Ebeler iklim krizi çözümünde önemli bir güç!

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.47858

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü tarafından “5. Ebelik Öğrencileri 2. İklim Değişikliği Sempozyumu: Ebeler İklim Krizi Çözümünde Önemli Bir Güç” etkinliği düzenlendi. Yoğun ilgi gören sempozyumda küresel ısınmanın nedenleri, iklim krizinin gebe, fetüs ve yeni doğanlara etkisi, küresel iklim değişikliği ile bebek bakımı gibi konular ele alındı.

Sempozyumun açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler Cimete ve Ebelik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi ve Sempozyum Öğrenci Başkanı Sevde Kırtay gerçekleştirdi.

Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumunda gerçekleşen sempozyum öğrenciler tarafından ilgi ile karşılandı.

Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Doğa kendisine yapılan her şeyin intikamını acımasızca alıyor”

Doğaya verilen zararın hem doğal kaynaklar hem de insanlar tarafından gerçekleştiğini vurgulayan Prof. Dr. Ertekin; “Öğrencilerimizin böyle bir etkinlik düzenlemesi gurur duyduğumuz şeyler. Size destek veren hocalarınızın emeklerini de göz ardı edemeyiz. Bunları sizlerde görmeye başlayınca anlıyorum ki eğitim süreniz ve meslek hayatına atıldığınızda daha çok güzel şeyler yapacaksınız. İklim kavramı son yıllarda gündeme gelen bir kavram. İklimde bu alanda canlıları etkiliyorlar. Sadece insanlar değil, doğadaki bitki de hayvanları yaşam döngüsüyle olumlu olumsuz etkiler yapıyor. Bunların bir kısmı doğal kaynak oluyor, bir kısmını da biz insanlar yapıyoruz. Bir dönem iyi bir şey yapacağız derken doğaya zarar veriyoruz. Doğa kendisine yapılan her şeyin intikamını acımasızca alıyor. Sonra da kendi yaptıklarımızı düzeltmeye çalışıyoruz. İklim de bunlardan birisi. Siz sağlıkçılar toplumlara insanlara en çok dokunan meslek gruplarından birisi. Yani siz bir ailenin bahçesi oluyorsunuz. O yüzden bu tür olaylarda neler olabileceğini insanlarla paylaşabilecek en iyi hedef kitlelerinden birisiniz. Bunun sorumluluğunda ve bilincinde olacağınıza inanıyorum. Bu konularında hassasiyetimizi hiçbir zaman kaybetmeyelim.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Güler Cimete: “Sağlıklı bir dünya yoksa hiçbir canlının sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkün değil”

Tüm canlıları etkileyen küresel bir sorundan bahseden Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler Cimete; “Canlıların sağlığını ciddi şekilde etkileyen bir sorundan söz edeceğim. Bu sorun geleceğimizi etkileyen bir sorun ve o yüzden çok önemli ve değerli. Ben meslek örgütleri içerisinde en kritik meslek olarak ebeler, hemşireler ve hekimleri görüyorum çünkü çok geniş bir nüfusa uzun süreli hizmet etme şansına sahipler. Dolayısıyla bu meslek örgütlerinden Uluslararası Ebelik Örgütünün bu yılın teması olarak ele alması gerçekten beni çok mutlu etti. Bu tema, yılın teması olarak seçildiğinden dolayı bir yıl süresince bu konu işlenecek. Bundan sonrasında da ebelerin küresel ısınma, bununla bağlantılı iklim değişikliği, iklim krizlerinin hem önlenmesi hem etkilerinden korunmasında neler yapabilecekleri konusunda farklılıkları olacak. Bu insanlar küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik farkındalık oluşturacaklar. Yeni yaklaşım modelleri geliştirilmeye devam edilecek. Sağlıklı bir dünya yoksa hiçbir canlının sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkün değil. Üniversitelerin bu konuya odaklanması gerekir.” şeklinde konuştu. 

“Az kullanacağız, az tüketeceğiz”

Herkesin bireysel olarak sorumlulukları olduğuna dikkat çeken Cimete; “Öğrenci düzeyinde gerçekleştirilebilecek sempozyum bağlamında çok önemli bir sempozyumdu. Hepimiz uzun yıllar kapitalizmin etkisi altında birileri çok kazansın anlayışına alıştık, şimdi bunun tersini yapmamız gerekiyor. Zaten iklim krizinin temelinde de bu var. Çevre kaynaklarını az kullanacağız, çevreyi az kirleteceğiz, az tüketeceğiz. Bireysel olarak sorumluluklarımız var.” şeklinde konuştu

Sevde Kırtay: “Sempozyumu bir kez daha düzenlemenin gurunu yaşıyorum”

Gelenek haline gelen sempozyumu bir kez daha düzenlemenin gurunu yaşadığını belirten Ebelik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi ve Sempozyum Öğrenci Başkanı Sevde Kırtay; “Bu sene iklim değişikliği temasını işlediğimiz sempozyum ile öğrenci sempozyum geleneğimizi bir kez daha gerçekleştiriyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Süreç boyunca motivasyon kaynağımız olan organizasyon düzenleme kuruluna çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının sona ermesinin ardından program oturumlarla devam etti.

4 farklı oturum düzenlendi

Etkinlik kapsamında 4 farklı oturum gerçekleşti. Bu oturumlarda “Küresel Isınma Neden ve Etkileri”, “İklim Krizinin Gebe, Fetüs ve Yenidoğana Etkileri”, “İklim Krizinin Çocuk, Yetişkin ve Yaşlılara Etkisi, Küresel İklim Değişikliği ve Ebelik Bakımı” başlıkları ele alındı.

Sempozyum, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)