Psikoloji Okulunda İnsanın Anlam Arayışı Konuşuldu

Doç. Dr. Tayfun Doğan

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi  tarafından düzenlediği 6 hafta sürecek olan Felsefe Okulu, Psikoloji Okulu, Tarih Okulu etkinliğinin ilk haftasında Psikoloji Okulu Programının konuğu Doç. Dr. Tayfun Doğan oldu. “İnsanın Anlam Arayışı ve Ruh Sağlığı” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Doğan, anlamlı hayat sürmeyen insanın başarıya ulaşmasının zor olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Tayfun Doğan: “Hayatın anlamı zor bir sorudur”

İnsanın anlam arayışı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Tayfun Doğan, insanların neden intihar etmediklerini anlattı. Doğan, “Hayatın anlamı zor bir sorudur. Psikologlar testlerde bu soruyu şuan neden intihar etmiyorsunuz şeklinde soruyorlar. Böyle sorduklarında birden fazla neden bulabiliyor insanlar. İnançlarım, ailem, yaşamak için gibi bir sürü cevap verebiliyorlar” dedi.

“İnsan anlam arayan ve üreten bir canlıdır”

Doç. Dr. Tayfun Doğan, insanın anlam ihtiyacını karşılamak için neler yaptığına değindi. Doğan, “Sürekli bir şeyler düşünür ve kurgularız. Anlam ihtiyacımızı karşılamak için sanat, spor ve oyun gibi üretimlerde bulunduk. O yüzden diğer canlılardan biraz farklıyız çünkü bu bizim için bir ihtiyaç durumundadır. Boşluk içerisindeki kişi kendisini kaygılı, huzursuz ve öfkeli hissedecektir. Önceden psikolojide hastalıklar iki türe ayrılıyordu Psikotik hastalıklar bunlar ileri düzeyde hastalıklardı ve bir diğeri nevrotik hastalıklardı. Hem kendinize hem de çevrenizdeki insanlara bakın kimde kaygı varsa, takıntı bozukluğu varsa, kim depresifse anlamlı bir hayat sürmüyordur. Gerçekten anlamlı hayat sürmedikçe diğer konularda başarıya ulaşmamız gerçekten zor” şeklinde konuştu.

“Sonsuz yaşam olsaydı daha büyük çaplı psikolojik sorunlar yaşayabilirdik”

Doç. Dr. Tayfun Doğan insanın hayatı nasıl anlamlı kılabileceğine ilişkin paylaşımlarda bulundu. Doğan, “Gurur duyabileceğimiz iş, eser ortaya koyarak yaşamı anlamlı hale getirebiliriz. İkinci olarak ilişki kurarak anlam kazandırabiliriz. Üçüncü olarak kaçınılmaz olan acıya karşı tavır geliştirerek anlamlı hale getirebiliriz. Ölümün farkına varmak hayatı anlamlı yaşama konusunda bizi motive ediyor, zorluyor. Eğer sonsuz yaşam olsaydı daha büyük çaplı psikolojik sorunlar yaşayabilirdik” dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)