Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri ne iş yapar?



Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Ameliyathane Hizmetleri programı, 2 yıllık eğitim veren aday öğrencilerin ilgi gösterdiği bir ön lisans programı. Ameliyathane Hizmetleri bölümü, cerraha ameliyat sırasında asiste edebilecek sağlık alanında uzman profesyoneller yetiştirmeyi hedefliyor. Bölümden mezun olan adaylar için birçok iş olanağı mevcut.

Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri kimdir?

Ameliyathane Hizmetleri programı, aday öğrenciler tarafından ilgi gösterilen bir alan. Programdan mezun olan öğrencilere Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri unvanı veriliyor. Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri, ameliyathanede kullanılan tüm cerrahi malzemelerin hazırlanmasını ve ameliyat sırasında kullanılmasını sağlıyor, ameliyat sırasında ameliyat ekibine yardımcı olmak, ameliyat sonrasında kullanılan aletlerin sterilizasyonunu yapmak sorumluluk arasında yer alıyor. Ülkemizde sağlık alanında atılan önemli adımlar, yapılan önemli çalışmalar, kurulan yeni hastaneler Ameliyathane Hizmetleri Teknikerlerine olan ihtiyacın artmasına olanak sağladı.



Ameliyathane Hizmetleri programında kimler tercih etmeli?

Ameliyathane Hizmetleri programını; fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgi duyan, dikkatli, titiz, sorumluluk sahibi, sağduyulu, ekip çalışmasına yatkın, stresli ortamlarda çalışabilen, kandan korkmayan, doğru ve çabuk karar alabilen kişilerin tercih edebileceği bir alan.

Ameliyathane Hizmetleri programında hangi dersler okutuluyor?

2 yıllık eğitim veren Ameliyathane Hizmetleri programında öğrenciler, teorik ve uygulamalı birçok ders görüyor. Öğrenciler; Temel Anatomi ve Fizyoloji, Sterilizasyon İlkeleri, Cerrahi Hastalıklar Bilgisi, Temel Mikrobiyoloji, Ameliyathane Uygulamaları, Biyomedikal Teknolojisine Giriş, Meslek Etiği, Tıbbi Terminoloji, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Hasta Güvenliği, İlk Yardım gibi birçok teorik ve uygulamalı ders veriliyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri programı öğrencileri, teorik derslerden edindikleri bilgileri uygulamalı dersler ile pekiştiriyor. Ayrıca Üsküdar Üniversitesi bünyesinde bulunan Ameliyathane Laboratuvarı da öğrencilerin uygulama yapmasına olanak tanıyor. Öğrenciler, yaz stajı imkânı ile sektörde deneyim kazanıyor.



Ameliyathane Hizmetleri bölümünden mezun olanlar nerelerde çalışabilir?


Ameliyathane Hizmetleri programından mezun olan öğrenciler; özel ve resmi hastanelerin ameliyathane ünitelerinde çalışabilir. Ülkemizde artan özel ve devlet hastanelerinin sayısı Ameliyathane Hizmetleri Teknikerlerine olan ihtiyacı artırdı.

Ameliyathane Hizmetleri programında okuyan ön lisans öğrencileri, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, lisans bölümlerine DGS ile geçiş yapabilirler.

Ameliyathane Hizmetleri bölümünün özel koşulu var mı?

Ameliyathane Hizmetleri programında herhangi bir özel koşul aranmamaktadır. Adayların, TYT’ de 150 barajını geçmeleri gerekmektedir.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri Program Başkanı Öğr. Gör. Ayfer Kaya, Ameliyat Hizmetleri ve Ameliyathane Laborotuvarı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.



 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)