Yardımlaşma ruhu huzuru artırır, mutluluğu çoğaltır
Yardımlaşma ruhunun toplum üzerinde birleştirici bir etkisi olduğunu belirten Uzman Psikolog Yıldız Burkovik, “Bu davranım ve duygulanım, yüreklerde zihinlerde huzuru arttırır, mutluluğu çoğaltır, gönülleri zengin eder, varlıklı olmayana varlık, düzeni olmayana düzen, dirliği kuramayana dirlik kurdurur.” dedi.
19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü, insani yardım alanında çalışanlar ve bu etkinlikler sırasında hayatlarını kaybedenleri anmaya adanan bir gün…
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Psikoterapi Hizmetleri Koordinatörü Uzman Psikolog Yıldız Burkovik, yardımlaşmanın toplum üzerinde birleştirici bir etkisi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yardım kelimesinin zihinde ilk akla getirdiği birlik, beraberlik, tam bir ahenk içinde olmaktır. Zihnimizde bu konuda tatlı bir düşünce rüzgarı estirirsek ahenkli bir beraberliğin tümünü özümsemesi dediğimizde de akla renkler gelir.
Renkleri düşünürsek eğer diyebiliriz ki her renk tek başına da güzeldir, koyusu da olsa açığı da olsa, parlağıyla matıyla. 7 rengin birleşimi gökkuşağını verendir ve hızlı dönmesiyle beyazı açığa çıkartır, tertemiz beyazı. Ayrı ayrı gören göz birleşir beyaz renkte.
Birlikte olan bu renklerin uyumlu ahengi bir çok güzelliğe ilham olur. Ve o ilham bir yerden başka bir yere taşır kişileri; kimi zaman yalnız başına, kimi zaman bir arada. İşte buradaki uyumu ve doğadaki birçok uyumu düşünürsek gerçekte yardım “zerreden renge, renkten doğaya, doğadan insana ve her canlıya yayılması istenendir”.
Birçok alanı etkileyen bu durum insanın özünden gelen ve doğal olarak insanda yeşerendir. Gönülde yeşerir, gözde yeşerir, filizlenir, büyür ve kaplar çevreyi, eğer biz kesmezsek izin verirsek büyümesine. Gören göz, duyan kulak, hisseden gönül alır dağıtır yardımı elden ele gönülden gönüle. En güzeli ise sessizce verilendir, usulca, sevgiyle. Bu davranım ve duygulanım, yüreklerde zihinlerde huzuru arttırır, mutluluğu çoğaltır, gönülleri zengin eder, varlıklı olmayana varlık, düzeni olmayana düzen, dirliği kuramayana dirlik kurdurur.
Yardım iyiliğe yol, kötülüğe settir
İhtiyacı olana ne fazla ne eksik, ihtiyacı olduğu kadar yardım edildiğinde yolunu çizen olur eğer aklıyla gönlünü birleştirebilirse. Yine birleştirme, birleşme, birlik, ahenk ve uyum kendini gösterir. Eğer özümserse; bir kişi bir başkasına, o bir başkasına diye kademe kademe ilerler iyilik yolu. Çünkü yardım iyiliğe yoldur aslında ve kötülüğe settir.
İyi olanın iyide olanın psikolojisi de iyidir, birleştiricidir. Oysaki kötüde olan, kötülüğü isteyen ise ayırandır. Çoğu zaman zarar vererek ayırır ki yok edicidir, yok edici kimlik yardım ile bir arada asla bulunmaz, bulunamaz. Dolayısıyla yardım nerede kendini gösteriyorsa ve eğer o yardım içten gelen menfaat gözetmeyen bir yardım ise asıl yerine ulaşandır ve kişiyi de kişileri de huzura ulaştırır. Huzur sevginin kardeşidir. Sevgi saygıyla pekişendir. Saygı kişiyi rencide etmeden hedefe ulaştırandır. Yardım önemli bir hedeftir ve o yolda atılacak adımlar, hissedilecekler, hissettirilecekler. Bu hedefe gencinden yaşlısına kadar herkes ulaşmayı isterse dünya da mutluluk büyür, gelişir ve sağlıklı nesiller yetişir.”