RaDiChal’22 şampiyonları başarı sertifikalarını teslim aldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.12544

RaDiChal’22 Şampiyonu ALTHEA ekibine başarı sertifikaları Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından verildi. RaDiChal’22 finalinde en iyi poster, en iyi Wu Sendromu gen tedavisi, en iyi gen tedavisi eğitimi ile RaDiChal’22 şampiyonluk ödüllerini alan proje ekibi, Üsküdar Üniversitesi merkez yerleşke senato salonunda Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör’le bir araya geldi. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bu Türkiye’nin çağı yakaladığının bir göstergesidir.”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan başarılı öğrencileri tebrik etti. Gen tedavisi üzerine çalışırken şizofreni tedavisi ile ilgili bir gen tedavisinin ortaya çıkabileceğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “NMDI değerlendirmeleri geçiyor. Biz bir vaka yaptık orada yayınlandı o NMDI ensefaliti, beyindeki sadece Limbik ensefalit diye de geçiyor o bölgede ensefalit oluyor beyinde aynı bir şizofreni tablosu ortaya çıkıyor. Geç tedavi edilse beynin o bölgesi bozulacak ve kayıp vaka olacaktı. Şizofreninin multi genetik multi faktöriyel bir hastalık olduğu için bununla uğraşırken şizofreni ile ilgili bir şey bulabilirsiniz. Çok ilginç olur. Bunun tedavisiyle uğraşırken şizofreni tedavisi ile ilgili bir gen tedavisi ortaya çıkabilir. Bir öncü olabilir çok ümit vadeden bir çalışma. Gençler şanslı, bizim zamanımızda ‘siz bunlarla uğraşmayın, dersinize çalışın’ deniyordu şimdi ‘projelere katılın’ deniyor. Bu Türkiye’nin çağı yakaladığının bir göstergesidir.” dedi. 

Prof. Dr. Nazife Güngör; “Bilim heyecanı muhteşem bir şey.”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör bilimin verdiği heyecanı korunmasının gerektiğini ve birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Nazife Güngör; “Bu bilim heyecanı muhteşem bir şey. Ben de çok tebrik ederim çok şanslıyız. Bu üniversitedeki bilim potansiyeli fark edilmiş. Çok şanslı bir ekip ile yola devam ediyorsunuz. Bu heyecanla yola devam edin. Beni etkileyen bir diğer şey, aramızda başka üniversiteden öğrencilerin de olması. Bütün aklımızı bilimimizi birleştirirsek oradan bir şey çıkar.” ifadelerini kullandı. 

Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan; “Bu bir iş birliğinin başarısıdır.”

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan RaDiChal yarışmasında elde edilen başarılardan bahsetti. Dr. Cihan Taştan; “Bu sene dördüncüsünü düzenlenen RaDiChal yarışması hem Türk – Alman Üniversitesi öğrencileri hem de Üsküdar Üniversitesi öğrencilerimizden kurulu olan bir takım. Dünyada en nadir olan hastalıklarından biri olan Wu Sendromu, bu hastalıkla ilgili sadece bir makale var ve böyle bir hastalığı RaDiChal 2021’in hedef hastalıklarından biri olarak belirlenmişti. Toplamda yirmiye yakın üniversite takımı katıldı ve Üsküdar Üniversitesi, Türk – Alman Üniversitesi iş birliğinde kurulan takımımız, projesiyle tamamen bağımsız bir jüriden en yüksek puanı aldılar ve şampiyon oldular.” diye konuştu. 

