Sezen: “Ameliyathane ekibini senfoni orkestrası olarak hayal edebiliriz”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Ameliyathane Hemşiresi Gözünden Ameliyathane ve Ameliyathanede Kariyer Planlama” etkinliği düzenlendi. Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Ameliyathane Hizmetleri Programından Öğr. Gör. Nelis Bosnalı’nın üstlendiği etkinlikte, Üsküdar Üniversitesi Ameliyathane Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Ayfer Kaya ve Cerrahi Ameliyathane Hemşiresi Nihal Sayar Sezen konuşmacı olarak yer aldı. Ameliyathanelerdeki ekip ruhundan söz eden Sezen; “Ekip çalışmasında uyum içinde olmamız gerekir, ameliyathane ekibini bir senfoni orkestrası olarak hayal edebiliriz.” dedi.


“Ameliyathane ekibini bir senfoni orkestrası olarak hayal edebiliriz”

Ameliyathanedeki ekip ruhundan söz eden Nihal Sayar Sezen; “Bir işi yaparken öncelikle bir atanmış sorumlu kişi olması gerekir. Bir çalışma grubu ve bunların oluşturduğu bir ekip vardır. Ekip denilince aslında üstün meslek yoktur. Her meslek ve görev kutsaldır. Önemli olan yaptığımız işi ne yaparsak yapalım en iyisini yapmaktır. Ekip halkaları kuvvetli zincirlerden oluşur ve halkalardan biri koparsa zincirde fonksiyonel olmaz. Ekip çalışmasında uyum içinde olmamız gerekir, ameliyathane ekibini bir senfoni orkestrası olarak hayal edebiliriz. Her ekip üyesi farklı bir görevi, uyum içerisinde gerçekleştirip mükemmel bir sonucu sağlar. Biz buna kendi aramızda ‘Mucize Ötesi’ diyoruz.” dedi.

“Doğru ekip eşittir iyi bir cerrahi girişimdir”

Ekip çalışanlarının mesleki bilgi ve becerilerinin sürekli geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Sezen; “Ekip çalışanları meraklı ve istekli olmalı. Ellerini çabuk ve ustalıkla kullanmalı, sorumluluk sahibi, cesaretli doğru ve hızlı karar verebilmeli, kriz anını yönetebilmeli. Ameliyathane hemşiresi, el göz koordinasyonu gelişmiş, uzun süre ayakta kalabilen özelliklere sahip olmalı. Doğru ekip eşittir iyi bir cerrahi girişimdir. Ekip çalışmasıyla iş doyumumuz, motivasyonumuz, verimliliğimiz, pozitif yaklaşımımız ve güvenimiz artmakta stres ve hata azalmaktadır. Ekip çalışması ile sağlık ekibi üyeleri kendi rollerini daha iyi anlar. Üyelerin gelişimi ve birbiri ile olan iletişimi artar. Daha iyi bir çalışma ortamı oluşur. Ekip üyelerinin denetimine daha az gereksinim duyulur. Ekip üyeleri arasında sinerjik bir etki oluşur. Kaynakların etkin kullanımı gerçekleşir. Profesyonel anlamda hiçbir meslek, hiçbir meslekten üstün ya da aşağı değildir. Her meslek değerlidir ve mesleklere saygı duyulması gerekir. Ekip çalışmasının olabilmesi için öncelikle ekip çalışması anlayışının ve inancının olması gerekir. Ekip çalışmasına olan inancın tam olması başarıyı da beraberinde getirecek ve verimi arttıracaktır.” diye konuştu.

“Bir ameliyathane hemşiresinin operasyona girebilmesi için minimum 6 ay gerekir”

Ameliyathanede kariyer planı olanlar için bilgiler veren Sezen; “Bir ameliyathane hemşiresinin orta düzeyde bir operasyona girebilmesi için minimum 6 ay gerekmektedir. Bu hem yetiştiren hem de yetişen hemşire için büyük bir efordur. İki tarafın da büyük emeği ve fedakârlıkları vardır. İşe doğrudan branş hemşiresi olarak başlayamıyorsunuz. Tabi ki teoride fakülteden mezun olmadan teorik bilgileri biliyor oluyoruz ama alanda çalışmak gerçekten usta-çırak ilişkisidir. Teori pratiği elbette destekler ancak ne kadar teorik bilgiye hakim olursanız olun pratiğinizin de iyi olması lazım. İkisi bir arada olunca mükemmel bir ameliyathane hemşiresi olma yolunda ilk adımı atmış olursunuz.”  ifadelerinde bulundu.

“Bir ameliyathane hemşiresi hayatı boyunca öğrencidir” 

Ameliyathanede çalışmanın sevmeden yapılacak bir iş olmadığını dile getiren Sezen; “İstekli olmak gerekir. Sürekli yenilenmek gerekir. ‘Ameliyata girip iki alet verir, iki saat durup çıkarım’ demek bizim işimiz değil. Bizim işimiz sürekli gelişmektir, yenilikleri takip etmektir. Firmalarla iletişimdir. Ekip ile hoca ile iletişimdir, onları bilgileriniz doğrultusunda desteklemektir. Cerrahi bir tutkudur, bu tutkunun branşı da ameliyathane hemşireliğidir. Bizler hiç kimsenin hiçbir zaman üstat olamayacağı bir sanatın çıraklarıyız. Bildiklerimiz, bilinmeyenlerin yanında bir hiç belki de. İnsanlık hiçbir zaman tam bir bilgiye ulaşamayacaktır. Ama insanlık sürekli gelişecek ve yeni bilgiler öğrenecektir. Bir ameliyathane hemşiresi hayatı boyunca öğrencidir. Hayatı boyunca yeni şeyler öğrenir ve öğrenilen bu şeyler bizlere fayda verir. İşte bu yüzden sürekli öğrenmeliyiz. Yeni bilgiler, yeni gelişmeler, yeni teknolojiler takip etmeliyiz.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)