Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu 1 Yılda Önemli Başarılara İmza Attı…

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Üsküdar Üniversitesi Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu 1 yıla aşkın süredir önemli başarılara imza attı.  Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol, Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Doktora Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan 2019 Ocak – 2020 Temmuz tarihleri arasında birbirinden farklı önemli bilimsel çalışmaları hayata geçirdi.

 

 

Çok sayıda bilimsel araştırma…

Epidemiyolojik araştırmalar çalışma grubu; başta ruh sağlığı olmak üzere, sağlıkla ilgili olayları tanımlamak ve görülme sıklığını ölçmek, hastalık ya da kazaların nedenlerini inceleyen çözümleyici çalışmalar yapmak, uygulanan sağlık hizmetinin veya programlarının etkinliğini ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapmayı hedefiyle çalışmalar gerçekleştiriyor.

 

 

 

 

En iyi klinik çalışma ödülü kazandılar

Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu bünyesinde yapılan araştırmalardan Nebile Topcu, Banu Bostancı ve Gökben Hızlı Sayar’ın “Doğum yapma korkusunun evlilikte eşlerin uyumu ile ilişkisi” konulu araştırması en iyi klinik çalışma ödülünü kazandı.

 

 

 

 

Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritasını (TURBAHAR) çıkardılar

Sahada çalışan 125 Klinik Psikoloji Lisansüstü öğrencisi ile 24 bini aşkın kişi üzerinde Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası (TURBAHAR) çalışması bitirildikten sonra, 2019 yılı Şubat ayında proje çıktısı sunumu da gerçekleştirildi. Bu saha araştırması Türkiye’de en geniş, dünyada ise ikinci en büyük çalışma olma özelliği gösteriyor. Bu araştırmada ortaya çıkarılan kimyasal ve davranışsal bağımlılık risk profili, bağımlılık risk profili, bağımlılıkların önlenmesi, nüksün azaltılması konusunda yardımı olacak sosyopsikolojik desteğin hangi alanlarda ve hangi bölgelerde yapılması gerektiği konusunda önemli bilgiler sunuluyor.TURBAHAR Proje sonuç raporu kitabı Üsküdar Üniversitesi yayınlarından çıktı.

 

 

 

 

TURBAHAR ödül getirdi

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol ve Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar koordinatörlüğünde yürütülen TURBAHAR çalışmasının bir parçası olan “Sigarayı Kimler İçer, Kimler Bırakabilir?” başlıklı araştırma, Türkiye Psikiyatri Derneği 23. Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu’nda ikincilik ile ödüllendirildi.

 

 

 

 

Türkiye’nin Koronafobi Haritasını çıkarıldılar

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol’un öncülüğünde yürütülen çalışma kapsamında 81 ilde yapılan online araştırma ile Türkiye’nin Koronafobi Haritası çıkarıldı. Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını ile ilgili kişilerin kaygı düzeylerini, duygularını, stres yaratan durumları incelendi. Türkiye genelinde Covid-19 psikolojisi üzerine uygulanmış ilk geniş kapsamlı araştırmanın sonuçları online basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Projenin kitabı da çok yakında yayımlanacak.

 

 

 

 

3 büyük basın toplantısı

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol Dünya Sigarayı Bırakma Günü öncesinde yapılan basın toplantısında “Türkiye’nin Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası” ile ilgili araştırma sonuçlarını basın mensupları ile paylaştı.Öte yandan, Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol’un öncülüğünde yürütülen çalışma kapsamında Hostilite (Öfke-Düşmanlık-Saldırganlık) Analizi’nin sonuçları basın mensuplarıyla paylaşıldı. Toplantıda “Kadınlar Ölmesin Anneler Ağlamasın” sosyal sorumluluk projesi kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile ‘Sosyal ve Bilimsel İşbirliği Protokolü’ imzaladıkları, protokolün Emniyet Müdürlüğü ile eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme alanlarında iş birliğini kapsadığı bilgisi verildi.Ayrıca, Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol’un öncülüğünde yürütülen çalışma kapsamında 81 ilde yapılan online araştırma ile Türkiye’nin Koronafobi Haritası çıkarıldı. Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını ile ilgili kişilerin kaygı düzeylerini, duygularını, stres yaratan durumları incelendi. Türkiye genelinde Covid-19 psikolojisi üzerine uygulanmış ilk geniş kapsamlı araştırmanın sonuçları online basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

 

 

 

 

Psikoloji araştırmaları sempozyumu gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Gri Cevher iş birliği ile bu yıl ilki düzenlenen Psikoloji Araştırmaları Sempozyumu yapıldı. Psikoloji alanında bireysel araştırmalar ve tez çalışmalarının sunulduğu sempozyuma ilgi oldukça yoğundu. Sempozyumda 63 sözel bildiri yer aldı. Sempozyum kitabı çok yakında Üsküdar Üniversitesi yayınlarından çıkacak.

