Prof. Dr. Kasapçopur: ”Hekim olmak, nefes alamayan bir çocuğa nefes olmaktır”
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen, moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zozan Güleken’in üstlendiği “Hekim Olmak” etkinliği gerçekleşti. Programda konuşmacı olarak yer alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dahili Tıp Billimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, hekim olmanın getirilerinden bahsederek, “Hekim olmak çaresiz bir hastaya çare olmak, nefes alamayan bir çocuğa nefes olmaktır.” dedi.
Her başarının çalışmayla mümkün hale geleceğini belirten Prof. Dr. Özgür Kasapçopur; “Çalışınca her şey olur. Ben de keşke bugün birinci sınıf öğrencisi olsaydım diyorum. Çok mutlu olurdum. Bugün 18 Mayıs Türkan Saylan hocanın vefat yıldönümü. Türkan Saylan yaklaşık 12 yıl önce aramızdan ayrılmıştı. Geçtiğimiz yıl onun adına verilen bir bilim ödülünü almış olmak da benim için çok önemli. Bugün konuşmacı olduğum bu seminere Türkan Saylan hocamızın adının anılmasıyla başlayacağım.” dedi.
“Yaşamınız boyunca sırtınızda bir heybe ile yaşayacaksınız”
Öğrencilere, doktorluğu sadece bir meslek olarak görmemeleri gerektiğini söyleyen Kasapçopur; “Öncelikle hekim sözcüğünün nereden geldiğini düşünürsek bu sözcük temelde hikmetten gelir. Yaşamınız boyunca sırtımızda bir heybe ile yaşayacaksınız. Bu heybenin içine iyilikler dolduracaksınız ve bu iyilikleri tüm insanlara, tüm insanlığa dağıtacaksınız. Bu iyilikler sadece sizinle olmayacak. Ya da elinizde bir su kabı var bu su kabını olabildiğince çok, güzel bilgilerle doldurmalısınız. Hekim olmak ne demektir? Çaresiz bir hastaya çare olmak demektir. Nefes alamayan bir çocuğa nefes olmaktır. Yürüyemeyen bir çocuk için kırlarda koşmasını düşlemektir.” diye konuştu.
“Hekimlik, iyilik yapma halidir”
Bir hekimin her daim hastasının yanında olması ve onun için imkansızı istemesinin önemine değinen Kasapçopur; “Hastanıza yardımcı olamayacağımızı anladığımız anlar olacak. Ama buna rağmen daha mutlu bir yaşam düşlemelisiniz. Hekimlik, iyilik yapma halidir. Siz bu dünyaya hekim olduğunuz zaman iyilik yapmak için gönderildiğinizi unutmayın. Her zaman her yerde insanlara iyilik yapmak zorundasınız ve daima çocuk olmaktan vazgeçmeyin. Kendinizi tanımadığınız insanlar için feda etmelisiniz. Hekim olmak içinde yaşadığımız Covid dönemi için ayrıca önemli. Çok sayıda hekim arkadaşımız bu süreçte yaşamını yitirdi. Bu dönemde herkes evindeyken biz her gün sahadaydık. Covid’i bilimin gücüyle çözdük. Ülkemiz hekimlik yapmak için en güzel yerdir.” ifadelerinde bulundu.
“Ustalarınızı dinleyin, araştırmayı sevin, birlik olun…”
Hekim olacak kişinin rollerine değinen Prof. Dr. Özgür Kasapçopur; “Bir hekim olarak usta olmalısınız. Bu işin bir çıraklık olduğunu unutmayın yani ne kadar bilgili olursanız olun ustalarınızı dinleyin, iletişimci olun. Her daim herkesin derdini anlamaya çalışın, herkesin derdi ile birlik olun. Ortak çalışma becerinizin olması çok değerli. Her zaman çözüm sorun, sorun yaratmayın sağlığı savunun ve araştırmacı olun. Hep araştırın bilimsel çalışmalar bilimsel katkılar size çok önemli bilgiler verecektir. Kararlı olun, hiç yılmayın ve azimli olun. Dışarıdaki verilerden etkilenmeyin. Hepsinden önemlisi de kibar olun. Yani kimseyi kırmayın. İnsan kalbi camdandır. Çok çabuk kırılır. O nedenle kimseyi zorunlu olmadıkça kırmamaya özen göstermelisiniz. Hekim sözcüğü konuşmanın başında da belirttiğim gibi hikmetten gelir. Derdi olana derman olmalısınız. Bilimin aydınlığını ve yol göstericiliğini kabul edin. Görmek hiçbir zaman yetmez. Bakmak, anlamak gerekir. Sevmekten hiçbir zaman vazgeçmeyin.” Dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)