Sosyal Hizmet Seminerinde ‘Çocuk Adaleti’ konuşuldu…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.12620

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Çocuk, Adalet ve Sosyal Hizmet’ semineri gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi SHMYO Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri program başkanı Öğr. Gör. Ezgi Tesir moderatörlüğünde, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet bölüm başkanı Prof. Dr. İsmail Barış’ın konuk olduğu seminer öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Seminerde Barış, adalet kavramını Mevlana’nın; “Bir şeyin olması gerektiği yerde olması adalet, olmaması gereken yerde olması adaletsizliktir.” sözü ile tanımladı.

Prof. Dr. İsmail Barış: “Çocukların özgürlüklerinden mahrum bırakılması son çaredir”

Emir Nebi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte çocukların helal-haram, doğru-yanlış kavramının olmadığına vurgu yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet bölüm başkanı Prof. Dr. İsmail Barış, çocukların dünyada sevgi sembolü haline geldiğine dikkat çekti. Barış; “Çocuklarla yetişkinleri aynı kategoride aynı suçu işlediler ya da birlikte yaptılar diye aynı şekilde cezalandırmak adil değildir. Çocukların helal-haram, doğru-yanlış kavramları yoktur. Çocukların özgürlüklerinden mahrum bırakılması ise en son çaredir.” ifadelerini kullandı. 

“Meslek eğitimi itibariyle okullardaki rehber öğretmenlerimiz sosyal hizmet uzmanları kadar başarılı değillerdir”

Prof. Dr. İsmail Barış, okul sosyal hizmet uygulamasının gerekliliğinin altını çizdi. Barış; “Okul sosyal hizmet uygulaması var ama yürütülmüyor. 1984 ya da daha erken bir dönemde Ankara Gazi Lisesi sosyal hizmetler yüksekokuluna bir mektup yazıyor. Günümüzde bu lisenin hala durduğunu da belirtmek isterim. Ankara Gazi Lisesi öğrencilerimizin daha iyi bir hayata hazırlanabilmek, kişisel haklarını öğrenebilmeleri adına bir sosyal hizmet uygulaması yapmak istiyoruz. ‘Buna uygun kişileri görevlendirin.’ diye bir mektup yazıyor. Mektuba hala bir cevap, bir geri dönüş yok. Meslek eğitimi itibariyle okullardaki rehber öğretmenlerimiz bir çocuğun suçluluğunu, üzüntüsünü, mutluluğunu, başarısızlığını yorumlama aşamasında sosyal hizmet uzmanları kadar başarılı değillerdir. Sosyal hizmet mensupları çocukların sadece kendilerini değil, çocukları o suça iten ya da suçun mağduru olabilecek noktaları irdeleyen hatta okuldaki arkadaşlarını, aileyi, hatta babasının gittiği meyhaneyi inceleyen, annesinin çalıştığı hastaneyi inceleyen hatta ve hatta eve giren maaşa kadar inceleyen bir yapıya sahiptir.” şeklinde konuştu.


Öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından seminer sona erdi. 

Muhabir: Eda Nur Keçeci / ÜHA 

Fotoğraf: Sevde Korkut / ÜHA 

Fotoğraf: Elifnur Öztürk / ÜHA 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)