Yılbaşı sofralarının çeşitliliği sindirim problemlerine yol açabilir!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.57989

Yılbaşı gecesi, sevdiklerimizle birlikte geçirilen keyifli anların yanında özenle hazırlanan sofralarla da unutulmaz hale geliyor. Ancak bu özel gecede besin güvenliği ve sağlığı göz ardı edilmemeli.

Yemek hazırlıklarında besin güvenliğinin önemine dikkat çeken Beslenme uzmanı Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Yılbaşı sofrasında çok fazla yemek sunmak cazip olabilir, ancak aşırı yemek hazırlamak genellikle israfa yol açar. Ayrıca, fazla yemek sindirim sorunlarına veya mide rahatsızlıklarına neden olabilir.” dedi.

Yılbaşı sofralarının çeşitliliğinin sindirim problemlerine yol açabileceğini belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Yemekten sonra nane, rezene ya da papatya çayı gibi sindirimi kolaylaştırıcı bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.” dedi.
 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu ile Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Kübra Şahin, yılbaşı sofrasında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştı.

Yılbaşı gecesinde yemek hazırlıkları önemli bir yer tutuyor

Beslenme Uzm. Hatice Nurseda Hatunoğlu, yılbaşı gecesinde, sevdiklerimizle birlikte kutlama yapmak için yemek hazırlıkları önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, “Besin güvenliği ve sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluk yaşamamak adına bazı noktalara dikkat edilirse yılbaşı gece keyifli bir yemek olarak hafızalarda yer edinecektir.” dedi.

Çiğ et ve sebzeleri birbirinden ayrı tutulmalı!

Yemek hazırlıklarında besin güvenliğinin önemine dikkat çeken Hatunoğlu, şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle besin temizliğine dikkat edilmeli, yemek hazırlamaya başlamadan önce eller yıkanmalı ve bulaş riskini azaltmak için çiğ et ve sebzeleri birbirinden ayrı tutmalıyız. Besinlerin pişirilme sıcaklıkları da oldukça önemlidir. 

Mayonez ve kremalı yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla kalmamalı!

Özellikle yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindi eti başta olmak üzere kırmızı et, tavuk eti gibi etlerin iç sıcaklığı 75 dereceyi geçmelidir. Ayrıca etleri zeytinyağı, çeşitli baharatlar ile marine etmek lezzeti arttırıp pişirme sonrası daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Mayonez ve kremalı yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Eğer içeceklerde buz kullanılacaksa mutlaka temiz su ile yapılan buz kullanılmalıdır.”

Alkol tüketimi sınırlandırılmalı

Alkol tüketimi sınırlandırılması önerisinde de bulunan Beslenme Uzm. Hatunoğlu, “Yüksek miktarlarda alkol tüketimi, mide sorunlarına yol açabilir. Alkollü içecekleri yavaş ve su ile dengeleyerek tüketmeye dikkat edin. Yılbaşı sofrasında çok fazla yemek sunmak cazip olabilir ancak aşırı yemek hazırlamak genellikle israfa yol açar. Ayrıca, fazla yemek sindirim sorunlarına veya mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Yemekleri dengeli bir şekilde hazırlayın ve porsiyonları makul tutmaya çalışın.” diye konuştu. 

Mideyi yormamak için porsiyonlar küçük tutulmalı!

Öğr. Gör. Kübra Şahin ise yılbaşı sofralarının çeşitliliğinin sindirim problemlerine yol açabileceğini belirterek şunları ekledi:
“Yılbaşı gecesi, sofralar genellikle çok çeşitlidir, ancak bu durum bazı kişilerde hazımsızlık, mide rahatsızlıkları ya da diğer sindirim problemlerine yol açabilmektedir. Yemekleri yavaşça çiğneyerek tüketmek, sindirimi kolaylaştırır ve aşırı yemenizi engeller. Çeşit fazla olduğunda, sofrada her şeyden tatmak istiyorsanız, mideyi yormamak için porsiyonlarınızı küçük tutmaya özen gösterin. Çok yağlı, kızartılmış ya da kremalı yiyecekler mideyi yorabilir. Daha hafif ve fırında pişmiş alternatiflere yönelin.” şeklinde konuştu. 

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketin!

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlılarının tercih edilmesi önerisinde de bulunan Beslenme Uzm. Kübra Şahin, “Tatlıyı yemekten sonra bir süre bekleyerek tüketin. Ana yemek ve tatlılar arasında aşırıya kaçmamak için önceden plan yapabilirsiniz. Yılbaşı sofralarından önce kuru yemiş, cips ya da benzeri atıştırmalıkları fazla tüketmek, ana yemeklere yer kalmamasına ve mide şikayetlerine neden olabilir. Yemekle birlikte çok fazla asitli ya da şekerli içecek tüketmek yerine, su içmeye özen gösterin. Bu hem mideyi rahatlatır hem de sindirime yardımcı olur. Yemekten sonra nane, rezene ya da papatya çayı gibi sindirimi kolaylaştırıcı bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)