Gökhan Balcıoğlu: “2030 yılında su fakiri olma ihtimalimiz var”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çevre Sağlığı Programı tarafından düzenlenen, moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Öğr. Gör. İnci Karakaş’ın üstlendiği “Atık Sulardan Enerji Üretimi” başlıklı etkinlik gerçekleşti. Programda konuşmacı olarak yer alan Antalya AKEV Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Balcıoğlu; “Türkiye’de su kaynakları iyi durumda ancak bu rakamlar bir sene kuraklık yaşanmasıyla tersine dönebilir. TÜİK verilerine göre 2030 yılında Türkiye’nin su fakiri olma ihtimali bulunuyor.” dedi. 


“Doğal kaynaklarımızı korumak için atık suları arıtmalıyız”

Atık suların arıtılma nedeninin yasal zorunluluklar olduğunu ifade eden Balcıoğlu, bu işlemin amacının doğal kaynakların korunması olduğunu aktardı. Balcıoğlu; “Sürdürülebilirlik, doğal kaynakların ileriye dönük olarak faydalı kullanımı için arıtma oldukça önemli. Çevre mühendisliğinin alanı yalnızca atık sular değil aynı zamanda; hava kirliliği, toprak kirliliği ve gürültü kirliliği ile ilgilidir. Piyasaya sürülen her şeyin verimliliğini artırmak için optimizasyona ihtiyaç var.” diye konuştu.

“Yasal zorunluluk uygulanmazsa atık sular arıtılmaz”

Üretim ve tüketim sonucu oluşan atık suların arındırılması konusunda yasal zorunlulukların caydırıcı etki yaptığını aktaran Balcıoğlu; “Eğer bu zorunluluk uygulanmasaydı, atık sular arındırılmazdı. Yasal zorunluluk bu işin en sağlam kalesidir. Cezalar ve denetlemeler oldukça önemli. Yönetmeliklerle işlerin dizayn edilmesi, atık suların arıtılmasında yol gösterici oluyor. Bu işler tek ayaklı yürütülemez; akademik ayak, mühendislik ayağı ve yasal uygulamalar birbirini destekliyor. Bu alanlar koordineli çalışırsa ileriye dönük sorunlar yaşanmaz.” dedi.

“TÜİK verilerine göre 2030 yılında Türkiye’nin su fakiri olma ihtimali var”

Türkiye’de su kaynaklarının iyi durumda olduğunu dile getiren Balcıoğlu, bu rakamların bir sene kuraklık yaşanmasıyla tersine dönebileceğini belirtti. Balcıoğlu; “TÜİK verilerine göre 2030 yılında Türkiye’nin su fakiri olma ihtimali bulunuyor. Atık sular tasarruf amacıyla yeniden kullanılabilir. Bu sular tarımda damla sulama tekniği ile kullanılırsa yılda milyonlarca metreküp tasarruf yapma şansımız var. Şu anda su miktarı olarak tehlikenin sınırındayız, bir an önce önlem almalıyız.” ifadelerini kullandı.

“Atık suları arıttıktan sonra birçok alanda yeniden kullanabiliriz”

Su tüketimini önlemeye yönelik adımlar atılması gerektiğini belirten Balcıoğlu; “Atık su arıtıldıktan sonra zayi olup gidiyor. Eğer su kullanımını azaltırsak atık su oluşumunu da önlemiş oluruz. Ailemizden başlayarak çevremizi bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Bulaşıkları bulaşık makinesinde yıkamayı teşvik ederek yüzlerce ton sudan tasarruf edebiliriz. Atık suları arıttıktan sonra gıda alanı dışında birçok alanda tekrar kullanabiliriz.” dedi.

“Dünya; enerji, iklim değişikleri, elektrikli araba alanına yönelmiş durumda”

Kullanılabilir enerji kaynaklarında fırsatları değerlendirmek gerektiğini aktaran Balcıoğlu; “Türkiye’nin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyinde çok yüksek bir güneş potansiyeli var. Karadeniz’de yağışlardan dolayı uygulanamaz diye düşünmeyin, İngiltere’de bile kullanılıyor. Rüzgâr coğrafi olarak çok ulaşılabilir ve ekonomik olmayabilir. Ülkemizde ayrıca çok kuvvetli dalga enerjisi potansiyeli de mevcut. Kullanılabilir enerji kaynaklarında eğitim ve alandaki gelişmelerde öncü olmak oldukça önemli. Dünya; enerji, iklim değişikleri, elektrikli araba alanına yönelmiş durumda.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)