Iyad Abumoghli, BM Çevre Programı (UNEP) Faith for Earth Initiative kurucu başkanı. (Kenya)
Sidi Fazlun Khalid, İslam Ekoloji ve Çevre Bilimleri Vakfı kurucusu. (İngiltere)
Prof. Dr.İbrahim Özdemir, Üsküdar Üniversitesi, Felsefe Bölüm Başkanı (Türkiye)
Prof. Dr. Abdülmecid Tribak, İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO), (Fas).
Aishah Ali Abdallah, Yaban hayatı konusunda uzaman doğa lideri ve çevre eğitimcisidir. (Suudi Arabistan).
Dr. Evren Tok, Hamad Bin Khalifa Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi. (Katar).
Dr. Fatima Saleh Al-Khulaifi, Kur’an Botanik bahçesi kurucu başkanı (Katar).
Kamran Şezad, İslam Ekoloji ve Çevre Bilimleri Vakfı Eş Direktörü. (İngiltere).
Al-Mizan’ın amacı iklim değişikliği ve gezegene yönelik diğer tehditlerle mücadele eden yerel, bölgesel ve uluslararası eylemleri güçlendirmek amacıyla çevreye İslami bir bakış açısı sunmak. Bu Çağrının geliştirilmesi ve benimsenmesi için İslam alimleri ve Müslüman kurumlar da sürece dahil edilerek küresel bir çabayı simgeleyecek.
Al-Mizan- Dünya İçin Bir Sözleşme, doğanın korunmasını yöneten ilkelerin mevcut zorlukları karşılayan bir biçimde yeniden ifade edilmesinden oluşuyor. İnsan varoluşunun toplumsal düzeninin ardındaki ahlakı ilklere vurgu yapılıyor.
Allah'ın yarattığı ve korunmasını bizlere emanet ettiği doğal dünyanın kalp atışlarıyla uyum içinde çalışarak günümüzde hayata nasıl geçirilebileceği araştırılıyor. Kur’an’ın temel ilkleriyle uyumlu sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı için çağrıda bulunuluyor.
Al-Mizan- Dünya İçin Bir Sözleşme çağrısı, Çevreciliğin, İslam'ın damarlarına derinden yerleşmiş olduğuna dikkat çekiyor. Kişisel davranışlarımız kadar başkalarıyla ve tüm canlılarla olan ilişkimizde hürmet, koruma ve sorumluluk temelli bir vurgu yapıyor.
Doğal dünya ve diğer canlı varlıklarla olan ilişkimizde diğerkâm olma; yaratılana Yaratandan ötürü hürmete çağrıda bulunuluyor.
Kur’an’ın vurguladığı temel ilkeler, Hz. Peygamber tarafından kurulan temellerden, gerçekten bütüncül bir hayat ifadesi sergileyen bir dizi kural ve kuruma dönüştü. Kur'an'a dayanan bu temel değerler; kamu yararını teşvik etmek, kötülükten sakındırmak ve her zaman ölçülü davranmak olmak üzere üç kategoriye ayrılabilir.
Müslüman çevrecileri motive eden temel ilke Kur’an’ın şu ayetidir: “İçinizden iyiliği çağıran, iyiliği emreden, kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun, işte kurtuluşa erenler onlardır.” (3/104)
Sözleşme adını Kur’ani bir kavram olan “al-mizan”dan alıyor
AL-MİZAN sözlükte “bir şeyin ağırlığını tahmin etmek, ölçüye vurmak, tartmak” anlamına geliyor.
Kur’an sık sık kozmolojik yaratılışın nasıl mükemmel bir dengeyle yaratıldığı; toplumsal denge ve adaletin de bu esaslar üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurgular.
Rahman suresinde al-mizan kavramı açık ve net olarak vurgulanır:
Rahmân (çok merhametli olan Allah)
Kur’ân’ı öğretti. İnsanı yarattı. Ona beyanı öğretti.
Güneş de ay da bir hesap iledir. Bitkiler ve ağaçlar secde etmektedirler.
Göğü yükseltti ve mizanı koydu.
Sakın tartıda taşkınlık etmeyin.
Tartıyı adaletle yapın, terazide eksiklik yapmayın. (55:1-9).
Çekirdek ekipte yer alan Prof. Dr. İbrahim Özdemir yaşadığımız doğal felaketler dikkate alındığında “dünyamızın, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için endişeliyiz. Zaman azalıyor. Çevre sorunları hepimizin ortak problemi. Biz Müslümanlar da çözümün bir parçası olacağız.” dedi.
“Üsküdar Üniversitesinin katkı yapmaktan gurur duyduğu Al-Mizan: Dünya İçin Bir Sözleşmenin toplumda çevre bilincinin oluşmasana katkı yapması en büyük dileğimiz” yorumunu yaptı.
Web adresi: Al-Mizan: A Covenant for the Earth: https://www.unep.org/al-mizan-covenant-earth
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)