Umudun, Cesaretin ve Sevincin Tanığı Hemşireler…
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından “Hemşirelik Haftası Etkinliği” düzenlendi. Etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Dursun, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, Doç. Dr. Nurcan Uysal, Dr. Öğr. Üyesi Elçin Babaoğlu ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Tayfun Doğan katıldı.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Selma Doğan’ın yaptığı etkinlikte açılış konuşmalarını Prof. Dr. Mehmet Zelka ve Prof. Dr. Şefik Dursun yaptı.
Prof. Dr. Dursun: “Hemşireler hastaya en yakın olan kişiler”
Prof. Dr. Şefik Dursun, hemşirelik mesleğinin kutsal bir değer taşıdığına vurgu yaparak; “Eğitim alanında bizlere de çok şey düşüyor. Çocuklarımıza bu değerler altında eğitimler veriyoruz. Sağlık alanında değerli bir meslekte görev yapan hemşireler, hastaya en yakın olan kişilerdir.” dedi.
Prof. Dr. Zelka: “Sağlığın olmadığı yerde refah, ekonomi, eğitim yer alamaz”
Prof. Dr. Mehmet Zelka; “Covid-19 tüm dünyayı etkisi altına aldı. Sağlık yapısını çok ciddi manada etkiledi. Sağlığın olmadığı yerde refah, ekonomi, eğitim yer alamaz. Ne kadar kıymetli olduğunu bu süreçte daha iyi anlıyoruz. Pandemi sürecinde tüm sağlık çalışanlarının katkıları çok önemli olmuştur.” dedi.
Prof. Dr. Doğan: “Hemşireler, sağlık sisteminin bir omurgası”
Hemşirelerin sağlık alanındaki yeri ve önemine değinen Prof. Dr. Selma Doğan; “Hemşireler bu alanın en önemli üyeleridir. Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir noktadalar. Ülkemizde de sayı olarak en fazla olan gruptur. Sağlığı koruma ve geliştirme alanlarında dünyada da çok önemli görev üstleniyorlar. Yaşlanan dünyada, önemli görevlerde yer alıyorlar, hastalara en yakın mesafede çalışan grup oldular. Hastalara müdahale gücü ve etkileme gücü en yüksek olan meslek grubudur. İnsanın olduğu her yerde görev alan kişiler hemşirelerdir. Pandemi döneminde de özellikle hemşirelerin yerinin önemi daha iyi anlaşıldı ve görünür hale geldi. Yıllardır bu görünürlüğün mücadelesini verdik. Çünkü hemşireler, sağlık sisteminin bir omurgasıdır.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Uysal: “Tüm beceri ve deneyimleri ortaya koymak çok önemli”
Doç. Dr. Nurcan Uysal; “Tüm dünya Covıd-19 pandemisine hazırlıksız yakalandı ve bu mücadelede hemşireler en ön saflarda yer aldı. Onlar için zorlu bir mücadeleydi ve hala öyledir. Tüm beceri ve deneyimleri ortaya koymak çok önemlidir. 17 hemşire ile bir araştırma çalışması yaptık. Mart 2019’dan bu yana yaşanan pandemi bir krize neden oldu, mevcut denge bozuldu. Salgın hastalıkların hepsinde mücadele eden hemşirelerdir. Tüm korku, endişe ve belirsizlik durumlarını yaşayan hemşireler için pandemi zor bir süreçtir.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Babaoğlu: “Pandemi de psikolojik tepkiler ortaya çıktı”
Dr. Öğretim Üyesi Elçin Babaoğlu, Covid-19 pandemisinin hemşirelerin ruh sağlığına etkilerinden bahsetti. Babaoğlu; “Pandemi sırasında ortaya çıkan psikolojik tepkiler aşırı korkudan kayıtsızlığa ve kaderciliğe kadar giden bir çeşitlilik gösteriyor. Sars salgını üzerine yapılan araştırmalar oldu ve böyle pandemilerin psikolojik etkilerinin kısa süreli olmadığı, şiddetli ve kalıcı ruhsal sorunlara yol açabileceğini göstermiştir. Duygu-durum bozuklukları, kaygı bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu sağlık çalışanlarında gözlemlenen psikolojik tepkiler ve durumlardır. Hemşireler diğer sağlık personellerine göre daha fazla etkileniyor. Kişileri etkileyen, olayların kendisi değil, bu olaylara geliştirdikleri bakış açısıdır. Pandemi de psikolojik tepkiler ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Doğan: “İnsanlar mutlu değil”
Psikolojik iyi oluş ve pozitif psikolojiye değinen Prof. Dr. Tayfun Doğan; “Pozitif psikoloji olumluya odaklanır. Sıradan bir insanın güçlü yanlarını ve erdemlerini incelemekten başka bir şey değildir. Yaşamın anlamı ve amaçları çok önemlidir. Anlamlılık duygusu ve anlamlı kılan düşüncelere sahip olma gibi. Mutluluğun önemi de büyüktür. Bir tercihte olabilir. Mutlu insanlar daha uzun yaşar, daha sağlıklıdır. Enerjik ve üreticidir. Daha sayacağım birçok şey var. Mutlu insanlardan zarar gelmediğini görebiliyoruz. Ama pandemi sürecinde insanlar çok öfkeli maalesef. Ruhsal anlamda bozukluklar oldu. İnsanlar mutlu değil.” İfadelerini kaydetti.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)