Büyük bir başarıya imza atan öğrenciler RaDiChal (Rare Disease Challenge) global nadir hastalıklar genetik tedavi proje yarışması bünyesinde hazırladıkları sunumlarını senato toplantı salonunda sundular. RaDiChal’22 finalinde en iyi poster, en iyi Wu Sendromu gen tedavisi, en iyi gen tedavisi eğitimi ve RaDiChal’22 şampiyonluk ödüllerini aldılar. Dr. Cihan Taştan ve ekibi ile birlikte TRGENMER Laboratuvarlarında projelerini ürüne dönüştürmek üzere çalışmalara başladı. Ekip üyelerinden Tuba Şevik ve Selin Akdemir Üsküdar Üniversitesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde 2. sınıf olarak eğitimlerini sürdürürken ekip üyelerinden Burak Bilgin, Dilay Yalçın ve Esra Karadeli Türk – Alman Üniversitesi Moleküler Biyoteknoloji bölümü 2. sınıf öğrencileri olarak eğitimlerine devam etmektedirler. 

Projeleri kapsamında takdir toplayan öğrenciler Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a ve Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör’e çiçek ve plaket takdiminde bulundular. Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise öğrencilere başarı belgesi ve ‘Bilinçli Genç Olmak’ adlı kitabını hediye etti. 

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çerezci’nin de katıldığı programda etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Althea Hakkında
ALTHEA ekibi üyeleri Üsküdar Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Ekip üyelerinden Tuba ŞEVİK ve Selin AKDEMİR Üsküdar Üniversitesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik 2. Sınıf olarak eğitimlerini sürdürürken ekip üyelerinden Burak BİLGİN, Dilay YALÇIN ve Esra KARADELİ Türk-Alman Üniversitesi Moleküler Biyoteknoloji bölümü 2. sınıf öğrencileri olarak eğitimlerine devam etmektedirler. ALTHEA ekibi çalışmalarına RaDiChal (Rare Disease Challenge) global nadir hastalıklar genetik tedavi proje yarışması bünyesinde geçtiğimiz mayıs ayında henüz lisans 1. sınıf öğrencileri iken başlamışlardır. 15 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşen RaDiChal’22 finalinde en iyi poster, en iyi Wu Sendromu gen tedavisi, en iyi gen tedavisi eğitimi ve RaDiChal’22 şampiyonluk ödüllerini aldılar. Dr. Cihan Taştan ve ekibi ile birlikte TRGENMER Laboratuvarlarında projelerini ürüne dönüştürmek üzere çalışmalara başladılar. 

Genetik Tedavi Projesi
ALTHEA ekibi olarak Wu sendromuna (X’e bağlı Wu tipi Zihinsel Yetersizlik) yönelik henüz lisans 1 iken çalışmalarına başladığımız genetik tedavi proje fikri kapsamında hastalıktan muzdarip olan tüm bireyleri kapsamayı amaçladık. CRISPR-İlişkili Transpozaz tabanlı genetik tedavi projemizle Wu Sendromu üzerine ilk çalışmaları yaparak bilim literatürüne katkı sağlayabileceğiz. Kullanılan CRISPR-ilişkili Transpozaz teknolojisi sadece Wu Sendromu değil Alzheimer, Parkinson, ALS gibi diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde de kullanılabilecektir. CAST sisteminin Nörodejeneratif hastalıklara ek olarak DMD (duchenne musküler distrofi) gibi kas hastalıklarında ve kansere yönelik CAR T-hücre terapilerinde de kullanımı söz konusudur. Ekip olarak ilk amacımız bu önemli çalışmaları ülkemiz adına Türkiye’de yapabilmek. Projemize destek için ek olarak Avustralya Adelaide Üniversitesinden ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) profesörlerle de iletişim halindeyiz. Biz projemiz için şimdiden çok heyecanlıyız. Deneylerimize bir an önce başlayıp bilim camiasında ses getirebilecek sonuçları paylaşmanın hayalini kuruyoruz. Bu süreçte Dr. Cihan Taştan’a emek vererek hazırlamış olduğu eğitimlerde değerli bilgilerini bizimle paylaştığı, yapmış olduğumuz toplantılarda bize öğretmiş olduğu “bilimde önce değerin ve etiğin ön planda olması gerektiği” düşüncesi ve sayısız destekleri için teşekkür ederiz.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)