Aday Üsküdar | Üniversitemizle ilgili tüm merak ettiklerin için uskudar.edu.tr/aday

Yazılım Mühendisliği Bölümü Dersleri, Çalışma Alanları | ÜÜ

Yazılım Mühendisliği Bölümü (İngilizce)

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Yazılım Mühendisliği Bölümü, mezunlara başarılı bir kariyer vadediyor.

Yazılım Mühendisliği bölümü İstanbul’un en merkezi noktalarından birinde yer alan kampüsü, akademik kadrosu, geniş burs olanakları ile tamamen İngilizce eğitim veren bölümümüzde yaygın çift anadal-yandal programları ve Erasmus olanaklarıyla ile öne çıkmaktadır. Gününüz yapay zeka (YZ) odaklı teknolojileri öğreten, proje odaklı dersleri ile uygulama geliştiren bölümümüzde öğrencilerimiz gerçek zamanlı akıllı sistem tasarımı gerçekleştirmektedirler.

Yazılım Mühendisliği Bölümü Nedir?

Yazılım Mühendisliği, yazılımın tasarımı, projelendirilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi, işletilmesi ve bakımıyla ilgili tüm çalışmaları kapsayan bir alandır. Üretim sistemleri için uygulama geliştirme, yönetim, destek ve eğitim çalışmaları yazılım mühendisliği kapsamında temel çalışma alanıdır. Yazılım Mühendisliği, öncelikli olarak matematik, temel bilimler ve temel mühendislik konularında güçlü bir altyapı oluşturmayı hedeflemektedir. Yazılım alanındaki mühendislik problemlerinin saptanıp tanımlanmasını ve bu alanla ilişkili disiplinlerde analitik düşünerek çözüm bulunabilmesini öğretmek programımızın temel amacıdır. Programımızdan mezun olan öğrencilerimizin, günümüze uygun mühendislik uygulamalarına akıllı çözümler üreten YZ odaklı projeler geliştirmekte, bunun için gerekli teknik ve teorik altyapıyı, yazılımları ilk yarıyıldan itibaren öğrenmektedirler. Sağlık bilimleri alanında odaklanan YZ uygulamaları ile mezuniyet sonrası büyük veri alanında ayrıt edici becerilere sahip öğrencilerimiz yakın komşuluktaki diğer bölümler ile de özellikle veri analizi alanında çalışmaktadırlar. Bir mühendisin sahip olması gereken en önemli becerilerden birinin güçlü iletişim olduğuna inanan bir üniversite olarak öğrencilerimizin bu alandaki becerilerine de yatırım yapmaktayız.

Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencilerine sağladığı olanaklar

Yazılım Mühendisliği öğrencileri farklı oranlardaki geniş burs imkanlarından yaralanabilirler. Erasmus öğrenci değişim programı ile birçok ülkedeki saygın üniversitelerdeki eğitim öğretim ve staj iş birliklerinden yararlanabilirler. Ayrıca öğrenciler çift ana dal ve yan dal imkanlarından yararlanarak farklı bakış açıları geliştirme şansına sahip olabilirler. Bu onlara mezun olduklarında iş dünyasında rekabet avantajı sağlar ve yaşıtlarına göre daha hazırlıklı olurlar. Öğrenciler üniversitenin Brain Park Kuluçka Merkezi ile ticari fikirlerini gerçeğe dönüştürebilirler. Öğrenci kulüpleri ile sosyalleşerek kişisel gelişimlerine katkı sağlayabilirler.


