Adli Bilimlerde Yüksek Lisans Prof. Dr. Sevil Atasoy ile Başlıyor...

Adli Bilimlerde Yüksek Lisans Prof. Dr. Sevil Atasoy ile Başlıyor...Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimleri Enstitüsü çatısı altında Adli Bilimler yüksek lisans programı açıldı. Tüm lisans mezunlarının kayıt yaptırabileceği programla olay yeri inceleme ve kriminalistlik gibi spesifik alanlarda öğrencilere donanım sağlanacak. Adaletin tecellisinde çalışacak olanları bilgilendirmek, buna paralel bir hak arama bilincini toplumda geliştirmek ve suçun aydınlatılmasında dışa bağımlılığı azaltmanın hedeflendiği eğitimlerle güncel, batı dünyasında ki gelişmeler de yakından takip edilecek.

Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’de ihtiyaç duyulan önemli bir alanda daha lisansüstü eğitimlerine başlıyor.

Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü altında;

Adli Kimya

Adli Toksikoloji

Adli Moleküler Biyoloji

Adli Genetik

Olay Yeri ve Kriminalistik

Adli Bilişim ve Dijital Deliller

Adli Psikoloji ve Davranış Delilleri

Suç Önleme ve Analizi programlarında eğitimler başlayacak.

Enstitüye ve çalışmalara ilişkin bilgi veren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, YÖK tarafından enstitü ve programların tescil edilmesinin kendilerini çok sevindirdiğini söyledi. Bundan 30 yıl önce İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nde başlattığı yüksek lisans ve doktora programlarının bu kez Üsküdar Üniversitesi’nde de hayata geçirmiş olmanın gururunu yaşadığını belirten Atasoy şu değerlendirmelerde bulundu.

“Adli Bilimler Ana Bilim Dalı altında farklı programlar yürüteceğiz. Bu programlar, başvuran öğrencilerin mesleklerine göre şekillendirilen programlar olacak. Herkesin mezun olduğu lisans dalına göre zorunlu ve seçmeli dersler olacak. Ortak girecekleri dersler de olacak olay yeri inceleme ve kriminalistlik ya da ceza hukuku ve deliler bunlardan bazıları. Programlarla adli biyoloji, adli genetik, adli farmakoloji ve toksikoloji, adli psikoloji , davranış delillleri, suç önleme ve suç analizi de bunun alt branşlaşmaları olacak. Alacakları diplomalarda ‘Adli Psiloloji alanında Adli Bilimler Yüksek Lisansı’ yazacak.”

Tezli ve tezsiz olmak üzere iki eğitim olacağını belirten Atasoy, programlara kabulde lisans sınırlamasının bulunmadığını belirterek şunları kaydetti.

 Hangi bölümler katılabiliyor?

Biz bu programa üniversitelerin biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, sağlık bilimleri, tıp, eczacılık, veterinerlik, matematik, fizik, kimya, eczacılık, psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmet, gazetecilik, hemşirelik, malzeme mühendisliği, kimya mühendisliği, makina mühendisliği gibi birbirinden çok farklı dallarda hatta görüntü işleme, hukuk, kamu yönetimi gibi sosyal bilim dallarından da öğrenci alacağız.”

Adli Bilimlerde Yüksek Lisans Prof. Dr. Sevil Atasoy ile Başlıyor... 2Hak arama bilincinin geliştirilmesi hedefleniyor

Adli bilimlerin amacının, varlık nedeninin toplumda adaletin tecellisinde çalışacak olanları bilgilendirmek olduğunu belirten Atasoy, buna paralel olarak bir hak arama bilincini toplumda geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

“Mahkemeler çok daha iyi bilirkişi raporlarına ulaşabilecekleri gibi bu eğitime tabi olan insanlar arasında da toplumu geniş çaplı bilgilendirecek olanlar da çıkacak. Bizim için bu açıdan çok önemli bunun bir de Olay Yeri İnceleme ve Kriminalistlik dediğimiz önemli bir bölümü var ki çok daha spesifik ve çok daha profesyonellere yönelik bir alan. Herkes olay yeri inceleme yapamaz ve herkes de bu bilgilere sahip olmayabilir ve ihtiyaç da olmayabilir. Ama en azından bunu yapacak olanların çok güncel, çok çağdaş bilgiyle donatılmasını ve bu alanda kullanılacak malzeme ve araç gerecin neler olduğu hakkında çok daha günümüz batı dünyasının gelişmelerinden haberdar olarakk da mezun olmalarını sağlayacaklar.”

Güçlü akademik kadro! 

Üsküdar Üniversitesi’nin güçlü akademik kadrosuyla eğitimlerini sürdüreceklerini belirten Atasoy, dışardan da alanının duayenlerini öğrencileriyle buluşturacaklarını söyledi.

“Olay Yeri İnceleme’de çalışmış olan çok deneyimli polisler var ya da genetik laboratuvarında DNA analizleri yaparak ömrünü geçirmiş olanlar var. Bunlar da bize omuz verecekler. Büyük bölümü ders ücreti bazında bize gelecek ama kendi kadrolarımız da bunu götürecek.”

Suçun aydınlatılmasında dışa bağımlılığı azaltacağız!

Atasoy eğitimlerle Türkiye’nin suçu aydınlatmada dışa bağımlılığını da azaltmayı hedeflediklerini kaydetti.

“Herkeste çok büyük bir heyecan var. Diyelim ki mühendislik fakültesinde çalışmakta olan bir elektrik-elektronik mühendis, birdenbire delil inceleyecek. Bir alanın kapısı daha açılmış oluyor. Belki kişiler bundan daha fazla zevk alır, belki de bu delilleri inceleyecek yeni gereçlerin geliştirilmesinde, yeni yazılımların yazılmasında ilgi duyarlar ve Türkiye dışa bağımlı olmaktan kurtulur. Maalesef delillerin incelenmesinde çok büyük ölçüde neredeyse dışa bağımlı hem araç gereç  hem kimyasal madde açısından. Bu da akademik bir eğitimden geçenlerin sayısının azlığından kaynaklanıyor. Verilecek projelerle gerek yurt içi gerek yurt dışında projelerle bu açığın kapatılmasında ivme kazandırabiliriz. Türkiye’nin dört bir yanından da öğrenci kabul edebiliriz.”

 Ayrıntı İçin:

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)