Ortez – Protez Bölümü ile İlgili Merak Edilenler!

Ortez Protez

Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 4 yıllık lisans eğitimi veren Ortez Protez bölümü, günümüzde adayların ilgi gösterdiği, revaçta olan bölümler arasında yer alıyor. Ortez Protez bölümünden mezun olan öğrencilere “Prostetist-Ortetist” unvanı veriliyor.

Ortez Protez bölümü nedir?

Ortez Protez bölümünde; el, ayak ve benzeri organların kaybı durumunda, bireyin fiziksel özrünü değerlendirip olmayan organların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek olan yapay organların ya da vücutta desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken kısımlara uygulanan yardımcı cihazların bağlantı parçalarını belirleyerek bağlantılarını ve ayarını yapacak Prostetist ve Ortetistler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Ortez Protez bölümünü kimler tercih etmeli?

Ortez Protez bölümünü,  tercih etmek isteyen adaylarda belli özellikler olması gerekiyor. Adayların; iletişim ve insan ilişkileri kuvvetli, grup çalışmasına yatkın, dikkatli, öz verili, adaptasyonu yüksek, yenilikçi, güncel gelişmeleri takip eden, yaşam boyu öğrenme ilkesini benimsemiş, yaratıcı kişiler olması gerekiyor.

Ortez Protez

Ortez Protez bölümünde alınan dersler nelerdir?

Ortez Protez bölümünde öğrencilere teorik ve uygulamalı birçok ders veriliyor. Öğrenciler, Biyomekanik, Uygulamalı Temel Anatomi, İnsan Fizyolojisi, Ortez Protez İçin Özel Anatomi, Ortez Bilimi, Protez Bilimi, Kinezyoloji, 3 Boyutlu Tasarım ve Bilgisayarlı Çizim, Bilgi Teknolojileri ve Yazılım, Malzeme Bilimi, Ortopedik Hastalıklar ve Amputasyon Teknikleri, Protez Biliminde Analiz ve Değerlendirme, Biyoelektrik, Biyomalzemeler ve İmplant Uygulamaları derslerinin yanında birçok seçmeli derste görüyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez Protez bölümü öğrencileri, son teknoloji laboratuvarlarda, son teknoloji cihazlarla donatılan Protez-Ortez Atölyesi sayesinde edindikleri teorik bilgileri uygulamaya dökebiliyor. Müfredatta bulunan zorunlu staj uygulaması ile de öğrenciler, edindikleri teorik bilgi ve uygulamaları sektörel alana da taşıyarak deneyim kazanıyor böylelikle sektöre hazır hale geliyor.

Ortez Protez bölümünün çalışma alanları nerelerdir?

Ortez Protez bölümünden mezun olan öğrenciler, bu alanda atölyesi bulunan devlet ve özel hastanelerin protez veya ortez laboratuvarında, protez ve ortezlerin üretimi ile ilgili atölyelerde çalışama imkanı buluyor. Bunun yanında mezunlar kendi açtıkları Ortez-Protez merkezlerinde hizmet verebiliyor.

Ortez Protez

Ortez Protez bölümünün özel koşulu var mı?

Ortez Protez bölümünde özel koşul bulunmuyor. Adayların, Alan Yeterlilik Testinde (AYT)’de yeterli puanı alması gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortez Protez bölümü öğrencisi Beyzanur Albayrak bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.




 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)