Yazılım Mühendisliği Bölümünün laboratuvar olanakları

Yazılım Mühendisliği öğrencileri teorik derslerin uygulamalarını bilgisayar laboratuvarlarında gerçekleştirmektedir. Merkez Yerleşkede konumlanmış olan bilgisayar laboratuvarı yaklaşık 70 m² alan üzerine kurulmuş, yüksek konfigürasyonlu bilgisayardan, akıllı tahta sisteminden ve network cihazlarından oluşmaktadır. Öğrenciler, yüksek hızda internete sahip olan modern yapıdaki laboratuvarı ders dışında da kullanabilmektedir. Öğrenciler tez çalışmalarında, projelerinde, araştırmalarında ve uygulamalarında öğretim elemanları ile birlikte bu laboratuvarda çalışmaktadırlar. Bunun dışında yerleşkelerimizde özellikle veri odaklı çalışan 20’ye yakın laboratuvarımızda öğrencilerimiz etkin istifade etmektedir.

Yazılım Mühendisliği Bölümünün öğrencilere sağladığı pratik deneyim ve uygulamalı eğitim imkanları

Yazılım Mühendisliği bölümü öğrencilerine öncelikle yeni nesil becerilere odaklı bir müfredat tasarımı sunmaktadır. YZ odaklı dersleri ve geniş seçmeli ders havuzu ile öğrencilerimiz staj ve çalışma dönemlerinde birikimlerini uygulamaya geçirmektedirler. Müfredatımızda zorunlu yazılım derslerinin uygulamaları bilgisayar laboratuvarlarında gerçekleşmektedir. Öğrenciler derste gördükleri teorik bilgilerin pratiklerini laboratuvarlarda gerçekleştirme fırsatını bulmaktadırlar. Bununla birlikte biri ikinci sınıfın sonunda diğeri de üçüncü sınıfın sonunda olmak üzere öğrencilerimizden iki tane yaz stajı yapmaları istenmektedir. Bu stajlar sayesinde öğrenciler bir yazılım mühendisinin sahada nasıl çalıştığını, üniversitede öğretilen derslerin iş hayatında nerelerde kullanıldığını görme imkanını bulur. İlgi alanlarını, güçlü ve zayıf yönlerini keşfeder, kariyerine nasıl bir yön vermek istediğine karar verir ve bu doğrultuda üniversitedeki eğitimine devam eder. Ayrıca müfredatımız öğrencilerin algoritmik çözüm üretme, takım çalışması, karmaşık problemleri çözebilme ve stratejik karar verme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan proje odaklı dersler içermektedir.

Yazılım Mühendisliği Bölümünde Alınan Dersler Nelerdir?

Eğitim dili İngilizce olan Yazılım Mühendisliği Bölümü, İngilizce Hazırlık dışında 4 yıllık lisans eğitiminden oluşmaktadır. Yazılımın tasarımı, projelendirilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi, işletilmesi ve bakımıyla ilgili dersler verilmektedir. Dersler kapsamında; üretime yönelik planlama, yönetim, destek ve eğitim çalışmaları da yer almaktadır. Öncelikli olarak matematik, temel bilimler ve temel mühendislik konularında güçlü bir altyapı oluşturulması hedeflenmektedir. Öğrenciler günümüze uygun mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, yazılımları ve modern iletişim araçlarını etkin şekilde kullanabilecek, çok disiplinli alanlarda çalışma yapabilecek kapasiteye sahip olmak üzere eğitilmektedir

Yazılım Mühendisliği Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?   

Yazılım Mühendisleri; bilgisayar sistemleri ve yazılımları, mobil uygulama geliştirme süreçleri, web tabanlı ve gömülü sistem üretim tesislerini tasarlama alanlarında iş olanağına sahip olabiliyor. Bunun yanında sağlık alanında sağlık mühendisliği uygulamalarına ve endüstriyel firmalar için yapay zekâ çözümleri üretme gibi alanlarda da kariyer yapılmaktadır.

Bölüm

Puan Türü

2023 KONTENJAN

2022 ÖSYS Taban Puanı

2022 ÖSYS Başarı Sırası

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) (ÜCRETLİ)

SAY

30

332.54748

209882

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) (BURSLU)

SAY

10

467.12407

42078

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) (%50 İNDİRİMLİ)

SAY

38

389.88061

117887


Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!