Yükseköğretim Program Atlası 'YÖK Atlas'

YÖK ATLAS uygulaması nasıl kullanılır

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonrasında tercih aşaması adayların istediği okullarda okuyabilmesi için en önemli aşama.

Yükseköğretim Kurumunun geliştirdiği YÖK Atlas, Üniversite sınavına giren aday öğrencilerin doğru tercih yapması için önemli bir işlev görüyor. Üniversitelerin taban puanları, mezunların sınavlardaki başarı sıralamaları, üniversitelerle ilgili kapsamlı bilgiler gibi birçok veriye YÖK Atlas üzerinden ulaşmak mümkün. Hatasız şekilde tercih yapmak ve istediği üniversitede okumak isteyen öğrenciler, bölümlerinin geçmiş yıllara ait taban puanlarını YÖK’ün tercih robotu YÖK Atlas ile öğrenebiliyor. Peki YÖK Atlas tercih robotu nasıl kullanılır? Üniversitelerin bölümlerinin taban puanı nasıl öğrenilir? Tercih nasıl yapılır? Tüm soruların detaylı cevabını sizler için hazırladık.

YÖK Atlas Nedir?

YÖK ATLAS uygulaması nasıl kullanılır

YÖK Atlas, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversite sınavına giren üniversite ve bölüm tercihi yapacak adayların bilinçli bir şekilde karar vermesini sağlamak için geliştirilen aday öğrencilerin, tercih danışmanlarının çok sık kullandığı bir yazılım. YÖK Atlas tercih sihirbazı (Ön lisans tercih sihirbazı ya da Lisans tercih sihirbazı) ile YÖK Atlas tercih robotu önceki senelerin lisans ve ön lisans taban puanları ile kontenjan durumlarını öğrencilere sunuyor. YÖK Atlas, 2020 Tercih Döneminde Meslek Atlası ve Tercih Atlası modülleri ile aday öğrencilere destek oluyor. Aday öğrenciler Meslek Atlası ve Tercih Atlası ile tercih edeceği meslek ile ilgili bilgi elde edebiliyor.

YÖK Atlas Nasıl Kullanılır?

YÖK ATLAS uygulaması nasıl kullanılır

Tercih dönemlerinde üniversite adayları ve onlara rehberlik hizmeti veren YÖK Atlas, adayların üniversite ve bölüm tercihlerini yaparken daha bilinçli karar vermesine olanak sağlıyor. Yüksek Öğretim Kurumunun geliştirdiği bu yazılımdan üniversite ismi girilerek o üniversitede bulunan ön lisans ve lisans programları incelenebiliyor. Bunun yanı sıra öğrenciler ilgi duyduğu alanı, mesleği sitede arattığında seçmek istediği bölümün hangi üniversitelerde bulunduğunu da görebiliyor.

YÖK Atlas Net Sihirbazı adayların hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç soruyu doğru cevaplamaları ve kaç net yapmaları gerektiği bilgisini veriyor. TYT-AYT Net Sihirbazı ile öğrencilere net hesaplaması konusunda destek oluyor.

YÖK Atlas’ın yeni bir bölümü olan Üniversitelerimiz Modülü ile seçtiğiniz üniversite hakkında detaylı bilgileri ulaşabilirsiniz. Üniversitenin web sitesinin adresi, iletişim bilgileri, yurt kapasitesi, gibi bilgiler adaylara sunuluyor.

YÖK Atlas uygulamasında Mezun Başarı Atlası başlığına tıklayan aday öğrenciler, ÖSYM Tercih Kılavuzu’nda yer alan merkezi uzmanlık sınavlarında, seçtikleri üniversitelerin mezunlarının gösterdikleri başarıyı da görüp değerlendirebiliyor. Adaylar, üniversitelerin seçtikleri bölümlerin mezunların KPSS-1, KPSS-2, TUS-TT1, TUS-TT2, TUS-KTP, DUS, AB-AYB sınav türlerine ait başarılarını inceleyip değerlendirebiliyor.

YÖK Atlas tercih robotu neden önemlidir?

YÖK ATLAS uygulaması nasıl kullanılır

Yüksek Öğretim Kurumu tarafından ilk olarak 2016-ÖSYS’ye giren adaylara rehber niteliğinde hizmet sunması için hazırlanan YÖK Atlas, her yıl üniversite sınavları öncesinde güncelleniyor. YÖK Atlas bu özelliğiyle de YKS tercih dönemlerinde adaylar tarafından başvurulan güncel ve hatasız bir kaynak.
Lisans ve Ön lisans Tercih Robotları, Meslek Atlası, Üniversitelerimiz, Lisans / Ön lisans Atlası, Mezun Başarı Atlası, Net Sihirbazı ve Tercih Listem gibi modüllerin bulunduğu YÖK Atlas programı elbette sadece üniversite adaylarına yönelik değil. Yazılımdan aday aileleri, orta öğretim seviyesindeki eğitimciler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesindeki akademisyenler, araştırmacı ve yöneticiler de yararlanabiliyor.

YÖK Atlas hangi bilgileri veriyor?

Üniversite adaylarının daha bilinçli tercih yapması için Yükseköğretim Kurumunun geliştirdiği YÖK Atlas tercih programı sayesinde, Üniversitelerin 4 yıllık veya 2 yıllık fakülte ve bölümlerinin kontenjan, yerleşen sayısı, geçtiğimiz yıllardaki taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine kolayca ulaşılıyor.
Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı, YÖK Atlas sayfasındaki “Puan Türü Seçin” alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebiliyor.
YÖK Atlas uygulaması aracılığıyla, aday öğrenciler tercih edecekleri üniversitenin fakülte ve bölümüne ait şu bilgileri de öğrenilebiliyor:

– Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları

– Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı

– Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler

– Yerleşenlerin geldikleri iller

– Yerleşenlerin öğrenim durumu

– Yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları

– Yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları

– Yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları / lise tipleri

– Yerleşenlerin mezun oldukları liseler

– Yerleşen okul birincileri

– Taban puan ve başarı sırası istatistikleri