Dr. Eray Karagöz: “Sosyal Güvenlik alanı insanların hayatlarına dokunan parçalar bütünüdür”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu SHMYO, Sosyal Güvenlik Programı tarafından düzenlenen, moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi SHMYO, Sosyal Güvenlik Programı Öğr. Gör. Sıla Meltem Arman’ın üstlendiği etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Consulta İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Danışmanlık Hizmetleri Yönetici Ortağı Dr. Eray Karagöz, sosyal güvenlik programında çalışma koşulları, iş ve kariyer imkânları alanında değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Eray Karagöz “Sosyal güvenlik sadece kamu için değil tüm gündelik yaşamımızda kullandığımız onu soruları içinde barındırıyor. Şu an pandemi döneminde yaşıyoruz. Genel sağlık sigortası kapsamında aşı ücretsiz erişim dahi sosyal güvenliğin bir parçası. Sosyal güvenliğin konularını düşündüğümüzde kısa vadeli genel vadeli işsizlik sigortası gibi alanlarını düşündüğümüzde aşılama olayı da bu genel sağlık sigortasının bir parçası oluyor. Pozitif Covid vakaları ile alakalı eve gelen filyasyon ekiplerinin yazmış olduğu raporlar bu raporlar doğrultusunda çalışanların almış olduğu iş göremez ödenekleri de kısa vadeli sigorta kullanımının bir parçası. Yani Sosyal Güvenlik dediğimiz olgu aslında tüm Türkiye'deki ya da dünyadaki insan topluluklarını kapsayan bir şekilde bir yerine dokunan parçalar bütününden oluşuyor.” dedi.

Sosyal Güvenlik alanında öğrendiğiniz becerileri farklı alanlarda kullanabilirsiniz”

Dr. Eray Karagöz, Sosyal Güvenlik alanında kamu haricinde özel sektörde ne gibi işler yapılabileceğine dair önemli bilgiler de aktardı: “Özel sektörde uygulamaları kullandığımız ilk birimleri insan kaynakları birimleri olarak adlandırıyoruz. İnsan kaynakları birimi de doğrudan sosyal güvenlik alanı ile ilintili. Ücretlerin hesaplanması gibi bütün kalemlerde Türkiye'de uygulanan 4 temel yasal kesintiden aslında ikisini Sosyal Güvenlik kalemleri oluşturuyor. Bu 2 kalemde Sosyal Güvenlik Primi ve işsizlik sigortasıdır. İnsan kaynakları alanında bordro biriminde rahatlıkla buradan öğrenmiş olduğunuz becerileri kullanabilir ve bunları geliştirerek kendinizi insan kaynakları alanında ve daha farklı alanlara yoğunlaştırabilirsiniz. İkinci alanımız danışmanlık sektörü ile ilgili. Danışmanlık şirketleri de işverenle ya da sigorta bazlı şirketlerimizde çalışanlarımıza çeşitli yönlendirmelerde bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’deki Sosyal Güvenlik uygulamaları oldukça karmaşık”

Dr. Eray Karagöz, Türkiye’deki sosyal güvenlik uygulamalarının basit bir yapıdan kıyasla oldukça yoğun ve karmaşık olduğu konusuna dikkat çekti: “Her ne kadar siz ön lisans temelinde eğitimde alırsınız belki lisans yüksek lisans bile yapsanız öğrenemeyeceğiniz hiç göremeyeceğiniz nitelikli uygulamalar var. Mevcut genelgeler, tebliğler bunların hepsi sosyal güvenlik sisteminin düzenleyici hükümleri bunları hâkim olmak gerekiyor. Aranızda hukuk seven danışmanlık alanında yardımcı olmayı isteyen arkadaşlarımız için uygun olacaktır. Siz şunu diyebilirsiniz ben danışmanlık alanına yoğunlaşacağım. Böylece bu kişiler emeklilikte çalışacak. Emeklilik sistemi tüm dünyada dünya çapında bir bakış açısı ile yaklaşmaktır. Ya da örneğin siz dersiniz ben emeklilik alanında çalışmak istemiyorum ama sosyal güvenliğe bağlı sigorta prim teşvik yönleri ile çalışacağım. Bu alanda kendinizi geliştirip çok özel bir alanda yükselme imkânı bulursunuz. Ben de hayatım boyunca sosyal güvenlikle ilgili çalıştım. Çalışma hayatında kadınlarla ilgili yasal düzenlemelerin istihdamı etkisini araştırdım. Bunların her biri sosyal güvenlikle çok ilintili.” Olduğunu söyledi.

Sosyal Güvenliğe geniş bir perspektifle bakmak gerekir”

Sosyal güvenliğin gelecekte nasıl bir konumda olacağını anlamak için her daim geniş bir perspektiften bakılması gerektiğini vurgulayan Dr. Eray Karagöz, alanda istihdam sağlanacak kişilerin ne gibi özellikler taşıması gerektiğini de aktardı:

“Türkiye'deki sosyal güvenliğin gelişimi ve nereye gideceği hakkında zihin yormanız lazım. Örneğin sigorta teknik ilkesini dünya ile bütünleşmiş şekilde okuyabilirseniz bu alanda oldukça başarılı olursunuz. Dolayısıyla sosyal güvenlik dediğimiz sistem sadece bir bölümden ibaret değil hayatımızda ve gelecek yaşantımızda insan olduğu müddetçe işe yarayacak kurallar bütününde beraberliği sağlayan uygulamalardır. Sosyal Güvenlik dediğimiz sistem araştırmaya yasal düzenlemeleri takip etmeyi dayalı dolayısıyla hukuk ve ilgilenmeyi bununla ilgili mevzuat yapmayı ve işlemler yapmayı seven kişiler ile ilintilidir. Sosyal güvenliğin ne anlama geldiğini bilen örneğin çalışan bir kişi hastalık raporu aldığında iş göremezlik ödeneği adını verdiğimiz rapor parası aldığını bilmesi bizim için temel şarttır. Tipik sorularımız iş göremezlik ödeneği nedir? Ücret nedir? gibi temel sorulardan ve kişinin temel yapısına bağlı istihdam alanları oluşturuyoruz.” dedi.

“Bu alanda yükselmeyi hedefliyorsanız alışkanlıklarınızı iyi belirlemeniz gerekir”

Sosyal Güvenlik alanında uzun vadeli çalışmayı ve yükselmeyi planlayan öğrenciler için alışkanlıkların iyi belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Eray Karagöz, Siz eğer bu alanda yükseleceğim, çalışma hayatı ile ilgili işler yapacağım, insan kaynakları, mali müşavirlik ofislerinde, çalışmak, danışmanlık gibi işler yapacağım diyorsanız birinci önceliğiniz sizin alışkanlıklarınız. Her sabah kalktığınızda Instagram'a baktığınız gibi resmi gazeteyi bakmalısınız. Bu önceliği ilk sırada resmi gazete aldığında şunu fark edeceksiniz sürekli olarak bilgili olursunuz. İkincisi sosyal güvenlik kurumunun kendi internet sitesindeki mevzuat takip sistemi. Bu mevzuat takip sisteminde genel yazılar, genelgeler hepsini görebilirsiniz. Ama bu işte uzun yıllar çalışmadığınız için bu bilgiler size ağır gelebilir. Bunların yorumlarına Linkedin’den bu alanla ilgilenen insanları takip ederek yapabilirsiniz Bu sayede sürekli güncel kaldığınızı hissedeceksiniz. Hatta bir süre sonra siz bir takım eksiklikleri fark eder halde olacaksınız.” İfadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)