Öğrenci, veli ve öğretmenlerin sıklıkla kullandığı e- okul nedir?

E-okul

E- okul nedir?


Üsküdar ÜniversitesiMühendislik ve Doğa Bilimleri FakültesiYazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel ile Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri projesi kapsamında 2007 yılının Ocak ayında kullanıma açılan birçok veli ve öğrencinin sıklıkla kullandığı e-okul üzerine konuştuk. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, e- Okul sisteminin arayüzü ile ilgili açıklamalarda bulundu.  

Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel

“E-okul yenilenen arayüzü ile oldukça kullanışlı”


Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Ergüzel, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) projesi kapsamında 2007 yılının Ocak ayında kullanıma açılmış olan bir okul yönetim bilgi sistemi web yazılımı.

Uzun süredir ihtiyaç duyulan, Milli Eğitim sistemi içerisinden öğrenci, veli, öğretmen ve idarecilerin tek bir mecra üzerinden bir öğrencinin okula kaydından başlayıp, mezuniyetine kadar olan tüm süreci içeren ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş bir yazılım. Devlet ve özel ilköğretim okullarında anaokulu, ilk ve orta öğretim düzeyinde pek çok kullanıcı tarafından e-okul sistemi üzerinde işlem yapıyor.

Sistemin temel özelliklerine baktığımız zaman, öğrenci kaydı, nakil işlemleri, not girişleri, devamsızlık işlemleri, sınav bilgileri, merkezi olarak yapılacak sınavların başvuru ve tercih işlemleri, belge işlemleri (takdir, teşekkür, onur vb), haftalık ders programı gibi aslında oldukça zaman kritik ve sağlıklı veri talebine cevap verecek uygulamalara erişim sağlanabiliyor. Farklı kullanıcı tipleri ile giriş yapılan sistemde velilerin öğrencilerin okul durumlarının takibi için açılmış olan e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi de (e-okul VBS) yer alıyor.  

Veliler sistemde, devamsızlık, ders programı, davranış notları, sınav tarihleri, okul tarafından yapılan duyurular, merkezi sınavların giriş belgeleri veya tercih sonuçları gibi öncelikli bilgilere erişebiliyor. 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle yenilenen arayüzü ile sistem oldukça kullanıcı dostu, özgün bir görünüm kazandı” dedi.

“E-okul, kullanıcılara kolaylık sağlıyor”


E- okulun günümüze oldukça kullanışlı bir arayüz sağladığını belirten Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, e- okul kullanım kılavuzunda belirtilenlere ek olarak sistem üzerinde yapılabileceklere değindi. “Sistemin kullanışı ile ilgili video çekimleri yapılarak uygulamalı anlatımlar ile desteklenebilir. Ayrıca sistemin çevrimiçi sosyal eğitim platformu olan EBA destekli olması ve aynı kullanıcı adı şifre bilgileriyle giriş yapılabiliyor olması kullanıcılara önemli bir kolaylık sağlıyor. Bununla birlikte sistemin geliştirilmeye açık tarafları da bulunuyor.
Tümleşik bir platform potansiyeli yüksek uygulama üzerinden, senkron canlı derslerin yürütülebiliyor olması öğrenci-öğretmen etkileşimini artıran ve kolaylaştıran bir süreç olacaktır.

Sisteme, üniversitelerimizin de altyapı, içerik, teknoloji katkısı sağlayacağını da düşünüyoruz. İçerik zenginleştirme çerçevesinden bakıldığında E-Akademi başlığı altında toplumu bilgilendirme mahiyetindeki içerikler ile akademisyenlerimizin de toplumu bilgilendirme misyonları gereği içerik paylaşımı sağlanabilir.

