Yazılım Mühendisi olabilmek için gereken nitelikler neler?

Yazılım Mühendisliği

Üniversitelerin dört yıllık Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi altında bulunan Yazılım Mühendisliği bölümü, öğrencilerin sayısal puan ile tercih edebileceği bir bölüm. Yazılım Mühendisliği (Soft Engineering) yazılımlarla ilgilenen bilim dalı. Yazılım Mühendisliği, gelişen teknoloji ve internetin hayatımızın her alanına dâhil olması ile son yıllarda öğrencilerin sıkça tercih ettiği bir bölüm.

Yazılım Mühendisliği bölümü nedir?

İnternetin hayatımızın her alanına girmesi, ileri teknoloji uygulamalarında ve modern iş dünyasında büyük önem taşıyan yazılım mühendisliği mesleğinin önemini artırdı. Bugün kullandığımız bilgisayarlar, bankacılık sistemleri, telefonlar, tıbbi donanım ve teşhis cihazları, enerji sistemleri, tasarım ve imalat uygulamaları gibi her gün kullanılan cihazlar ve uygulamalar yazılım mühendisleri tarafından geliştiriliyor. Yazılım mühendisleri sayesinde teknoloji, son kullanıcıya indirgenerek basit ve pratik hale getiriliyor.

Yazılım Mühendisi ne iş yapar?

Yazılım mühendisleri, kişilerle etkileşim kurarak onların ihtiyaçlarını anlamaya ve analiz etmeye çalışır. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı tespit ederek öncelikle yazılımı planlar. Planlanan yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile beraber çalışır.

Yazılım Mühendisi olabilmek için gereken nitelikler neler?

Yazılım Mühendisi olmak isteyen kişilerin fen ve matematik alanlarına ilgili, genel olarak tasarım yeteneğine hâkim, bildiklerini başkalarına doğru bir şekilde aktarabilen açık fikirli, kendisini sürekli geliştirebilen kişiler olması gerekiyor.

Yazılım Mühendisliği bölümünde alınan dersler nelerdir?

Yazılım Mühendisliği bölümünde öğrencilere yazılımın tasarımı, projelendirilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi, işletilmesi ve bakımıyla ilgili dersler verilirken, dersler kapsamında; üretime yönelik planlama, yönetim, destek ve eğitim çalışmaları da yer alıyor. Öncelikli olarak matematik, temel bilimler ve temel mühendislik konularında güçlü bir altyapı oluşturuluyor. Günümüze uygun mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, yazılımları ve modern iletişim araçlarını etkin şekilde kullanabilecek dersler veriliyor.

Yazılım Mühendisliği mezunlarının çalışma alanları neler? 

Yazılım mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler; bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı geliştirildiği her alanda çalışabilir. Bilgisayar sistemleri ve yazılımları, mobil uygulama geliştirme süreçleri, web tabanlı ve gömülü sistem üretim tesislerini tasarlama alanları, sağlık alanında sağlık mühendisliği uygulamaları ve endüstriyel firmalar için yapay zekâ çözümleri üretme gibi alanlarda çalışabiliyor.

Bölümün özel koşulu var mı?

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde bulunan bölümü aday öğrencilerin tercih edebilmesi için Alan Yeterlilik Testi sınavında baraj sıralamasına uyması gerekiyor. Buna göre aday öğrencinin AYT’ de en düşük 300 bininci kişi olması ve sayısal puan türünde yeterli puanı alması gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümü öğrencisi Niran Eda Arslan, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)