Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen CRISPR-Cas9’a ABD’den yeşil ışık!

Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen CRISPR-Cas9’a ABD’den yeşil ışık!Amerika Birleşik Devletler Ulusal Sağlık Enstitüsü danışmanlık komitesi gönüllü hastaların T hücreleri ile kanser terapilerini arttırmak üzerine kurulu CRISPR-Cas9 tekniğini kullanma teklifini onayladı. Türkiye’de ilk CRISPR-Cas9 uygulamalı çalıştayı geçtiğimiz haftalarda düzenleyen Üsküdar Üniversitesi, çalıştayın ikincisini Eylül ayında düzenlemeye hazırlanıyor. Üsküdar üniversitesi böylece Türk bilim dünyasına yöntemi uygulamalı öğretmeyi hedefliyor.

Üsküdar Üniversitesi, Türk bilim insanlarına CRISPR-Cas9 yöntemini ülkemizde bir ilke imza atarak düzenlediği uygulamalı çalıştayda anlatmasının ardından ABD’den yönteme ilişkin bir gelişme yaşandı. Birleşik Devletlerden ilk CRISPR deneyine yeşil ışık geldi. Tekniğin insanlarda ilk kez denenmesi bu yılsonunda bekleniyor.

CRISPR/Cas9 sisteminin Türk bilim dünyasına uygulamalı olarak öğretilmesini sağlayan üniversitenin Üsküdar üniversitesi olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Üsküdar üniversitesi bu teknolojinin 2017 yılında ABD’de klinikte uygulamaya konulacağının bilinciyle bu teknolojiyi de Türk bilim dünyasına öğretmenin gururunu taşıdığını kaydetti.

İlk uygulamalı çalıştaya Türkiye’nin değişik yerlerinden çok sayıda bilim insanın katıldığını, bilim insanlarının geri dönüşlerinin de mükemmel olduğunu belirten Konuk, başvuranların sayısı da dikkate alındığında bu tekniği gerçekten öğrenmek isteyen Türk bilim insanlarına yine rehberliği Üsküdar üniversitesi olarak yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Konuk, bununla ilgili olarak da Eylül ayı başında ikinci çalıştayı düzenleyerek CRISPR/Cas9 teknolojisini isteyen bilim insanlarımıza öğreteceklerini, Üçüncü çalıştayı da Sömestre de yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)