Yükseköğretim Program Atlası 'YÖK Atlas'

YÖK Atlas

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı sona erdi. ÖSYM, YKS sonuçlarının 28 Temmuz tarihinde açıklanacağını ilan etti. Üniversite sınavına giren aday öğrenciler ise şimdiden üniversite tercihlerini nasıl yapması gerektiğini merak ediyor. Yükseköğretim Kurumunun geliştirdiği YÖK Atlas isimli web sitesi aday öğrencilere bu konuda destek oluyor.

YÖK Atlas Nedir?

YÖK Atlas, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversite sınavına giren üniversite ve bölüm tercihi yapacak adayların bilinçli bir şekilde karar vermesini sağlamak için geliştirilen aday öğrencilerin, tercih danışmanlarının çok sık kullandığı bir yazılım. YÖK Atlas tercih sihirbazı (Ön lisans tercih sihirbazı ya da Lisans tercih sihirbazı) ile YÖK Atlas tercih robotu önceki senelerin lisans ve ön lisans taban puanları ile kontenjan durumlarını öğrencilere sunuyor. YÖK Atlas, 2020 Tercih Döneminde Meslek Atlası ve Tercih Atlası modülleri ile aday öğrencilere destek oluyor. Aday öğrenciler Meslek Atlası ve Tercih Atlası ile tercih edeceği meslek ile ilgili bilgi elde edebiliyor.

YÖK Atlas Nasıl Kullanılır?

Tercih dönemlerinde üniversite adayları ve onlara rehberlik hizmeti veren YÖK Atlas, adayların üniversite ve bölüm tercihlerini yaparken daha bilinçli karar vermesine olanak sağlıyor. Yüksek Öğretim Kurumunun geliştirdiği bu yazılımdan üniversite ismi girilerek o üniversitede bulunan ön lisans ve lisans programları incelenebiliyor. Bunun yanı sıra öğrenciler ilgi duyduğu alanı, mesleği sitede arattığında seçmek istediği bölümün hangi üniversitelerde bulunduğunu da görebiliyor. YÖK Atlas Net Sihirbazı ise adayların hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğidir.

TYT-AYT Net Sihirbazı ile öğrencilere net hesaplaması konusunda destek oluyor. YÖK Atlas yazılımı sadece üniversite adaylarına yönelik değil. Yazılımdan aday aileleri, orta öğretim seviyesindeki eğitimciler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesindeki akademisyenler, araştırmacı ve yöneticilerde yararlanabiliyor.