1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 58’inci oturumu gerçekleştirildi
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 58. Oturumu gerçekleştirildi. Programın konuğu Medion Arge Sağlık Danışmanlık Ticaret Limited şirket yöneticisi, Mühendis Ömer Küçükdurmaz oldu.
Online gerçekleştirilen etkinlikte Mühendis Ömer Küçükdurmaz “Helmact Motorlu Solunum Koruyucu Cihaz Gelişim ve Üretim Süreci” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
“Tek kullanımlık maskeler ve tam kapalı yüz maskelerinin kullanımı tehlikeli olabilir”
Geliştirmiş oldukları motorlu solunum koruyucu respiratör olan Helmact ve bu tür cihazların çalışma prensiplerinden bahseden Mühendis Ömer Küçükdurmaz; “Bu tip cihazların çalışma mantığı aslında aynıdır. Cihazların içerisinde bir fan motoru, elektrik motoru var. Yine içerisinde pili var, ön kısmında bir filtresi var ve bu kısım ‘blower’ dediğimiz kısmı oluşturuyor, hava üretici. Bu giyilebilen bir şeydir. Kullanıcılar bunu giyip ihtiyaç duydukları yerlerde kullanabiliyorlar. Cihaz çalıştırdığımız zaman dışarıda ki kirli havayı alıyor, filtreden geçiriyor ve temiz havayı hava iletim hortumuyla ağız burun maskesine solunum yolumuza iletiyor. Dolayısıyla içeride pozitif basınç oluyor. Tek kullanımlık maskeler N95 olabilir, koruma seviyesi ne olursa olsun önemli değil veya tam kapalı yüz maskelerinin de kullanımı tehlikeli olabilir. Bunlar negatif basınçla çalışıyorlar ve her ne kadar sızdırmazlık sağlasanız da kullanıcılar bunu taktıkları zaman yüze oturan kısımdaki contalama dediğimiz noktalardaki geçişlerin %100’de %100 önüne geçilemiyor ve orada bir verim kaybı oluyor.” şeklinde konuştu.
“Kişisel koruyucu konusu kullanıcılar tarafından tam benimsenmiş değil”
Donanımın konforlu olmasının pozitif basınçlı Helmact tarzı cihazlarla mümkün olduğundan bahseden Küçükdurmaz; “Biz çok çeşitli yerlere gidiyoruz. Büyük kurumsal yerlerden tutun daha küçük sanayilere kadar izliyoruz. Bir gözlemci olarak adeta her yeri gözlüyoruz. İnsanlar normalde ne yapıyor, ne kullanıyor diye baktığımızda kişisel koruyucu konusu zaten kullanıcılar tarafından da tam benimsenmiş değil. İnsanlar kendilerini koruma konusunda çok hevesli değiller. Yakın zamanda pandemi gibi süreçlerde atlattık. Pandemide taktığımız basit maskeleri taktığımızda dahi yarım saat sonra bir boğulma hissi, sıkılma hissi geldiği zaman onu çıkartma ihtiyacı hissediyorsunuz çünkü iyi nefes alamama, derin nefes alma ihtiyacı oluyor. Bazılarının işi gereği sabahtan akşama kadar solunum anlamında korunma ihtiyacı vardır ama konforlu da çalışması gerekiyordur. Bunu negatif basınçlı bir cihazla iyi yapamayız. Bu yüzden kişiye verdiğimiz donanımın konforlu olması lazım. Bu da ancak pozitif basınçlı ‘Helmact’ tarzı cihazlarla mümkünkür.” dedi.
“Toz veya partiküllere karşı koruma sağlayabiliyoruz”
İş sağlığı ve güvenliği açısından oluşabilecek hastalıkların maskelerin doğru kullanımıyla önüne geçilebileceğine dikkat çeken Mühendis Ömer Küçükdurmaz; “Kullanım alanlarını ifade etmem gerekirse; laboratuvarlar, boya, kimya, ağır endüstri, askeri güvenlik, inşaat, tekstil, ilaç…vs. Genel olarak ifade etmem gerekirse bütün bu endüstrilerde akciğer hastalıklarına neden olabilecek toz veya partiküllere karşı şuan koruma sağlayabiliyoruz. Biz bu cihazı üretirken ticari bir beklentiyle de yapıyoruz ama yenilik ve inovatif bizim için burada önemlidir. Belki başka projeleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirdik ama bu gerçekten bir ihtiyacı çok net bir şekilde karşılıyor ve bunu bizim anlatabilmemiz lazım. Kullanıcılar bazen ihtiyaçlarını tam olarak bilemeyebilir onlara bu cihazı anlatmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
Online gerçekleştirilen etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sonra erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)