Yoksulluğun Gölgesinde ‘Kadın ve Çocuk’ konuşuldu.

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.12500

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ile Mucizeye İlk Dokunuş Kulübü’nün katkısı ile 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü kapsamında “Yoksulluğun Gölgesinde “Kadın ve Çocuk” başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumu’nda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aktuğ Ertekin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Güler Cimete gerçekleştirdi. Hibrit gerçekleştirilen Sempozyuma ebelik bölümü akademisyenleri ve Ebelik bölümü öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi.  

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ile Mucizeye İlk Dokunuş Kulübü’nün katkısı ile düzenlenen sempozyum, çevrimiçi ve yüz yüze olarak gerçekleştirildi. Öğrenciler, “Yoksulluğun Gölgesinde ‘Kadın ve Çocuk’” konulu sunumlarıyla paylaşımlarda bulundu.

Prof. Dr. Nazife Güngör; “Hayatı, dizilerde gösterildiği gibi sanıyoruz”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör açılış konuşmasında yoksulluk konusunun, değerinden bahsetti; “Öncellikle tebrik ediyorum, böyle güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmanızdan dolayı. Bu çok nadir rastlanan bir şey, lisans öğrencilerinin böylesine kapsamlı bir organizasyonu yapmaları, çok kolay ve rastlanır bir şey değil. Konu benim ilgimi çok çekti, yoksulluk meselesine değinmeniz. Genelde hayatı, toplum olarak ya da işte biz, profesyoneller olarak hayatı, dizilerde gösterildiği gibi sanıyoruz ve dizilerdeki hayatın genel geçer hayat olduğunu, gerçeklik olduğunu sanıyoruz. Oysa, toplumun içerisinde dokunulması gereken, görmezden gelinmemesi gereken, çok farklı tabakalar var. Dolayısıyla siz, birer ebe olacaksanız ve toplumdaki bütün kesimlere dokunmanız gerekecek. Mademki mesleğiniz gerçekliği bunu gerektiriyor, o zaman bu tür kongrelerde çeşitli toplum kesimlerine dokunmanız ve ayrıntılı olarak bütün koşulları burada tartışmanız çok önemli, çünkü varlıklı birine dokunmakla, yoksul birine dokunmak, yoksulun hayat koşullarına göre ona hizmet sunmak ayrı bir şey. Dolayısıyla sizin, o kesime bakıp, o kesimin özelliklerini, o kesimin ayrıntılarını, o kesimin hayat koşullarını burada tartışmak, ona göre de kendi mesleğinize bir takım yeni bakış açıları kazandırmak açısından çok önemli.” dedi.

Prof. Dr. Aktuğ Ertekin; “Hem kadınlar hem çocuklarda ebeliğin, farklı bir yeri var.”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aktuğ Ertekin ise açılış konuşmasında; “Gerçekten üniversitemizin ebelik bölümü, bu konularda çok emek veren, kadın konusunda ve çocuklar konusunda duyarlılığı çok yüksek olan bölümlerimizden birisi. Tabi, burada hem kadınlar konusunda hem çocuklar konusunda ebeliğin, çok farklı bir yeri var. Çocuklarla ilgili ilk yaşamla tanışma sürecindeki tüm değer yargıları bu zaman içinde şekilleniyor. Burada tabi ki ebelerin, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının katkılarını göz ardı etmek mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Güler Cimete; “Kadınlar, özellikle yoksullukta cinsiyetten dolayı dezavantajlı grubu oluşturuyor.”

5 Mayıs Dünya Ebeler Gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler Cimete; “Şimdiden dünya ebeler gününü kutluyorum, bütün öğrencilerimin ve bütün ebe arkadaşlarımın. Yoksulluk çok ciddi bir sorun, bütün insanları etkilemekle birlikte özellikle kadın, gebeler ve çocukları çok yoğun bir şekilde etkiliyor. Yoksulluk dediğimizde aslında çok göreceli, tanımı çok zor olan, standart bir tanım yapamadığımız bir şeyden söz ediyoruz. Ülkelerin durumlarına göre, yoksulluk ölçüleri farklılık gösteriyor. Şüphesiz ki dünyanın her tarafında yoksulluk söz konusu ancak, yoksulluk diye tanımladığımız olay, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösteriyor. Gelişmiş ülkelerdeki yoksulluk standartı ile gelişmemiş ülkelerdeki yoksullukla çok farklılık görülebiliyor. Kadınlar, özellikle yoksullukta cinsiyetten dolayı dezavantajlı grubu oluşturuyor. Aileden çocuğa iletilerek gelen yoksulluk, sanki bir insanın kaderiymiş haline gelebiliyor. Yoksulları yaşam kalitelerinin olumsuz etkilenmesini azaltıcı politikaların yapılmasında da yol gösterici, güç oluşturucu kişiler olabiliriz, olmakta zorundayız. O nedenle bize düşen görevleri de bu sempozyumumuzun hem içinde hem sonunda özetleyerekten, sempozyumumuzu sonlandıracaklar.”

Mucizeye İlk Dokunuş Kulübü Başkanı Fatma Nur Aydın ise konuşmasında; “Bu sene yoksulluk, temasını işlediğimiz sempozyumda Üsküdar Üniversitesi Ebelik bölümü öğrenci sempozyumunun geleneğini gerçekleştiriyor olabilmenin gurunu yaşıyoruz. Toplumsal yaşamın her dalına sirayet eden yoksulluk olgusu, bireyin yaşamını bütüncül olarak etki eder. Yoksulluk, öncellikle toplumda ki özellik gerektiren grupları tehdit eden bir olgudur. Konuya dikkat çekmek amacı ile Üsküdar Üniversitesi Ebelik Bölümü Mucizeye İlk Dokunuş Kulübü olarak bu sempozyumu düzenledik.” İfade etti.

4 oturumda tamamlanan sempozyumda ebelik öğrencileri farklı konu başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi.

 

Etkinlik, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)