Üsküdar Üniversitesinde Türk Darbe Tarihi konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Tarih Kulübünün düzenlediği, moderatörlüğünü Asena Kazancı’nın yaptığı, ‘Türkiye’de Darbeler Tarihi’’ konulu söyleşinin konuğu Yeditepe Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Furkan Kaya oldu.

“Halkın iradesine güvenen bir Atatürk cumhuriyeti var”

Darbeler tarihini Türk siyasi tarihindeki en önemli dönüm noktaları olarak değerlendirmemiz gerekiyor diyen Kaya; “Çünkü Türk siyasal hayatı genel olarak 1960 darbesinden itibaren değerlendirdiğimizde her 10 yılda bir darbe girişimlerine maruz kalmış ve bir şekilde Türkiye’nin siyaseti dekore edilmeye çalışılmıştır. Bu darbeler yapılırken genel olarak bir dış etki de görüyoruz. Biliyorsunuz her darbeyi yapan askeri cunta kendini Atatürk Cumhuriyetini, Atatürk laikliğini koruma adı altında yaptığını görüyoruz. Millî mücadele dönemine Mustafa Kemal Atatürk başlarken üniformasını çıkardı, sivil kıyafetlerini giydi ve milli iradeyle bu mücadeleyi başlatmak istediği mesajını bu şekilde verdi. Dönem itibariyle 1923 hatta 30’lu yıllardan sonra Avrupa’da ikinci dünya savaşının özellikle tamtamları çalarken Mussolini gibi Franko gibi Hitler gibi askeri üniformalı diktatörler iktidardayken Atatürk üniformasını çıkararak bu mücadeleyi veriyor ve cumhuriyet döneminde de o üniformayı üzerine geçirmiyor. Demek ki halkın iradesine güvenen bir Atatürk cumhuriyeti var.” dedi.

“Darbe, devlet idaresinin müdahaleyle beraber durdurulmasıdır”

Darbe konusuna değinen Kaya; “Darbe yani yönetime müdahale dediğimiz zaman hükümete müdahale edildiği zaman aslında o hükümeti, o devlet idaresinin müdahaleyle beraber durdurulması anlamına geliyor. Devrim ihtilali dediğimiz zaman da Fransız devrimi gibi veya dünyadaki diğer tarihi devrimlere baktığımız zaman var olan düzenin yerine yeni bir düzenin getirilmesi anlamına geliyor. Cunta hareketi dediğimiz şey de hepimizin çok yakından bildiği bir tabirdir, ordu içerisinde gruplaşan ve yeni bir düzen getirmeyi hedefleyen, siyasi iradeye müdahale etmeyi planlayan askeri grubun adıdır.” şeklinde konuştu.

“Sandıkla gelenin ancak sandıkla gidebileceğinin mesajı verilmiştir”

15 Temmuz Darbe girişiminden bahseden; “Genelkurmay başkanlığı karargâhında 15 Temmuz 2016’da Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde FETÖ mensubu bir grup cuntacı tarafından bu darbe girişimi başlatıldı. Yaklaşık 22 saat içerisinde kontrol altına alındı. TRT’de bir darbe bildirisi zorunlu okutuldu ve sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNN Türk’e bağlanarak halkı darbecilere karşı havalimanlarına, caddelere davet etti. Bu kritik hamle aslında halkın milli iradenin sokaklara dökülmesi bu darbenin başarıya ulaşmasındaki tek büyük engellerden biri oldu. 27 Mayıs’ta da halk sokağa inemedi hatta elinde silah olan bir gruba karşı halk nasıl direnecek deniliyordu. 15 temmuzda ise halk tanklara, silahlara, tüfeklere, mermilere karşı kendi milli iradesini korumuştur. Halk kendi sandığına, oyuna sahip çıkmıştır. Sandıkla gelenin ancak sandıkla gidebileceğinin mesajı verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)