‘Doğal Afetlerde Psikolojik İlk Yardım’ nasıl olmalı?
Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSEM) koordinatörlüğünde “Doğal Afetlerde Psikolojik İlk Yardım” eğitimi gerçekleşti. Ücretsiz eğitimde ÜSEM ve AİLEMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş, psikolojik ilk yardımın öneminden bahsetti. Akcanbaş; “Psikolojik ilk yardım afetler veya diğer travma türlerinde olay ortaya çıktıktan sonra çocuklar, gençler, yetişkinler, aile bireyleri veya bu vakalarla uğraşan profesyonellere uygulanabilen bir yaklaşımdır.” dedi.
“Psikoterapik bir yaklaşım değil, herkes uygulayabilir”
Online gerçekleşen etkinlikte ÜSEM ve AİLEMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş, travma yaşayan mağdurların psikolojisini güçlü tutmak adına doğal afetlerde psikolojik ilk yardım tekniğinin herkes tarafından uygulanabileceğini vurguladı. Akcanbaş; “Dikkat edilmesi gereken önemli kısımları vurgulamak istiyorum. Psikolog olmayabiliriz veya psikolog olmaya ilgimiz olmayabilir. Psikososyal yardımın özelliği de burada başlıyor. Bu bir Psikoterapik yaklaşım değil. Herkes tarafından uygulanabilir. İlk yardımdaki psikolojik kısım, insanın kulağına psikologların uygulayacağı bir teknikmiş gibi geliyor ama öyle değil. Burada söylenenler, insan psikolojisini düzeltmek adına ilk yardımda kullanılacak teknikleri ele almaktan geçiyor. Psikoloji de bunun içinde var ama normal sıradan bir insanın hayatında olduğu kadar var. Uzmanlık gerektiren bir durum değil.” şeklinde konuştu.
“Amacımız, insanların kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamak”
Psikolojik ilk yardımın amacı ve kimlere uygulanabileceği bağlamında da bilgi veren Akcanbaş; “Psikolojik ilk yardım, afetler veya diğer travma türlerinde olay ortaya çıktıktan sonra çocuklar, gençler, yetişkinler, aile bireyleri veya bu vakalarla uğraşan profesyonellere uygulanabilen bir yaklaşımdır. Amacımızın insanların yaşamdaki işlevlerini kaybetmeksizin yaşamlarına kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamak, olayların yarattığı stresi azaltmak, uzun vadede mağdurların kronik strese girmemelerini sağlamak ve ortaya çıkacak psikolojik sorunlarla baş etmeyi öğretmektir.” dedi.
“Bölgede uygulanan acil müdahale sistemine bağlı kalın”
Dr. Mert Akcanbaş, psikolojik ilk yardımdaki önemli noktaları şöyle sıraladı:
- Her zaman bölgede uygulanan acil müdahale sistemine bağlı kalın,
- Mağdurlara, olaylara sağlıklı yaklaşım konusunda örnek olun; sakin, nazik organize olun ve yardımcı davranın,
- Görünürde ve ulaşılabilir olun,
- Özel yaşamın gizliliğine özen gösterin,
- Her zaman uzmanlık alanınız ve göreviniz sınırları içinde kalın,
- Mağdurlara gerektiğinde başvurabilecekleri uzman bilgilerini sağlayın,
- Gelenek ve göreneklere, toplumun hassas olduğu konulara dikkat edin,
- Kendi fiziksel ve psikolojik sağlınızı koruyun.
“Çocuklara her zaman sevildiklerini hissettirmek gerekiyor”
En riskli grupların anne babasını kaybetmiş olan depremzede çocuklar olduğunu ifade eden Dr. Mert Akcanbaş; “Çocukların travmatik hayatları maalesef yeni başlıyor. Onlar artık travmaya daha açık hale geliyorlar. Çocuklara her zaman sevildiklerini hissettirmek gerekiyor. Onlara acıyormuş gibi yaklaşmak doğru değil.” diye konuştu.
“En acil gereksinimleri saptayın”
Dr. Mert Akcanbaş, pratik yardımda atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı:
- En acil gereksinimleri saptayın,
- Gereksinimleri anladığınızda emin olmak için teyit edin,
- Çözüm yollarını belirleyin,
- Çözümü uygulamaya koyun.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)