Dünya Tıbbının Sultanı ‘İbni Sina’ anıldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.56487

Türk ve İslam Dünyasının en önemli bilim insanlarından İbni Sina, İbni Sina haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda anıldı. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek’in konuşmacı olarak yer aldığı programda Öztek, “Dünya Tıbbının Sultanı İbni Sina” başlığında dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. İbni Sina’nın İslam'ın Altın Çağı'nda felsefe, tıp, astronomi ve matematik gibi alanlarda çığır açan eserler veren, genç yaşta büyük bir bilim insanı olduğunu söyleyen Öztek, tarihe, bilime sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. 

Prof. Dr. Hikmet Koçak: “Üsküdar Üniversitesi olarak insanlığa hizmet etmiş bütün bilim insanlarını yad ederiz”

Etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak gerçekleştirdi. Koçak; “Üsküdar Üniversitesi olarak insanlığa hizmet etmiş bütün bilim insanlarını yad ederiz. Üniversitemizin her fakültesinde, bölümünde bir kısmının resimleri ve özgeçmişleri bulunuyor. Bugün de onlardan birisi olan İbni Sina, 57 yıllık bir ömre çok büyük eserler katarak başta tıp olmak üzere astronomi, mantık, fizik ve genel ahlak bilgilerini sıkıştırmış. Bizden çok Batıda tanınan bir bilim insanı, bir tıp doktoru. İbni Sina haftası vesilesi ile bilgilerimizi yenilemek ve tekrardan hatırlamak, yad etmek için bu etkinlik düzenlendi. Prof. Dr. İbrahim Öztek hocama teşekkür ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. İbrahim Öztek: “İbni Sina, İslam’ın altın çağının en önemli hekimlerinden”

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, İbni Sina’nın hayatını tüm detaylarıyla katılımcılara aktardı. Öztek; “İbni Sina’nın dünya ilmine ve tıbbına çok büyük katkıları olmuştur. İslam’ın altın çağının en önemli hekimlerinden, astronom, düşünür ve yazarlarındandır. Astronomi, matematik ve tıp eğitimleri aldı. On altı yaşında birçok kütüphanedeki tıp kitaplarını ezberledi ve otorite haline geldi. Daha sonra da iki yüzden fazla tıbbi kitap ve iki yüz elli kadar makale meydana getirdi. Farabi el ibaresi aracılığıyla Aristo’nun felsefesini ve metafiziğini öğrendi. Bütün Antik Yunan filozoflarının ve Anadolu’nun yapıtlarını inceledi. Hocaları kendisine yetişemiyordu. Nihayet felsefeyi alakadar eden bütün disiplinlerin temel kitaplarını edindikten sonra tıp konularına eğilmeye başladı. On altı yaşında felsefe, edebiyat, matematik, tıp gibi çeşitli alanlarda bilgi birikimine sahip oldu. On dokuz yaşında doktorluk unvanı aldı. Zamanın en büyük alimleriyle tıbbi ve felsefi konuları tartışmış, onlarla birlikte çalışmıştır.” şeklinde konuştu.

İyiliğin beş şartı…

Tarihe, bilime sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Öztek, İbni Sina’ya göre iyiliğin beş şartı olduğunu söyledi. Öztek; “Birincisi tez olmalı. İyilik yapacaksak çabuk yapılmalı. Gizli olmalı. Yaptığın iyilikleri açıklama. Yaptığın iyiliği gözünde büyütme. Sürekli olmalı. Veriyorsan sürekli ver ve verdiklerin de yerini bulmalı. Ruhsal bir hayal gücü vardır. Bu güç hastalıkları oluşturabileceği gibi var olan rahatsızlıkları da ortadan kaldırabiliyor. Beden, ruhsal hayal gücünün emirlerine itaat etmek zorundadır. Bütün hastalıklar esasen yenilen ve içilen şeylerden ortaya çıkar.” dedi.

Öztek: “Kendi düşüncelerini İslam’ın mantığıyla birleştirmiş”

İbni Sina kendinden önce yaşamış ve tarihin derinliklerinde kalmış birçok bilim insanını araştırdığını söyleyen Öztek; “Birçok bilim insanını incelemiş ve eserlerini adeta ezberlemiştir. Milattan önceki devirlerde yaşamış Antik Yunan filozoflarını ve bilim insanlarını ön plana tutmuş. Onların bütün kitaplarını ezberlemiş. Onların eserlerinden yardım almıştır. Onları analiz etmiş, bir süzgeçten geçirmiş ve kendi düşüncesiyle bir de İslam mantığıyla birleştirmiştir.” dedi.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği çevrim içi etkinlik soru-cevap oturumunun ardından sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)