YKS Barajı Düştü

2021 YKS sonuçlarının açıklanmasıyla gündeme gelen baraj düşürülme tartışmalarında sona gelindi. YÖK, ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili bir çalışma yaptı. Sonuç, rapor olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Konuyla ilgili açıklamayı Erdoğan yaptı.

2021 YKS Sınav sonuçları ( TYT - AYT) açıklandı mı ?

2021 yılı YKS’ye bu yıl 2 milyon 607 bin 903 aday girdi. Sonuçlar ise 28 Temmuz 2021 itibariyle ÖSYM’nin internet sitesinden erişime açıldı. 

YKS 2021 barajı kaç? 

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar için tercih süreci başladı. Adayların ön lisans programlarını tercih etmek için 2021 TYT’ de 150 ve üzeri puan almaları gerekmekte. YKS 2021’de SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan almak geriyor.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin barajın düşürülmesiyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklama sonrası YÖK, ÖSYM ve Milli Eğitim bakanlığı bir toplantı yaparak baraj düşürme çalışmalarını başlattı.

ÖSYM’nin koordinasyonunda durumla ilgili simülasyonlar yapıldı. Çalışmanın sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. 2021 YKS Barajına ilişkin son durum açıklamasını Erdoğan yaptı. 

Erdoğan yaptığı açıklamada, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'nun 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırdığını söyledi. Buna göre, ilave ek yerleştirmede baraj puanının TYT'de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacağını ifade etti.

YKS sınavı tercihleri ne zaman yapılacak? 

28 Temmuz’da YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM tarafından YKS tercih kılavuzu yayımlandı.  2021-YKS tercih işlemleri, 05 Ağustos 2021 tarihinde saat 10.00'da başladı. Adaylar tercihlerini, 05-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından kendileri yapacak. Tercih işlemleri, 20 Ağustos 2021 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.

Üniversite tercihleri nasıl yapılıyor ?

Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacak.

YKS Yerleştirme sonuçları 

YKS yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin web sitesi duyular kısmından yayınlanacak. 

YKS kayıt işlemleri ne zaman yapılacak? 

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar kayıt işlemlerini 6-10 Eylül 2021 tarihleri arasında yapabilecek. Elektronik kayıtlar ise 4-8 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak. Bu tarihler arasında kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecek.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)