İstanbul’un tarihi ve önemi anlatıldı…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.47785

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve Üsküdar Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSSAM) tarafından “İstanbul’un Kuruluşunun 1694’üncü Yıldönümü” başlıklı etkinlik düzenlendi. Yoğun ilgi gören etkinliğe Dr. Mimar Sinan Genim, Araştırmacı Yazar İsmail Tokalak, Mert Aysoysal ve Türk Minyatür Sanatçısı ve Ressam Günseli Kato katıldı. Etkinlikte İstanbul’un tarihi ve kültürü hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke Sokrates salonunda gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü İbn Haldun Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Arslan yaptı.

Düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk da katılım sağladı.

Dr. Mimar Sinan Genim: “Bu şehirde yaşamak bir ayrıcalıktır”

İstanbul’un geçmiş tarihi ve İstanbul’da bulunmuş tarihi yerleşimlerden bahseden Dr. Mimar Sinan Genim; “Bu şehirde yaşamak bir ayrıcalıktır. Çok kişi şikâyet ediyor ama şikâyet, eleştiri ve karalama kültürü ne yazık ki ülkemizde çok büyük bir boyutta. Ülkemizdeki çoğu gencin özellikle bu işlerden uzak kalmasını isterim. Kolay iştir çünkü herkes yapar ve hiçbir kalıcılığı yoktur.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Yazar İsmail Tokalak: “Bir kültür diğer bir kültürle ölmüyor”

Her medeniyeti bir diğer medeniyetin üstüne katmak gerektiğinin altını çizen Araştırmacı Yazar İsmail Tokalak; “Her medeniyeti bir diğer medeniyetin üstüne katmak gerekiyor. Alttan besleniliyor ve hiçbir şey durup dururken yapılmıyor, yapılması da mümkün değil. Bir geçmişinin olması lazım. Bir kültür diğer kültürle ölmüyor. Hititler kaybolmadı, Hititlerden sonra Lidyalılar hep birbirlerini etkiledi. Yazı olarak etkilediler, kültür olarak etkilediler, din olarak etkilediler. Sümerlerle beraberinde yaşam hep böyle devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Mert Aysoysal: “İstanbul’umuzu tanımak bir yurttaşlık borcu”

İstanbul’da devam eden kültürel bir devamlılık olduğuna dikkat çeken Mert Aysoysal; “İstanbul, farkındalık kazanmamız gereken bir konudur. Neden farkındalık kazanmamız gereken bir konu diyorum çünkü bu coğrafyada yaşıyoruz ve bunları en azından belirli bir seviyeye kadar bilmemiz aslında bir borç. Yurttaşlık borcu dolayısıyla entelektüel bilgi birikimi olarak değil bu topraklarda yaşayan bir insan, bir yurttaş olarak eğilinmesi gerektiğini düşünüyorum ayrıca okullarda ve üniversitelerde daha geniş çaplı ele alınması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Ressam Günseli Kato: “İstanbul demek, Türkiye demek…”

Türk Minyatür Sanatçısı ve Ressam Günseli Kato İstanbul estetiği ve güzelliğinden bahsetti. Kato; “İstanbullu olmak kolay bir şey değildir. Biz hâlihazırda bu edeple yaşamaya gayret ediyoruz. Ben kimseyle kavga etmem, bize öyle bir terbiye verildiği için ama size şunu söyleyeyim. İstanbul demek bir imparatorluk demek, İstanbul demek toplum sarayı demek, İstanbul demek Mimar Sinan demek. Bunu aklınızdan çıkarmayın ve bu konuların üzerine eğilirseniz öğrenmeye gayret ederseniz İstanbullu olursunuz. İstanbul demek Türkiye demek, İstanbul demek Anadolu demek, İstanbul demek dünyanın odak noktası demek bunu aklımızdan çıkarmayalım.” şeklinde konuştu.

Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)