Türk ve Yunan yazarlar gençlerle buluştu
Edebiyat alanına çocukların ve gençlerin dikkatini çekmek, yaratıcılıklarını artırmak amacıyla Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Marmara Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumunda Türk ve Yunan ünlü yazarlar buluştu.
Üsküdar Üniversitesi, edebiyat alanında önemli bir projeye ev sahipliği yapıyor. “1. Uluslararası Marmara Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” sempozyumunda Üsküdar ve Şişli’deki ilkokul ve orta öğretimde eğitim gören öğrenciler, Türk ve Yunan çocuk ve gençlik edebiyatı yazarları ile buluşma olanağı buldu. Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nde İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Üsküdar Belediyesi, Kalkandere Eğitim Vakfı ve Ergi İletişimin işbirliğiyle düzenlenen, Uluslararası Rodos Yazarlar ve Çevirmenler Merkezi tarafından desteklenen sempozyumda, Türk ve Yunan çocuk - gençlik edebiyatı yazarlarıyla buluşturmak ve karşılıklı iletişim ortamı oluşturmak hedefleniyor.
Sempozyum açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu kadar önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için duydukları mutluluğu ifade ederek şu açıklamada bulundu; İletişim çağında yaşıyoruz, eğer küresel barış istiyorsak küresel diyalog gerekiyor… Bunun için edebiyat ve sanat kullanılmalı… Çünkü çocukların en iyi anlaştığı dil duygu dilidir, duygu dilini en iyi ifade eden ise sanat ve edebiyattır. Bu nedenle çocuk edebiyatının evrendeki yerini Üsküdar Üniversitesi olarak çok önemsiyoruz. Çocuk edebiyatı duygusal zekanın en iyi ifade edildiği alandır. Aynı dilde olmayan çocuklar aynı okulda oynarlar, konuşmadan da anlaşabilirler… Edebiyat alanındaki kültürel iş birliği ulusları birleştirme açısından da çok önemlidir. Üsküdar Üniversitesi olarak “İnsanı anlama” yaklaşımımız, kültürlerin pozitif davranışa etkisinin önemi açısından da bu sempozyumu çok önemsiyoruz. Bu içerikte etkinliklerle çocukların gelişen ruhunda güzel insani değer tohumu atılması için edebiyatın önemi çok büyük… Bizim kültürümüzde de kardeşlik, dostluk, komşuluk çok kutsaldır. Biz yüzyıllar boyu böyle yaşadık bu nedenle Türk - Yunan toplumunun benzer çok fazla ortak yanı olduğunu düşünüyoruz. Ortak kültürleri en iyi şiirle, hikayelerle yükseltebiliriz. Bu sempozyumun kültüre ve sanata pozitif tohumlar atılması açısından iyi bir motivasyon olacağına inanıyorum. Çocuk edebiyatını ve kitaplarını üniversite olarak önemsiyoruz. Bu kapsamda kitaplarının bilimsel standartlara uygun, keyifli ve bilgilendirici olması amacıyla Üsküdar Üniversitesi ile İBB Kültür A.Ş. arasında 2013 yılından bu yana devam eden bir işbirliği var. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde güzel meyveler aldık. Bu işbirliğinin neticesinde şimdiye dek 20’ye yakın kitap ve 2 oyuna pedagojik ve psikolojik açıdan destek verdik. Çocuklar İstanbul’u bu kitaplardan öğreniyor. Üsküdar Üniversitesi 2015’te de bu alandaki çalışmalarına devam ediyor.”
Sempozyuma katılan ve bir konuşma yapan Yunanistan İstanbul Konsolosu Victor Maligoudis de ortak değerlere değindi. Victor Maligoudis; “Türkiye ve Yunanistan arasında pek çok ortak kültür var. Mesela Yunanca ve Türkçe ortak bir sürü kelime var, bu kelimelerden bir tanesi misafir kelimesi Yunanca da aynı kelime kullanılıyor bu kelime ortak ve aynı anlamı taşıyor. Bu misafirperverliğin ne anlama geldiğinin ifadesidir. Ben misafir kelimesini çok iyi yaşıyorum, 4 yıldır İstanbul’dayım ve sizlere buradan misafirperverliğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Buradan herkesi konsolosluğumuzun kültür merkezine davet ediyorum. Burada bir kütüphanemiz var ve yaklaşık 700 adet Türkçe-Yunanca kitaplar bulunuyor. Herkesi buraya gelip bu kitapları okumaya davet ediyorum.”
Türk ve Yunan yazarlar sempozyumda buluştu…
Sempozyum kapsamında Türk çocuk edebiyatının usta kalemler ile Yunanistan’dan Uluslararası Rodos Yazarlar ve Çevirmenler Merkezi’nden yazarlar öğrencilerle buluştu. Sempozyuma; Türkiye’den: “Ayla Çınaroğlu, Aytül Akal, Çiğdem Gündeş, Esra Alkan, Eşref Karadağ, Fatih Erdoğan, Feyza Hepçilingirler, Gülten Dayıoğlu, Habib Bektaş, Hidayet Karakuş, Mavisel Yener, Nemika Tuğcu. Yunanistan’dan: Angeliki Darlasi, Christina Fragkeskaki, Eleni Dikaiou, Filippos Mandilaras, Foteini Fragkouli, Lily Lambrelli, Nancy Tryposkoufi, Eleftheria Binikou ve Dikaious Chatziplis.” Katıldı.
“Türkiye – Yunanistan Edebiyat Yolları” adı verilen sempozyum kapsamında İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencileri arasında düzenlenen hikaye yarışmasında dereceye giren öğrenciler, yazarların elinden ödüllerini aldılar.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazife Güngör de sempozyumun son oturumunda yer aldı.