YKS’de Adayları Bekleyen Önemli Değişiklikler!

YKS


Üniversite hayali kuran 2 buçuk milyon aday öğrencinin hazırlandığı YKS’de geri sayım başladı. Aday öğrencilerin, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili merakla beklediği YKS ne zaman yapılacak? YKS konuları neler olacak? Soruları Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından yanıtlandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS tarihi ile ilgili açıklamalarda bulundu. ÖSYM, sınav takvimine göre YKS başvuru tarihi içerisinde başvurularını gerçekleştiren aday öğrenciler 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girebilecek. Öğrencilerin merakla beklediği YKS’nin ilk ayağı olan TYT ne zaman yapılacak? Sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından YÖK, YKS’de yapılacak diğer değişiklikler ile ilgili açıklama yaptı.


2020 YKS tarihi değişti!

Yayınlanan 2020 YKS Tercih Kılavuzu ardından aday öğrenciler yoğun bir çalışmanın içerisine girdi. Aday öğrenciler bir yandan sınava hazırlanırken bir yandan da sınav ile ilgili yaşanan gelişmeleri takip etti. Dünyada etkisi gösteren COVİD-19 salgını ile mücadele kapsamında 20-21 Haziranda yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı küresel pandeminin gidişatı temel alınarak 25-26 Temmuz tarihine ertelenmişti.


2020 YKS ne zaman yapılacak?

Kabine kararı doğrultusunda COVİD-19 sonrası geçilmesi ön görülen normalleşme sürecinin değerlendirilip belirlendiği ve Yükseköğretim Kurumları Sınavının ÖSYM tarafından alınacak yüksek koruyucu önlemler ile 27-28 Haziran 2020 tarihinde yapılacağı aday öğrencilere ilan edildi.  Yapılan açıklama sonrası öğrenciler, YKS sonuçları ve sonuçların açıklanması ardından YKS ek tercihlerin ne zaman yapılacağını merak etmeye başladı. Henüz konu ile ilgili net bir tarih belirtilmedi.


YKS


YKS, Haziran ayında yapılacak! 

YÖK, Yükseköğretim Kurumları Sınavının Haziran ayında yapılacak olmasının öğrencilerin lehine bir karar olduğunu belirtti. “Bu gelinen aşamada, öğrencilerimizin üniversite tercihleri, bu tercihler için ayırılacak vakit, kayıt, yerleşme gibi süreçler ve eğitim öğretim için ayrılması gereken süre dikkate alındığında, sınavın Haziran ayının sonunda yapılmasının adayların lehine bir durum oluşturacağı ortaya çıkmış, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun da görüşü dikkate alınarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından, ilan edilen normalleşme süreci ile birlikte sınav tarihleri de yeniden güncellenmiştir” dedi.


YKS ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler! 

Kabine tarafından belirlenen Yükseköğretim Kurulu Sınav tarihlerinin değiştirilmesi ardından YÖK, dikkate alınması gereken konulara dikkat çekti. YÖK, “Kabine kararı olarak duyurulan tarihin aslında tedbir maksadı ile ertelemeden önceki YKS tarihinden (21-22 Haziran)  bir hafta sonraki tarih olduğudur (27-28 Haziran). Yani YKS'nin ilk olarak belirlenen tarihinden bir hafta sonra bu sınav yapılacaktır” dedi.


YKS


2020 YKS konuları neler?

Aday öğrencilerin merakla beklediği 2019 YKS soruları ve 2020 YKS soruları ile ilgili açıklama yapan YÖK, YKS’de çıkacak konuları değerlendirdi. YÖK, ”Adaylarımızın endişeye kapılmamalarını gerektiren önemli bir diğer husus da bu yıl sınava girecek öğrencilerin, geçtiğimiz yıllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacağıdır. Bu yıl yapılacak olan YKS'de öğrencilerimiz lise son sınıfın ikinci dönemindeki derslerin tamamından muaf tutulacaktır. Bu durum yalnızca bu yıla mahsustur. Öğrencilerimizin sınavda muaf tutulacağı bölümler, toplam müfredatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır” dedi.


2020 YKS’de süre değişikliği!

Dünyanın ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu olağanüstü şartlar dikkate alınarak sadece bu sene sınava girecek olan aday öğrenciler için planlanan iki kararı daha açıklayan YÖK, YKS’de bir dizi değişiklik yaptı. Buna göre, geçen yıl TYT sınavı için verilen 135 dakikalık sürenin sadece bu yıl sınava girecek adaylara mahsus olarak 30 dakika arttırılıp 165 dakikaya çıkarıldığını söyledi.


2020 YKS baraj puanı değişti!

YKS’de yapılan en ve öğrencileri yakından ilgilendiren en önemli değişiklik puan türünde uygulanan 180 baraj puanında yapıldı. YKS puan hesaplama işleminde önemli bir yer tutan 180 baraj puanı bu sene için değişti. Baraj sıralamasında yapılan değişiklik YKS sıralama hesaplama için de geçerli olacak. Öğrencilerin YKS tercih sonuçları, YKS sonuçlarını etkileyen 180 baraj sıralaması sadece bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla küresel pandeminin oluşturduğu olumsuz durumları göz önüne alarak merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanını 170’e indirildi.



 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)