Üsküdar’da Felsefe, Psikoloji, Tarih Okulu Programları Başladı!
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Okulu, Psikoloji Okulu, Tarih Okulu etkinliği düzenlendi. Zoom ve Youtube üzerinden canlı olarak gerçekleştirilen etkinlik 6 hafta sürecek. Herkese açık olarak düzenlenen etkinliğin 1’inci haftasında birbirinden farklı konu başlıkları ele alındı.
Etkinliğin ilk haftasında gerçekleşen Tarih Okulu programında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, İletişim FakültesiRadyo Televizyon ve Sinema Bölümünden Doç. Dr. İsmail Arda Odabaşı “Bayram Olgusu ve Sembolik Anlamları” konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı: “Bayramlar insanlık tarihi ile yaşıttır”
Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, bayramların insanlık tarihinden itibaren var olduğunu söyledi. Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, “Yazılı tarihten itibaren bayramların var olduğunu kanıtlayabiliyoruz. Prehistorik dönemde ise bayramların olduğunu kanıtlayan başka detaylar var. Bunun da öncesinde şüphesiz kanıtlayamadığımız bir dönem de var ancak böyle bir dönemde de bayramların var olduğunu öngörebiliriz. Bayramların insanlık tarihi ile yaşıt olduğunu söyleyebiliriz” dedi.Tarih boyunca bayram sevinci nasıl yaşandı?
Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, Konya sınırları içerisinde Çatalhöyük’te bayram sahnelerinin görüldüğünü belirtti. Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, “Bayram sahnelerini bereketli bir av sonrası boğa etrafında dans etmek olarak görebiliriz. Aynı şekilde bu sahne sevincin harekete yansımasıdır. Bu hareketi bir sonraki medeniyetlerde de göreceğiz. Araplarda, İran’da ve hatta Roma’da bile tavaf dediğimiz hareketi sevinç tezahürü olarak görülmektedir” dedi.“Yeni yıl medeniyetlerin ortak bayramı”
Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, eski bayramlar ile ilgili değerlendirmede bulundu. Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı , “Eski bayramların bugünden en temel farkı çok sayıda bayramın olması. Çeşitli coğrafyalarda kültürlerde ortak bayramları görebiliyoruz. Ortak olan birinci bayram nevruz ya da yeni gün dediğimiz bayram. Yazılı tarihin başlangıcından beri kutlandığını görüyoruz. Sadece isim değiştiriyor. Tarih boyunca ortak bayramlardan bir tanesi de yeni yıl bayramı. Yeni yılın başlangıcını ve doğanın doğuşunu hemen hemen her toplumda kutlandığını görebiliyoruz” dedi.Doç. Dr. İsmail Arda Odabaşı: “Milli bayramlar Avrupa merkezli olarak ortaya çıktı”
Doç. Dr. İsmail Arda Odabaşı, milli bayramların çıkış noktası ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Doç. Dr. İsmail Arda Odabaşı, “Milli bayramlar 1870’den itibaren Avrupa merkezli olarak ortaya çıkmaya başlıyor. Siyasi iktidarlar ve seçkinler tarafından meşruiyet aracı olarak kullanılmıştır. Bizde 2’nci meşrutiyete kadar ulusal bir bayram yok. İlk bayram meşrutiyetin ilanı ile kutlanmaya başlıyor” şeklinde konuştu.Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)