Acil Durum ve Afet Yönetimi çalışma alanları neler?

Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü

Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü üniversitelerin ön lisans programlarında yer alan aday öğrencilerin son yıllarda yoğun talep gösterdiği bir alan. TYT puan türü ile tercih edilen bölüm üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunuyor.

Acil Durum ve Afet Yönetimi nedir?

Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü acil durum ve afetlerde etkin bir şekilde baş etmeyi ihtiyaç duyulacak bilgi ve beceriye sahip elemanlar yetiştirmeyi amaçlıyor. Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümünde deprem, sel, heyelan gibi afet öncesinde eğitim, bilinçlendirme gibi önlemler almayı amaçlıyor. Programı başarı ile bitiren öğrenciler, Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri unvanı kazanıyor.

Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümünü kimler tercih etmeli?

Acil durum ve Afet Yönetimi bölümü, insanların en çok ihtiyaç duyduğu durumlarda insanlara destek olmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda insanlara yardım etmekten hoşlanan, ani durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen, dikkatli, temiz, titiz, soğukkanlı ve sorumluluk duygusuna sahip, iyi iletişim kurabilen, empati yeteneği yüksek kişilerin tercih edebileceği bir bölüm.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü ekipmanları

Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümünde alınan dersler nelerdir?

Öğrencilere öğrenim gördüğü 2 sene boyunca hem teorik hem pratik eğitim veriliyor. Geleceğin Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikerlerini yetiştiren programda, Temel Anatomi, Fizyoloji, Afetlerde Yasal Haklar, İtfaiye ve Yangın Güvenliği, Acil Durum ve Afet Yönetimi Planlaması, Afet ve Acil Durum Psikolojisi, İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş gibi dersler veriliyor.

Türkiye’de Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı olarak ilk laboratuvarı kuran Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü öğrencilerine, teorik derslerin yanı sıra uygulama imkânı da sunuyor. Öğrenciler 1. sınıf yaz döneminde alanda zorunlu yaz stajını yapıyor ayrıca öğrenciler Acil Durum ve Afet Yönetimi laboratuvarında pratik yapma olanağı da buluyor.

Acil Durum ve Afet Yönetimi çalışma alanları neler?

Bölümden mezun olan öğrenciler, il afet ve acil durum müdürlüklerinde, sivil savunma arama ve kurtarma birlik müdürlüklerinde, belediyeler başta olmak üzere kamu teşkilatlarında ilgili merkezlerde, 112 ambulans merkezlerinde, itfaiyelerde koordinatör ve yönetici olarak çalışabilir. Özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde afet yönetimiyle ilgili alanlarda, uluslararası kuruluşlarda, afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda da çalışabilir. Acil Durum ve Afet Yönetimi programında okuyan öğrenciler, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans bölümlerine DGS ile geçiş yapabilirler.

Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümünde özel koşul var mı?

Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümünün özel koşulu yok. TYT’de 150 barajını geçen adaylar, tercihte bulunabilir.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)