Ebelik bölümü özel koşulu var mı?




Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde dört yıllık lisans eğitim veren Ebelik bölümü; kadın, çocuk ve toplum sağlığında standartların yükseltilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Alanında uzman sağlık profesyonelleri yetiştirmeyi hedefleyen Ebelik bölümü, sayısal puan türüyle öğrencilerin tercih edebileceği bir alan.  

Ebelik bölümü nedir?

Ebelik bölümünden mezun olan öğrencilere Ebe unvanı veriliyor. Ebe, doğum, anne - çocuk sağlığının korunmasından, doğum ile ilgili sürecin yürütülmesinden sorumludur. Aynı zamanda ebenin bir diğer görevi de doktorlara yardım etmek. Sağlık alanında yaşanan gelişmeler dünyada ve ülkemizde sağlık personeli ihtiyacı artırmasına olanak sağladı.

Kadın ve çocuk sağlığı toplumların önemsediği konular arasında yer alıyor. Üsküdar Üniversitesi anne ve bebek sağlığına dikkat çekme, anne ve bebeğin ruh sağlığını güçlendirmek adına Anne ve Bebek Ruh Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ABRSM) kurdu. Anne ve Bebek Ruh Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışmalarına sürekli olarak devam ediyor.

Ebelik bölümünü kimler tercih etmeli?

Ebelik bölümü, insan ilişkileri ve iletişim becerileri kuvvetli, güler yüzlü, empati kurabilen, anlayışlı, yardım etmeyi seven, kadınla, aileyle, toplumla ilgilenmekten hoşlanan, titiz, meraklı, sorumluluk sahibi, sağlık alanına ilgili kişilerin tercih edebileceği bir bölüm.

Ebelik bölümünde alınan dersler nelerdir?

Ebelik bölümünde mesleğe yönelik teorik ve uygulamalı alan dersleri yer alıyor. İnsanın yapısını öğrenmeye yönelik derslerin yanında temel ve doğuma yönelik sağlık derslerinin yer aldığı dört yıllık eğitim programında öğrenciler; Etkili Konuşma ve Diksiyon, Jinekoloji Onkoloji, Farmakoloji, Patoloji, Yeni doğan Bakımı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Ruh Sağlığı ve Hastalıklarında bakım, Toplum Sağlığı Hizmetleri gibi dersler veriliyor.



Eğitimin ilk yılında meslek dersleri alan öğrenciler üçüncü ve dördüncü sınıfta uzmanlık alanlarına göre seçmeler ders seçebiliyor. Öğrenciler, dördüncü sınıfta klinik sahada intörnlük yapıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü çekirdek eğitim programı kapsamında öğrencilerine eğitim olanağı sunmasının intörnlük eğitimi ile edindikleri bilgileri uygulama imkanı da buluyor.

Ebelik bölümü çalışma alanları nelerdir?

Ebelik bölümünden mezun olanlar; devlet ve özel hastanelerin doğum klinik ve poliklinikleri, gebe izlem poliklinikleri, doğum ve doğum sonrası bakım klinikleri, gebe eğitim merkezleri, Toplum, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Evde Bakım Kuruluşlarında Klinisyen Ebe olarak çalışma imkânı bulabiliyor.

Ebelik bölümünün özel koşulu var mı?

Ebelik bölümünü sadece kadın adayların tercih edebilir. Ebelik bölümü, sayısal puan türü ile kadın öğrencilerin tercih edebileceği bir alan.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü öğrencisi, Ezgi Kiraz Bulut, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor



 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)