Prof. Dr. Tayfun Uzbay Deprem bölgesine ilaç koordinasyonu için çalışıyor…

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay, deprem bölgesindeki çalışmaları koordine için Ankara’da.  Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen ve binlerce kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketinin ardından Türk Eczacıları Birliği (TEB) olarak süratle durum tespiti yapıldığının ve ilaca erişime yönelik planların ilgili eczacı odaları ile koordineli bir şekilde hayata geçirildiğini vurgulayan Uzbay; “Depremin birinci gününden itibaren yola çıkan eczaneler an itibarı ile deprem bölgesindeki farklı noktalarda kurulmuş ve hizmet vermeye başlamıştır. Bu eczanelerden sağlanan ilaçlar ve her türlü tıbbi malzeme ücretsizdir. Şu anda Kahramanmaraş’ta 2, Hatay merkezde ve İskenderun’da birer, Gaziantep’te 1, Malatya’da 3, Adıyaman’da 1 ve Şanlıurfa’da 2 olmak üzere toplam 11 eczane faaliyet göstermektedir.” dedi.

“İlaca erişim ve eczacılık hizmetlerinin ayağa kaldırılması oldukça önemlidir”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı ve Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay bu tip doğal afetlerde önemli olan konulardan birinin de ilaca sağlıklı bir şekilde ulaşımın kesintisiz biçimde sağlanması olduğuna dikkat çekti. Uzbay; “Bu felakette hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun. Bu tip doğal afetlerde önemli konulardan biri de ilaca sağlıklı bir şekilde ulaşımın kesintisiz biçimde sağlanmasıdır. Bu hem yaralı olarak kurtulanların hızlı ve etkili tedavisi hem de sağ kalanların sürekli kullandığı veya kullanacak olduğu ilaçlara ulaşımı bakımından hayati önem taşır. Bu oldukça geniş çaplı bir felakettir. 10 ilimizde yaklaşık 13 milyon kişi bundan etkilendi. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve Kilis’te ilaç tedarik zincirinin en önemli halkası olan eczaneler ve eczacılar da ciddi zarar gördü. Bu illerin bazılarında ilaca erişim bir anda ortadan kalktı, diğerlerinde de büyük ölçüde aksadı. Çünkü eczaneler de yıkıldı, eczacılar hayatını kaybetti veya enkaz altında kaldı. Adıyaman’da Eczacı Odası Başkanı Ecz. Hüseyin Kemal Taş’ı da ailesi ile kaybettik. Deprem bölgesindeki birçok il ve ilçede eczacılık hizmetleri durdu. İlaca erişimin sağlanamaması hayatta kalıp da ilaca kronik ilaç kullanma zorunluluğu olan hastalar açısından da büyük önem taşıyor. Örneğin, diyabeti olan ve insüline bağımlı olan biri için ilacına ulaşamama ölümcüldür. Benzer şekilde sürekli ilaç kullanmak zorunda olan tansiyon hastaları, epilepsi hastaları ve başka kronik hastalığı olanlar bakımından da ilaca ulaşamama kalıcı ve ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açabilir. Hayatta kalanlar bakımından çadıra, battaniyeye, yiyecek ve içeceğe ulaşımın yanında dolaylı yoldan kayıplara yol açabileceği için bu da çok önemli bir nokta. Öte yandan enkazdan yaralı çıkarılanların ya da deprem sırasında yaralananların tedavisi için de başta anestezik ilaçlar ve çeşitli serumlar olmak üzere cerrahi malzemenin de yeterli ve ulaşılabilir olması şart. Deprem sonrası yaraların sarılması ve sağ kalımın artırılması bakımından ilaca erişim ve eczacılık hizmetlerinin ayağa kaldırılması büyük önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

“Şu an deprem bölgelerinde 11 eczane faaliyet göstermektedir”

