Laboratuvar Teknolojisi Mezunları Nerelerde Çalışıyor?

Laboratuvar Teknolojisi

Laboratuvar Teknolojisi programı, Üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan 2 yıllık ön lisans eğitimi veren bir program. Laboratuvar alanı ile ilgili çok sayıda teknik eğitimin anlatıldığı programdan başarılı bir şekilde mezun olan öğrencilere “Laboratuvar Teknikeri” unvanı veriliyor.

Laboratuvar Teknolojisi programı nedir?

Laboratuvar Teknolojisi programında, tarımsal üretim faaliyetlerinin tüm alanlarındaki yetiştirme-üretim konuları ile işleme, depolama ve nakliye sırasında karşılaşılan sorunların giderilmesi ile ilişkili ve tarımsal faaliyetin gerçekleştiği ortam olan toprağın analizi, sulama suyu özellikleri ve bu suların analizi başta olmak üzere üretim sırasında karşılaşılan tüm hastalık ve zararlıların teşhisi amacı ile ilgilenecek teknik elemanlar yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Laboratuvar Teknolojisi programını kimler okumalı?

Programı tercih edecek adayların iletişim ve insan ilişkileri güçlü, sorumluluk duygusuna sahip, planlama yapabilen, dikkatli, disiplinli ve problem çözmeye odaklı kişiler olması gerekiyor.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Laboratuvar Teknolojisi programında okutulan dersler nelerdir?

Laboratuvar Teknolojisi programının 2 yıllık eğitim sürecinde öğrencilere teorik ve uygulama temelli Genel Kimya, Laboratuvar Tekniği, Genel Biyoloji, Temel Matematik, Temel Anatomi, Fizyoloji, Biyokimya, Standardizasyon ve Kalite, Laboratuvar Güvenliği, Su Analizleri, Tıbbi Analiz Teknikleri, Genel Mikrobiyoloji, Gıda Analizleri, İlk Yardım, Bitki ve Toprak Analizleri, Meslek Etiği, Tarım İlaçları ve Analizi, ÇED Raporu Hazırlama, Toprak ve Su Kirliliği, Tarımsal Ekoloji, Meyve-Sebze Hastalıkları ve Zararlıları, Meyve-Sebze İşleme Teknolojisi dersleri veriliyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Laboratuvar Teknolojisi programı okuyan öğrenciler alanında uzman isimlerden aldıkları eğitimi müfredatta bulunan zorunlu staj uygulamalı sayesinde sektöre dair deneyim elde ediyor.

Laboratuvar Teknolojisi mezunları nerelerde çalışıyor?

Laboratuvar Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler Tarım ve Orman Bakanlığında ve Bakanlığın laboratuvar kısımlarında çalışabiliyor. Ayrıca Köy Hizmetleri, Devlet Su İşleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Tarım İl Kontrol Laboratuvarları, gıda kontrol laboratuvarları, atık su arıtma tesisleri, zirai mücadele enstitüleri, toprak-su-bitki, gübre analizleri yapan laboratuvarlar, gıda, ilaç, tarımsal girdi üreten fabrikalar, belediye bünyesinde kurulan laboratuvarlarında da çalışabilir.

Laboratuvar Teknolojisi

Laboratuvar Teknolojisi DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor?

Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Biyoloji, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik, Gıda Teknolojisi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Organik Tarım İşletmeciliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Toprak Bilimi ve Bitki besleme bölümüne geçiş yapabiliyor.

Laboratuvar Teknolojisi programının özel koşulu var mı?

Laboratuvar Teknolojisi programında özel koşul aranmıyor. Adayların TYT’de 150 barajını geçmeleri gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Laboratuvar Teknolojisi programı öğrencisi Sercan Çiftçi, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)