 

 

 

 

Psikopolitik güvendelik araştırma projesi yapıldı

Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Politik Psikoloji Uygulama Araştırma Merkezi işbirliğinde yürütülen araştırmada İstanbul genelinde farklı yaş gruplarından 7 bin 200 katılımcıya psikopolitik güvendelik algıları, pozitif ve negatif duyguları ve dayanıklılık soruları yöneltildi. Yürütülen saha araştırmasında 75 yüksek lisans ve doktora öğrencisi görev aldı. Araştırmanın kapanış toplantısı Çarşı Yerleşke Emir Nebi 1 Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

 

 

 

 

Akademideki usta-çırak ilişkisini önemsiyoruz’’

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu’nu şu sözlerle tanımladı. Sayar, “Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu’nda küçük ama çalışmayı seven, meraklı bir ekibimiz var. İşin mutfağındaki çekirdek ekibimiz küçük ama çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencimiz saha çalışmalarında bizlerle birlikte çalışıyorlar. Örneğin Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili araştırmasında sahada 125 yüksek lisans öğrencimiz ile birlikte çalıştık. Psikopolitik Güvendelik Çalışmasında da sahada 67 yüksek lisans ve doktora öğrencimiz ile birlikteydik. Böylece büyük çaplı araştırmalar yapılabiliyor. Fakat en çok önemsediğimiz bir konu daha var: Öğrencilerimiz ve akademisyen olma yoluna adım atmış doktorantlarımız ekip çalışmasına, sorunları birlikte çözebilmeye, iş bölümü ve iş birliği yapabilmeye alışıyorlar. Akademik merakımızı birlikte besleyip çoğaltıyoruz. Öğrencilerimizin ilk bilimsel araştırmalarında onlara yol gösteriyoruz. Akademideki bu usta – çırak ilişkisini önemsiyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

 

Üretmeyi seviyoruz…

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol, “Bizim Gökben Hocayla olan bir çekirdek grubumuza zamanla İdil, Tayfun, Büşra ve Enstitümüzde çalışan diğer arkadaşlarımız dâhil oldu. Güzel bir aile olduk. Bence paylaşmak, ekip ruhunun en önemli kriteri ve biz bunu seviyoruz. Böyle olunca da işler daha da güzel oluyor. Açıkçası üretmeyi seviyoruz. Sanki üretmek bizim açımızdan farklı alanlarla ilgili yaratıcılığımızı arttıran bir sisteme dönüştü denebilir. Üretmek motivasyon sağlıyor, motivasyon üretmeyi sağıyor” Dedi.

 

 

 

 

“En küçük detay için gayretle çalışıyoruz…”

Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan “Motivasyonum psikoloji alanında bir diğerine faydalı olmaktan aldığım mutluluk beraberinde, Gökben ve Hüseyin hocamla ekip olarak hareket etmek ve beraberinde gelişen güven, açık ve etkin bir iletişimde olmaktan geliyor. Bununla birlikte mentörüm Gökben Hocamızın eğitim ve gelişim fırsatları sunarak sorumluluk vermesi, kendimi gerçekleştirme adına pozitif etki sağladığından motivasyonumu artıcı en temel noktalardan birisi. SOBE ekibinin bir parçası olmak benim yaşamımda bir doyum kaynağı. Örneğin bir çalışma için karar verilir, süreçler ve kimin ne yapacağı bellidir. Fakat bununla birlikte herkes, her an her işe koşmak için hazırdır. Bu ekip; üretmek, yeni bir şeyler ortaya koymak ve yaratıcı olmak noktasında birlik ve beraberlik içinde hareket ederken, yapılan çalışmanın en iyi sonucu vermesi adına en küçük detaya kadar büyük bir gayret içinde çalışır” Şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Yeni saha çalışmaları yapacaklar 

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu’nu gelecek hedefleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Sayar, “Şu an bitirmiş olduğumuz araştırmalarımıza ait yirminin üzerinde makaleyi yayına hazırlıyoruz. Ancak Ağustos ayı içinde yine klinik psikoloji yüksek lisans öğrencilerimizle planladığımız davranışsal bağımlılıklarla ilgili yeni bir saha çalışmamız başlayacak. Bunun dışında günümüz gençliği gözüyle evlilik kurumu, travmaların yaygın ruhsal etkileri ve bazı psikososyal müdahalelerin geliştirilmesi konularında araştırma planlarımız var.” Dedi. 

 

 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)