Bu sayede gerek öğretmen, veli ve öğrencilerimizin akademi ile daha erken ve etkileşim sağlamasında fayda olduğunu düşünüyoruz. Uzaktan Eğitimin öneminin arttığı son yıllarda bu eğitim süreçlerinin standart adımlarla yürütülmesi yerine öğrenciye ve öğrenci öğrenme alışkanlık ve yatkınlıklarına göre akıllı sistemlerle yürütülmesi mutlak surette öncelik arz eden diğer bir adımdır. Bu sayede öğrencinin öğrenmeyi öğrenme sürecinin geliştirilmesi ve genel değil özelleşmiş öğretme yöntemlerini sunan algoritmalar ile her öğrenciye farklı öğrenme adımları ile öğrenme hedeflerine ulaşması hedeflenmelidir.

Yapay zeka destekli öğrenme algoritmaları ile tasarlanacak mimari ile öğrencilerin bir sonraki öğrenme hedefi ve bu hedefe ulaşmak için kullanılacak yöntemin seçilmesi ile tüm öğrencilerin eğitim sistemi içerisinde ve yüksek motivasyonlu kalması da sağlanabilecektir. Sisteme üniversitelerin bu anlamda sağlayacağı önemli katkılar olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“E-okul öğrencilik süreçleri ve idari süreçleri kolaylaştırıyor”


Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, e-okul’un mevcut haliyle öğrencilik süreçlerinin ve idari süreçlerinin kolaylaştırdığını belirtti. “E-okul öğrencilik süreçleri ve idari süreçleri kolaylaştırıyor. Bu sistem daha fazla eğitim portalına ve sadece eğitim-öğretim dönemlerinde değil tüm yıl boyunca sosyal bir etkileşim ve gelişim mecrası olarak planlanması daha fazla istifade edilmesini sağlayacak.

Öğretmenlerimizin hizmet içi eğitimleri, seminer haftalarındaki gelişimlerinin çevrimiçi arayüz üzerinden desteklenmesinin de elzem olduğu düşünüyoruz. Sistemin kullanıcıları olan, idareci, öğretmen veli ve öğrencilerin sürekli gelişimini sağlayacak, toplumu bilgilendirme içeriklerinin de paylaşıldığı toplumsal ve akademik gelişim ile bilgilendirme platformuna dönüşmesi hedefleniyor” şeklinde konuştu.

“E-okul sistemin günümüzün dijitalleşen dünyasına uygun bir alt yapısı var”


Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, yurt dışı ile kıyaslayacak olursak geliştirilen e-okul sistemin günümüzün dijitalleşen dünyasına uygun bir alt yapısının olduğunu belirtti. Ergüzel, “Sürekli gelişen, değişen öğrenme alışkanlıklarımız, sonraki nesillerin odak, ilgi, beceri düzey farklılıkları kullanılan bu sistemin de adaptif bir sistem olmasını gerektiriyor. Bu sebeple sistemin her akademik yıl içerisinde sistemin gelişmesi gayesiyle arayüz geliştirme uzmanı, yapay zekâ uzmanı, eğitim bilimcinin önemli katkıları olacaktır.
Sadece yurtdışı ile kıyaslamak yerine sistemi öğrenci ve eğitim sistemi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirerek yurtdışına örnek teşkil edecek referans bir model olmasını sağlamak daha öncelikli olmalı. Yüzyüze eğitim alamayacak ve nitelikli eğitime ulaşamayan pek çok öğrencimiz olduğunu düşünüyorum.

Bu sistemin esas itibariyle her bir sınıf düzeyi için ve her bir ders için online ders materyallerine, video içeriklerine sahip olması, nitelikli eğitim alma hakkına sahip tüm öğrencilerimiz için de oldukça önemlidir. Öğretmen ve MEB’e bağlı eğitim kurumlarının eğitim olanaklarından bağımsız, bu farklılıkları asgariye indirecek bu adımlar her öğrencinin nitelikli içeriğe dilediği zaman ulaşabilmesini sağlayacak ve akademik, toplumsal gelişimine de katkı sağlayacaktır” dedi.

E- okula giriş yapmak için:https://eokulyd.meb.gov.tr/
E- okul kullanım kılavuzuna ulaşmak için:https://orgm.meb.gov.tr/www/e-okul-kullanim-kilavuzlari-yayinda/icerik/1241
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)