Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ele alındı.

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.12654

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından gerçekleşen fakülte seminerinin bu haftaki konuğu İngiltere Worcester Üniversitesi’nden Dr. Claire Richard oldu. Dr. Richard, “Researching Gender-Based Violence: The Challenges and Ethical Consideration” (Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetin Araştırılması: Zorluklar ve Etik Değerlendirmeler) isimli İngilizce bir sunum gerçekleştirdi. 

Düzenlenen fakülte seminerinde sunumunu gerçekleştiren Dr. Claire Richard konuşmasında toplumsal cinsiyet temelli şiddetin günümüzde farklı biçimlerde yaygın olarak gerçekleştiğine ve şiddetin öncelikle fiziksel ve psikolojik olarak ayrıldığına değindi. Dr. Richard psikolojik şiddetin özellikle karşı tarafı manipüle etme, kontrol altına alma, başarısız hissettirme gibi yollarla gerçekleşebildiğine dikkat çekti.


Dr. Richard ayrıca, “Toplumsal cinsiyete dayalı şiddete özel olarak, bu türden şiddetle mücadele etmek için çeşitli önleme ve eğitim programları geliştirildiğini ve bu uygulamaların şiddet eğiliminin azalmasını sağladığını vurguladı. Dr. Richards’a göre toplumsal cinsiyet temelli şiddeti inceleyen çalışmalarda, mağdur ve faille yürütülecek süreçlerde özen gösterilmesi, mağdurun araştırmalarda kendisini koruyabileceği alanların yaratılması gerekir.” dedi.

Dr. Richard sunumunu, kendi üniversitesi ve Türkiye’deki üniversitelerde toplumsal cinsiyet temelli şiddete yönelik yapılan araştırma örneklerine yer vererek tamamladı. 

Muhabir: Eda Keçeci  / ÜHA 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)