Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Katılım ve Dış Politika ele alındı
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Katılım ve Dış Politika” başlıklı fakülte semineri düzenlendi. Doç. Dr. İbrahim Arslan moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Doç. Dr. Merve Özdemirkıran Embel ile Dr. Öğr. Üyesi Ali Demir konuşmacı olarak katıldı. Türk dış politikasının temel dinamiklerinin değerlendirildiği seminerde Türkiye’nin dış politika vizyonu da dikkat çeken başlıklardan biri oldu.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak’ın da katıldığı seminer, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sokrates Salonunda gerçekleşti.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Arslan moderatörlüğündeki programa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden Doç. Dr. Merve Özdemirkıran Embel ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Demir konuşmacı olarak katıldı.
Seminere fakülte akademisyenlerinin ilgisi yoğun oldu.
Cumhuriyet’in ilan sürecine değinildi
Doç. Dr. Arslan açılış konuşmasında Cumhuriyet’in ilan sürecine değinerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk Cumhurbaşkanı olarak seçilişine dair bilgiler aktardı.
Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak: “Türk dış politikası Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi ile benzerlik taşıyor”
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak, Türk dış politikasının Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi ile benzerlik taşıdığını belirtti. Kaynak, ülkenin güvenliği ve özerklik arayışının dış politikada öncelikli hedefler arasında yer aldığını ifade etti. ‘Yeni Türkiye’ ve ‘değerli yalnızlık’ söylemlerinin, Türkiye’nin dış politika vizyonunda kendini gerçekleştirme amacına işaret ettiğini dile getirdi.
Dr. Öğr. Üyesi Ali Demir: “Demokrasinin en önemli sorunlarından biri çıkar uzlaşmazlıklarıdır”
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Demir, konuşmasında Habermas’ın ve Aristoteles’in anayasal devlet tipolojisinden yola çıkarak geliştirdiği eylem teorisine değindi. Demir, liberal ve cumhuriyetçi anlayışları kıyaslayarak, liberal görüşün para ve güç önceliği üzerinde durduğunu, cumhuriyetçi anlayışın ise ilişkileri öncelediğini vurguladı. Ayrıca demokrasinin en önemli sorunlarından birinin çıkar uzlaşmazlıkları olduğuna da dikkat çekti.
Doç. Dr. Merve Özdemirkıran Embel: “Batı merkezli siyasal düşünce sorgulanıyor”
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden Doç. Dr. Merve Özdemirkıran Embel, konuşmasında Türk dış politikasının temel dinamiklerini değerlendirdi. Türkiye’nin orta ölçekli bir güç olarak dış politikasının şekillenmesinde, Osmanlı’nın mirası olan denge politikasının ve Cumhuriyet'in kuruluşunda belirginleşen, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesinin önemli bir rol oynadığını belirtti. Embel, coğrafi konumun dış politikayı etkilediğini belirterek, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların, Doğu Akdeniz’deki enerji krizi ile ilgili olduğunu söyledi. Embel, konuşmasında günümüzde yaşanan norm krizine de dikkat çekerek, Batı merkezli siyasal düşüncenin sorgulandığı belirtti.
Etkinlik, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)