Rusya-Ukrayna Savaşının Uluslararası Güç Dengesine etkisi konuşuldu.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öncülüğünde düzenli olarak gerçekleştirilen fakülte seminerleri etkinlikleri devam ediyor. Seminerlerin bu haftaki konuşmacısı Altınbaş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Doç. Dr. Akif Bahadır Kaynak oldu. Kaynak, “Rusya-Ukrayna Savaşının Uluslararası Güç Dengesine Etkisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi fakülte seminerlerini farklı konu ve katılımcılarla sürdürüyor. Güney Yerleşke Sokrates Salonunda gerçekleştirilen seminerde bu hafta Doç. Dr. Akif Bahadır Kaynak “Rusya-Ukrayna Savaşının Uluslararası Güç Dengesine Etkisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumuna Soğuk Savaş döneminin iki kutuplu dünya düzeninin genel panoramasını çizerek başlayan Doç. Dr. Kaynak, Soğuk Savaş döneminde ideolojik kutuplaşmalar ön planda tutulmasına rağmen bloklar içi tartışmalar yaşanarak, her ülkenin kendi jeopolitik hesaplarının peşinde olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kaynak, “Bununla birlikte Soğuk Savaş dönemi her ne kadar Batı ittifakının ve kapitalizmin zaferi ile sonuçlanmış olsa da her iki kutbun yıpranmasına neden olduğundan bahsetti. Kaynak, konuşmasının devamında Ukrayna’nın tarihçesine değinerek, ülkenin 1991 yılında bağımsızlığını ilan ettiğini, 2005’te Turuncu Devrim yaşandığını ve 2014 Kırım ve Donbas bölgelerinin Rusya tarafından işgale uğradığını hatırlattı. 2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili analizlerinde Kaynak, bu savaştan öncelikle Rusya ve AB ilişkilerinin etkilendiğini ve NATO’nun İsveç ve Finlandiya üyelikleri ile genişlemenin gündeme geldiğini belirtti.
Savaşın jeopolitik etkileri üzerine değerlendirmelerinde Kaynak, güç dengelerinin yeni bir Soğuk Savaş dinamikleri oluşturacak şekilde değişebileceğine, Rusya ve Batı arasındaki gerilimin artarak devam etmesi ihtimalinin güçlü olduğuna dikkat çekti. Kaynak sunumunun sonunda, son dönemde başlayan Ukrayna’nın karşı saldırılarında başarılı olma ihtimalinde ise Rusya’da yönetim değişikliği olabileceği ve Avrupa ile iyi ilişkiler kuracak bir hükümetin başa gelme ihtimalinin de düşünülebileceğini belirterek sunumunu tamamladı.
Seminer dinleyicilerin sorularının cevaplanması ile son buldu.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)