Anestezi programını kimler tercih etmeli?



Anestezi programı Türkiye’de en çok tercih edilen ön lisans programları arasında yer almaktadır. İki yıllık eğitim veren anestezi programı, TYT puan türü ile öğrenci almaktadır. Anestezi programı mezun olanlara anestezi teknikeri unvanı verilmektedir.

Anestezi programı mezunları ne iş yapar?

Anestezi teknikeri, ameliyat esnasında hekime yardımcı olmasının yanı sıra ameliyatta hastanın vücuduna yapılacak olan tıbbi müdahalelerin yanı sıra hastanın acı çekmemesi için gerçekleştirilen ameliyat öncesi uyuşturma ve uyutma operasyonunu yapar. Anestezi teknikeri, ameliyat sonrası anestezinin sonlandırılmasından hastanın odasına güvenli bir şekilde teslim edilmesine kadar olan süreçte önemli bir görevi yerine getirir.

Anestezi programı kimler tercih etmeli?  

Anestezi, hatanın kabul edilmediği bir alan ve süreç olması nedeniyle anestezi programında okumak isteyen kişilerin, dikkatli, titiz, sorumluluk sahibi, sağduyulu, ekip çalışmasına yatkın olması, iletişim becerileri ve insan ilişkilerinin kuvvetli olması gerekmektedir. Anestezi programı biyoloji, fen bilimleri gibi derslere ilgi duyan, analitik düşünme yeteneğine sahip adayların tercih edebileceği bir programdır.  

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Anestezi programında alınan dersler nelerdir?

Anestezi programında öğrencilere, teorik derslerin yanı sıra aldıkları teorik eğitimi uygulayabilecekleri staj olanağı da sunulmaktadır. Öğrencilere Temel Anatomi ve Fizyoloji, Farmakolojiye Giriş, Mesleki Uygulamalar, Biyokimya, Anestezi Uygulamaları, Reanimasyon, Sistem Hastalıklar, Anestezi Uygulamaları, Biyomedikal Teknolojisine Giriş, Klinik Anestezi gibi dersler verilmektedir. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Anestezi programı öğrencileri, iki sene boyunca gördükleri eğitiminin sonunda yaz stajı yapmaktadır. Üsküdar Üniversitesi, öğrencilerine yaz stajı konusunda da destek olmaktadır.

Anestezi programı mezunlarının çalışma alanları neler?

Anestezi programından mezun olanlar, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, özel hastaneleri, hastanelerin ayılma (derlenme) odaları, resüsitasyon, ağrı tedavi ünitesi ve araştırma bölümlerinde çalışabilmektedir. Anestezi programında okuyan öğrenciler, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans bölümlerine DGS ile geçiş yapabilirler.

Anestezi programında özel koşul var mı? 

Anestezi programında herhangi bir özel koşul aranmamaktadır. Adayların, TYT’ de 150 barajını geçmeleri gerekmektedir.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)