Birçok noktada seyyar veya sahra eczaneleri oluşturulduğundan bahseden Prof. Dr. Tayfun Uzbay; “Türk Eczacıları Birliği (TEB) yurt sathına dağılmış 54 eczacı odası ile birlikte oldukça güçlü ve bu tür felaketlerde hızlı hareket eden, deneyimli bir sivil toplum örgütüdür. Daha önce orman yangınlarında, sel felaketlerinde ve maden kazalarında da hem ilaca erişim hem de maddi destek bakımından önemli katkılar sağlamıştır. Bu felakette de TEB şu ana kadar iyi bir refleks verdi ve vermeye devam ediyor. Depremin hemen ardından TEB Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu toplanarak süratle durum tespiti yapmış, ilaca erişime yönelik planlarını ilgili eczacı odaları ile koordineli bir şekilde hayata geçirmiştir. Böyle durumlar için TEB’in kullandığı gezici bir TIR eczane bulunuyordu. Ancak bu felaketin çapı çok büyük; bu nedenle sadece gezici TIR eczane değil, sağlanan konteynerler ile birçok noktada seyyar veya sahra eczaneleri oluşturulmuştur. Depremin birinci gününden itibaren yola çıkan eczaneler an itibarı ile deprem bölgesindeki farklı noktalarda kurulmuş ve hizmet vermeye başlamıştır. Bu eczanelerden sağlanan ilaçlar ve her türlü tıbbi malzeme ücretsizdir. Şu anda Kahramanmaraş’ta 2, Hatay merkezde ve İskenderun’da birer, Gaziantep’te 1, Malatya’da 3, Adıyaman’da 1 ve Şanlıurfa’da 2 olmak üzere toplam 11 eczane faaliyet göstermektedir. İlave konteynerler tedarik edilmeye ve ihtiyaca göre yenilerinin açılması devam etmektedir. Bu eczanelerden her türlü ilaca erişim mümkündür. T.C kimlik numarası üzerinden müracaat edenin durumu sorgulanmakta ve ihtiyacı olan kronik ilaçlar verilmektedir. Ayrıca ayakta kalan hastanelere ve yakındaki sahra hastanelerine de ilaç ve malzeme desteği sağlanmaktadır.” dedi.

“Sağlık Bakanlığı ve AFAD ile de iletişim sürüyor”

Merkez Heyetindeki görevi gereği Ankara’ya ulaşarak merkezden koordinasyon faaliyetlerine destek olmaya çalıştığından bahseden Prof. Dr. Tayfun Uzbay, birçok oda başkanının ve yönetim kurulu üyelerinin deprem bölgesine dağılmış durumda olduğuna değindi. Uzbay; “Depremden etkilenmeyen illerin eczacı odaları da organize olarak temin ettikleri tıbbi malzeme ve ilaç ile ihtiyacı olan özellikle ilçelerde sahra eczaneleri kurmakta, ilaç bağışlarının yanı sıra giyecek, yiyecek ve içecek toplayarak bölgeye ulaştırmaktadırlar. Ben de merkez heyetindeki görevim gereği Ankara’ya ulaşarak merkezden koordinasyon faaliyetlerine destek olmaya çalışıyorum. Merkez Heyeti ve Denetleme Heyeti üyesi arkadaşlarımızın bazıları şu anda Adıyaman, Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş gibi kritik noktalarda bizzat ilaç ve eczacılık hizmetlerinin koordinasyonunu yönetiyorlar. Birçok oda başkanımız ve yönetim kurulu üyeleri de deprem bölgesine dağılmış durumda. El birliği ve büyük bir uyum ile ilaç gibi hayati bir konuda aksaklık yaşanmaması için canla başla çalışıyorlar. Merkezdeki kriz masamız TEB Başkanı, genel sekreteri, ikinci başkanı, saymanı ve diğer üyeler ile TEB’in çalışanlarından oluşuyor ve saha ile yakın bir iletişim içinde.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve AFAD ile de iletişim sürüyor. Burada şu an için bir mesai kavramı yok, herkes üzerine düşeni yaparak bu büyük felaketi en az zararla kapatma çabası içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Gönüllü eczacıları da bölgeye gönderiyoruz…

Prof. Dr. Uzbay, gönüllü olarak bölgeye gidip çalışmak isteyen eczacıları da belirleyip koordine ettiklerini söyledi.

09.02.2023 tarihinden itibaren Türk Eczacıları Birliği Afet Yönetimi Bilgilendirme sayfası faaliyete sokuldu. Seyyar afet eczaneleri konum bilgilerine ve diğer güncel bilgilendirmelerine ulaşmak için tıklayınız: 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)