“Çalışma Hayatında Obsesif Kompulsif Bozukluk Yönetimi” Prof. Dr. Tarhan’ın ön sözüyle raflarda…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.57037

Ön sözünü Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kaleme aldığı “Çalışma Hayatında Obsesif Kompulsif Bozukluk Yönetimi” isimli çalışma, alanında uzman isimlerin katkılarıyla raflardaki yerini aldı. Tarhan, kitabın ön sözünde obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hakkında bilgiler vererek kitabın birçok kişinin hayatına dokunacağını ümit ettiğini belirtti. 

Dr. Salih Ercan ve Doç. Dr. Oğuz Tan’ın kaleme aldığı, Nobel Yayınlarından okuyucusuyla buluşan “Çalışma Hayatında Obsesif Kompulsif Bozukluk Yönetimi” başlıklı eserin ön sözünü Prof. Dr. Nevzat Tarhan yazdı.

“Böyle bir ihtiyaç söz konusuydu”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan kitabın önsözünün ilk satırlarında; “Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hakkında çok bilimsel yayın var ve çok çalışma yapılıyor. Ancak ilk defa çalışma hayatı ile ilgili tıp mesleğinden olmayan bir kişi kendi açısından konuyu ele alıyor. Böyle bir ihtiyaç söz konusuydu ve faydalı bilgiler sağlayabilecekti. Gerçekten bu kitap, çok emek harcanarak farklı açıdan konuya yaklaşması bakımından değerlidir.” ifadelerine yer verdi.

“Bir insan kendi kendisinin doktoru olamaz ama kendi kendisine yardım edebilir”

Prof. Tarhan buna bağlı olarak kitabın önsözünde ayrıca; “Bilindiği gibi OKB, biyolojik ve psikolojik yönleri olan bir hastalıktır. Bir insan kendi kendisinin doktoru olamaz ama kendi kendisine yardım edebilir. Çünkü bu hastalıkta özellikle ileri aşamada düşünme tekrarından sorumlu beyin alanları, normalde patika gibiyken bu kişilerde otoyol gibi olmuştur. İlaç ve nöromodülasyon tedavi ile beyindeki altyapıyı düzeltmek önceliklidir. Tedavi planına göre psikoterapi aşamasında terapistin yönlendirmesi ile yapılacak düşünce ve duygu yönetimi, tedavinin kalıcılığı açısından çok değerlidir.” ifadelerinde bulundu.

4D’yi yönetmek için beyin programlarını iyi yönetmek gerekiyor…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Her insanın psikolojik sermayesi düşünce, duygu, davranış ve değerlerden (4D) oluşur. Bunları yönetmek için beyin programını iyi kullanmak gerekir. İşte, kişinin kendine yardım etmesi burada işe yarar. Psikolojik sermayeyi kaynak yönetimi mantığı ile yerinde, zamanında ve dozunda yönetebilmek zaman ister, öğrenmeye açık olmayı gerektirir. Bu nedenle düşünce katılığı içinde olan inatçı kişiler, zihinsel esneklik gösteremedikleri için korkuların esiri olurlar.” dedi. 

“İş hayatına dahil olma yolu ile iyileşme, ideal olan bir durumdur”

Bir işte çalışmak, sabah kalktığında amacın olması OKB hastalığını geçiren kişilerde olumlu bir değişim alanıdır diyen Tarhan, “Sosyal ve iş hayatına dahil olma yolu ile iyileşme, ideal olan bir durumdur. Bunun için olgu örnekleri, tecrübe aktarımı çok kıymetlidir. Sayın Salih Ercan, Doç. Oğuz Tan rehberliğinde böyle bir tecrübe birikimini kitap haline getirmekle çok iyi bir iş yaptı. Çok kimsenin hayatına dokunacağını ümit ediyorum, faydalı bu kaynak eser için kendilerini tebrik ederim. Okuyuculara da sağlıklı ve huzurlu öğrenmeler dilerim.” ifadeleri ile önsöz son buldu.

Eserde, çalışanların davranışlarının anlaşılması amaçlandı

Dr. Salih Ercan ve Doç. Dr. Oğuz Tan, bu eserde çalışanların davranışlarının anlaşılması, yorumlanması ve örgütsel hedefler doğrultusunda motive edilerek yönlendirilmesi için gerçekleştirilen örgütsel davranış araştırmaları yazınına, obsesif kompulsif bozukluk bağlamında güncel, işlevsel ve etkin çözüm önerileri sunarak katkı sağlamak amaçlanmaktadır. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)