“Kadimden Geleceğe Doğu Batı Köprüsü” Uluslararası Projesinin ilk adımları atıldı

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünün Almanya başta olmak üzere yurt dışında birçok ülkeyi ve aynı zamanda Türkiye’yi kapsayan “Kadimden Geleceğe Doğu Batı Köprüsü” Projesinde ilk adım atıldı. Almanya’da bulunan “Interkulturelles Forum zur Förderung des Austausches und der Integration Derneği” tarafından yürütülen projenin Türkiye temsilciliğini Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Dilek Güldütuna üstlendi. 

“Projenin ilk adımı Duisburg- Essen Üniversitesinde atıldı”

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünün Almanya’da bulunan “Interkulturelles Forum zur Förderung des Austausches und der Integration” Derneğinin Kerim Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü “Kadimden Geleceğe Doğu Batı Köprüsü” Uluslararası Projesi Almanya’da bulunan Duisburg- Essen Üniversitesinde ilk adımı atarak çalışmalarına başladı. Projenin en dikkat çeken kısmı, Almanya’nın çeşitli kentleri ile Hollanda, Belçika ve Bulgaristan gibi farklı ülkelerden 60 resmi kayıtlı katılımcıyı bir araya getirmesi.

“Proje ile Türkiye dışında yaşayan Türkler arasında etkileşim sağlanması hedefleniyor”

2022 yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklenen projenin amacı, Avrupa ülkelerinde yaşayan genç Türk kuşaklarının Türkçeyi unutmaması, geliştirmesi ve kullanabilmesi için fırsat oluşturmak olarak ifade edildi. Proje ile farklı ülkelerde yaşayan Türk gençleri arasındaki iletişim, etkileşim ve iş birliği ağlarının geliştirilmesi hedefleniyor.

“Proje İstanbul ayağında çalışmalarına başladı”

İnteraktif bir şekilde sürdürülmesi planlanan projenin ilk etkinliği, Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Dilek Güldütuna koordinatörlüğünde gerçekleşti. Tasavvuf müziği eşliğinde düzenlenen etkinlik kapsamında “Dingin Savaşçı” filmi İslam Medeniyeti Düşüncesi Tarihi ve Edebiyatı Doktora Programı öğrencilerinden, Kerim Vakfı temsilcisi Kerim Güç tarafından değerlendirildi. Projenin İstanbul ayağında Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcılarından Dr. Öğr. Üyesi Cangüzel Güner Zülfikar ve Dr. Öğr. Üyesi Arzu Eylül Yalçınkaya tarafından eğitim düzenleneceği ifade edildi.

“Üsküdar Üniversitesi proje kapsamında uluslararası ekibi ağırlayacak”

Batı kültürünün de temellerini oluşturan Türk İslam tarihini ve kültürünü derinlemesine inceleme fırsatı sunmak üzere düzenlenecek çalışmaların İstanbul’un tarihi ve kültürel mekanlarında düzenlenmesi planlanıyor.

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünde “Tasavvuf ve Psikoloji” dersleri veren Dr. Sema Suvarioğlu, Enstitü Doktora Programı öğrencilerinden Dr. Edibe Nuray Saatci koordinatörlüğünde, genç kuşağın kültürel birikimlerini artırmak ve uluslararası platformlarda yer alabilmelerini sağlamak amacıyla etkinlik düzenlenmesi hedefleniyor.

Projenin 11 ay sürecek olması ve bu süre içerisinde 60 resmi katılımcının Üsküdar Üniversitesinde proje etkinlikleri çerçevesinde dersler almaları ve proje ekibinin çalışmalarına katkı sağlaması planlanıyor.

 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)