Ergoterapist kimdir?



Üniversite sınavlarına hazırlanan aday öğrencilerin en çok ilgilendiği bölümlerden bir tanesi de Ergoterapi bölümü. Türkiye’de az sayıda üniversite bulunan ergoterapi bölümünün amacı, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle kişilerin potansiyel yeteneklerini geliştirerek günlük yaşam aktivitelerine katılımını ve bu aktivitelerdeki bağımsızlığını sağlamak. Sağlık Bilimleri Fakültesi içerisinde yer alan Ergoterapi bölümü, sayısal puan türü ile öğrenci alıyor.

Ergoterapi nedir?

Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümünde dört yıllık eğitim alıp mezun olan öğrencilere ergoterapist unvanı veriliyor. Ergoterapistler, herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan kişilerle çalışıyor.
Ergoterapistler kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştiriyor. Ergoterapi bölümünde öğrenciler; psikiyatrik rehabilitasyon, mesleki rehabilitasyon, engelli bireyler, nörolojik rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon, mülteciler gibi konularla ilgileniyor.



Kimler ergoterapi okumalı?

Ergoterapi bölümü; toplumsal olaylara ilgili, sabırlı, analitik ve eleştirel düşünebilen, empati kurabilen, sözel yazılı iletişim becerileri kuvvetli, ikna kabiliyeti olan, sorumluluk sahibi, sağduyulu, anatomi, fizyoloji gibi alanlara ilgisi olan kişilerin tercih edebileceği bir alan.

Ergoterapi bölümü öğrencileri hangi dersleri görüyor? 

Ergoterapi bölümü öğrencilerine ilk iki yıl sağlık alanında genel teorik dersler veriliyor. Öğrenciler daha sonrasında alan dersleri ve seçmeli dersler sayesinde edindikleri bilgileri pekiştiriyor. Öğrencilere; Büyüme ve Gelişme, Sağlık Politikaları, İlkyardım, Temel Anatomi, Temel Fizyoloji, Pediatride Ergoterapi, Hareket Analizi ve Biyomekanik, Ergoterapide İletişim ve Görüşme Teknikleri, Ergoterapide Duyu Bütünleme, Nöromusküler Sistem Bozukluklarında Ergoterapi, Koruyucu Ergoterapi ve Çevresel Düzenlemeler, Mesleki Rehabilitasyon, Toplum Temelli Rehabilitasyon, Ergoterapide Müzik Terapi gibi zorunlu dersler görüyor.



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümü öğrencileri 3’üncü ve 4’üncü sınıfta İşaret Dili, Onkolojik Rehabilitasyonda Ergoterapi, Yeni Doğanda Duyu Bütünlüğü, Dans ve Hareket Terapisi, Motor Öğrenme, Rehabilitasyonda Sanal Gerçeklik, Toplumsal Katılım, Ergoterapiye Yönelik Plastik Sanatlar Uygulamaları, Çocuklarda Yeme Bozuklukları, Ebru Sanatı, Öz Yönetim, İnsan Hakları gibi birçok seçmeli dersten yararlanabiliyor.



Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümü öğrencileri, edindikleri teorik bilgiyi staj imkânı ile uygulama olanağı da buluyor. Öğrenciler, Üsküdar Üniversitesi uygulama ve bilim ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesinde pratik yapma olanağı elde ediyor. NPİSTANBUL Beyin Hastanesi öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamasına olanak tanıyor.

Ergoterapi bölümü mezunları ne iş yapar?

Ergoterapi bölümünden mezun olan ergoterapistler, devlet ya da özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, toplum ruh sağlığı merkezlerinde, huzur evlerinde, okullarda, belediyelerde, halk sağlığı merkezlerinde çalışabilir.

Ergoterapi bölümünün özel koşulu var mı?

Ergoterapi bölümünde özel koşul bulunmuyor. Aday öğrencilerin Alan Yeterlilik Testi sınavında yeterli puanı alması gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümü öğrencisi Ecenaz Akın, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)