Endüstri Mühendisliği bölümünde hangi dersler okutuluyor?
Endüstri Mühendisliği, üniversitelerin 4 yıllık lisans fakülteleri bünyesinde eğitim veriyor. Aday öğrencilerin, sayısal puan türü ile tercih edebileceği endüstri mühendisliği bölümü, günümüzde gözde meslek grubu bölümleri arasında yer alıyor.
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Endüstri Mühendisliği, insan, makine, bilişim, donanım ve enerjiden oluşan bütünleşik sistemlerin tasarımı, iyileştirilmesi ve kurulması ile ilgileniyor. Endüstri Mühendisliği, insan, malzeme ve makinenin yer aldığı her sistemde verimliliği sağlamak adına bu sistemleri kuran ve devam ettiren bir mühendislik dalı.
Endüstri Mühendisi kimdir, ne iş yapar?
Endüstri Mühendisleri sorumluluklarını yerine getirirken sosyal bilimler, bilgisayar bilimleri, temel bilimler, yönetim bilimleri, çağdaş iletişim becerileri ile birlikte fiziksel, davranışsal matematik, istatistik/olasılıktan yararlanır. Endüstri Mühendisliğini diğer mühendislerden farklı kılan en önemli nitelikler, insan odaklı olması ve bütünsel bakış açısıyla olaylara yaklaşıyor.
Endüstri Mühendisi, Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan, sistemlerden elde edilen sonuçların belirlenmesi, öngörülmesi ve değerlendirilmesi için mühendislik analiz ve tasarım ilke yöntemleri alanında uzmanlaşmış bilgi ve yetenekten yararlanıyor.
Endüstri Mühendisliği bölümünde hangi dersler okutuluyor?
Endüstri Mühendisliği öğrencilerine genel olarak mühendislik temel dersleri veriliyor. Öğrencilere ayrıca Endüstri Mühendisliği alanına özel yönelim araştırması, üretim planlama, kontrol, karar verme teknikleri gibi dersler okutuluyor. Öğrencilere ayrıca insan kaynakları, yönetim organizasyon, tedarik zinciri yönetimi, yönetim bilişim sistemleri gibi derslerle de veriliyor böylece Endüstri Mühendisliği adaylarının mesleki açıdan tüm gerekliliklerle donatılması amaçlanıyor.
Üsküdar ÜniversitesiMühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencileri yüzde yüz İngilizce eğitim görüyor. Üsküdar Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinin temel prensiplerini uygulayarak kendi profesyonel alanlarındaki problemleri çözebilecek, üretim ve hizmet sistemlerinin çözümleme, tasarım, uygulama ve verimliliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayabilecek mezunlar yetiştiriyor. Öğrenciler, alanında uzman isimlerden birçok teorik ve seçmeli ders veriliyor. Öğrenciler, derslerden edindikleri bilgileri mezuniyet projesi, mezuniyet tezi dersleri kapsamında uygulama imkânı buluyor.
Endüstri Mühendisliği mezunlarının çalışma alanları neler?
Endüstri Mühendisliği lisans mezunları, ürün veya hizmet üreten tüm iş yerlerinde çalışabilir. İş alanı çok geniş olan Endüstri Mühendisliği lisans mezunları, çalıştıkları özel sektör ve kamu kuruluşlarında çalışabilir. Ayrıca, endüstri mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler, üretimden bilişime, ar-geden satış ve pazarlamaya birçok farklı departmanda iş imkânı bulabilir. Endüstri Mühendisleri; savunma, hızlı tüketim, bankacılık, danışmanlık, yazılım, telekomünikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilaç gibi her türlü sektörde çalışabilir.
Endüstri Mühendisliği bölümünün özel koşulu var mı?
Öğrencilerin Endüstri Mühendisliği bölümünü tercih edebilmesi için AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavında baraj sıralamasına uyması gerek. Buna göre aday öğrencinin AYT’ de en düşük 300 bininci kişi olması ve sayısal puan türünde yeterli puanı alması gerekiyor.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencisi Betül Tuna, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)